STUDIU. Stresul cronic și o alimentație nesănătoasă pot duce la dezvoltarea timpurie a cancerului pancreatic
Un studiu publicat în revista ”Molecular Cancer Research”, sugerează că stresul cronic și o dietă bazată pe alimente nesănătoase și procesate, pot interacționa, favorizând dezvoltarea precoce a cancerului pancreatic. Aceste descoperiri aduc o nouă perspectivă asupra modului în care factorii de stil de viață contribuie la apariția uneia dintre cele mai agresive forme de cancer.
Prin intermediul unor modele preclinice, cercetătorii au identificat un mecanism molecular esențial prin care stresul și obezitatea determină modificări la nivelul celulelor pancreatice, facilitând dezvoltarea cancerului. Studiul a arătat că neurotransmițătorii asociați stresului și hormonii legați de obezitate activează proteina CREB, un factor cheie în creșterea celulelor canceroase, prin căi biologice distincte. Hormonii de stres acționează prin calea receptorului β-adrenergic/PKA, în timp ce semnalele asociate obezității utilizează predominant calea PKD. Aceste date sugerează că atât stresul, cât și obezitatea contribuie la progresia cancerului pancreatic prin mecanisme similare.

Experimentele realizate pe modele murine au evidențiat că o dietă bogată în grăsimi determină dezvoltarea leziunilor pancreatice pretumorale. Totuși, la șoarecii care au fost supuși izolării sociale, leziunile au evoluat spre stadii mai avansate ale bolii. Mai mult, rezultatele au indicat un impact mai pronunțat al izolării sociale asupra dezvoltării cancerului pancreatic la șoarecii femele comparativ cu cei masculi. Cercetătorii sugerează că această diferență ar putea fi influențată de răspunsul biologic distinct la stres al femeilor, posibil mediat de estrogen și de o activitate crescută a receptorului β-adrenergic.
Concluziile studiului, publicate în revista ”Medical Xpress”, evidențiază faptul că hormonii de stres și cei asociați obezității pot activa căi biologice care favorizează dezvoltarea cancerului, accelerând debutul bolii. O posibilă soluție propusă de cercetători este explorarea utilizării unor medicamente deja existente pentru reducerea acestui risc. Având în vedere rolul receptorilor β-adrenergici în creșterea tumorilor legată de stres, beta-blocantele – medicamente utilizate frecvent pentru tratarea hipertensiunii arteriale – ar putea fi reutilizate pentru a contracara aceste efecte.
Citește și:
- STUDIU. Testările seriate ale ADN-ului tumoral circulant (ctDNA) pot ghida tratamentul adjuvant în cancerul pancreatic
- #AACR23. Un nou test de biopsie lichidă detectează precoce 12 tipuri de cancere, inclusiv pe cele care eliberează cantități mici de ADN circulant în sânge
- Sindromul ovarelor polichistice, asociat cu riscul de cancer pancreatic