Studiul PURE: cele șase categorii de alimente care contribuie la scăderea riscului cardiovascular. Lactatele integrale nu ar trebui evitate

  • Cardiologie



Studiul observațional PURE (Prospective Urban Rural Epidemiological), publicat în European Heart Journal, a arătat că o alimentație compusă din cantități crescute de fructe, legume, nuci, pește și lactate integrale este asociată cu o probabilitate mai scăzută de a dezvolta boală cardiovasculară. Carnea roșie neprocesată și cerealele integrale au un impact nesemnificativ asupra riscului de a dezvolta boli de cauză cardiacă.

Oferind o nouă perspectivă asupra consumului de produse lactate, grăsimi, carbohidrați, fructe și legume, nuci, studiul PURE sugerează că alimentele care se consideră că alcătuiesc o dietă sănătoasă pentru sistemul cardiovascular, pot diferi de ceea ce se credea anterior. Un aport moderat de lactate și grăsimi pot avea un potențial beneficiu în protecția cardiovasculară, iar consumul crescut de carbohidrați un efect dăunător mai mare decât se credea înainte.

abonare

Studiul a analizat relația dintre un scor calculat pe baza a 6 grupe de alimente asociate cu longevitatea și starea sănătății ,la nivel global. Asocierea dintre scor și mortalitate, infarct miocardic, accident vascular cerebral și bolile cardiovasculare (inclusiv boala cardio-vasculară fatală, infarctul miocardic non-fatal și insuficiența cardiacă), a fost testată în studiul PURE (Prospective Urban Rural Epidemiological).
Acest studiu a inclus 147,642 persoane din populația generală a 21 de țări, iar asocierile descoperite cu ajutorul acestuia au fost examinate mai departe în alte 5 studii independente din 70 de țări.

Pentru analiza dietei PURE s-a folosit scorul calculat pe baza consumului celor 6 grupe de alimente asociate cu un risc semnificativ mai scăzut de mortalitate (fructe, legume, nuci, pește, leguminoase și lactate integrale). Fiecărei grupe i s-a atribuit o valoare de 0 sau 1, iar valoarea de referință a fost determinată prin utilizarea medianei din cohortă. Obiceiurile alimentare ale persoanelor participante la studiu au fost monitorizate prin chestionare specifice fiecărei țări, cu un număr de alimente inclus între 95 și 250.

alimente sanatoase
Image by jcomp on Freepik

Scorul total PURE variază de la 0 până la 6 puncte, 0 fiind lipsa consumului de alimente incluse într-una din grupele descrise mai sus, iar scorurile mai mari fiind asociate cu o dietă mai sănătoasă. Media scorurilor a fost de 2.95. Perioada medie de urmărire a fost de 9.3 ani, cu 15.707 decese și 40.764 evenimente cardiovasculare. Comparativ cu dieta cea mai nesănătoasă (scor mai mic sau egal cu 1), dieta cu cele mai multe beneficii (scor peste sau egal cu 5) a fost atribuită unui risc cu aproximativ 30% mai scăzut de moarte, probabilitate de a dezvolta boală cardiovasculară cu 18% mai mică. Riscurile pentru infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral, au fost cu 14%, respectiv 19% mai mici.

“Alimentele cu conținut scăzut de grăsimi au captat atenția publicului, industriei alimentare și a factorilor de decizie politică, cu etichetele nutriționale orientate către reducerea grăsimilor, atât saturate, cât și nesaturate, a relatat autorul studiului Dr. Andrew Mente de la Population Health Research Institute, McMaster University, Canada, pentru European Society of Cardiology. ” Descoperirile noastre sugerează că prioritatea ar trebui să fie creșterea consumului de alimente cu rol protectiv, cum ar fi nucile, peștele și lactatele, decât restricționarea lactatelor (în special a celor integrale) la cantități foarte mici. Rezultatele noastre arată că 2 porții de lactate pe zi, în principal integrale, pot fi incluse într-o dietă sănătoasă. Acest lucru este în concordanță cu știința alimentară modernă, care susține că produsele lactate, in special cele integrale, pot proteja împotriva tensiunii arteriale crescute și sindromului metabolic.”

Pe baza descoperirilor făcute în cadrul studiului PURE, cercetătorii sugerează că populația generală ar trebui să limiteze cantitatea de carbohidrați rafinați și subliniază că produsele lactate și carnea neprocesată pot face parte dintr-o dietă sănătoasă, contrar a ceea ce se specifica în trecut.

Citește și: