Teclistamab, o nouă terapie tip anticorp monoclonal bispecific, autorizată condiţionat în UE pentru mielomul multiplu refractar

  • Acces la inovație



Tecvayli (teclistamab) a primit autorizaţia condiţionată de punere pe piaţă în Uniunea Europeană din partea Comisiei Europene, pentru tratamentul adulţilor cu mielom multiplu refractar sau cu recăderi ale bolii, care au primit anterior minim 3 terapii, dintre care un imunomodulator, un inhibitor de proteazomi şi un anticorp împotriva CD-38 şi a căror boală s-a agravat de la ultima medicaţie administrată. Deoarece există o singură opţiune terapeutică adresată acestor pacienţi, Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al EMA a accelerat evaluarea terapiei. În urma eficacităţii ridicate şi a profilului de siguranţă favorabil demonstrate în cadrul studiului clinic de fază 1/2, teclistamab a obţinut avizul pozitiv EMA în iulie 2022 și aprobarea condiționată o lună mai târziu.

Tecvayli este un anticorp monoclonal bispecific, care are drept ţintă 2 proteine: BCMA (B-cell maturation antigen) şi CD3. BCMA este prezent pe suprafaţa plasmocitelor maligne, iar CD3 se află la nivelul limfocitelor T. Legarea simultană a teclistamab cu BCMA şi CD3 favorizează distrucţia celulelor transformate malign de către limfocitele T. Teclistamab este primul anticorp de acest tip care a obţinut o aprobare de punere pe piaţă.

abonare

Mielomul multiplu este un tip de cancer hematologic în care celula malignă este reprezentată de plasmocit. După contactul cu un antigen (structură recunoscută de sistemul imun drept străină), limfocitul B se activează şi se transformă în forma producătoare de anticorpi, plasmocitul. Anticorpii sintetizaţi vor asigura eliminarea patogenilor din organism. În mielomul multiplu, are loc o diviziune necontrolată a unor plasmocite anormale. Aceste celule nu îşi mai îndeplinesc rolul în apărarea imună şi produc lanţuri uşoare de anticorpi şi paraproteine în exces, care au consecinţe negative asupra mai multor organe.

Noi terapii pentru pacienţii cu mielom multiplu au fost dezvoltate şi aprobate în ultimii ani, crescând semnificativ supravieţuirea acestora. Totuşi, acele cazuri care deja au primit cele 3 clase majore terapeutice (agenţi de imunomodulare, inhibitori de proteazomi, anticorpi monoclonali) fără a avea vreun răspuns favorabil, ar putea să primească doar isatuximab. Dacă acest lucru nu este posibil pentru un anumit pacient sau dacă acesta face parte din acea categorie de cazuri care nu răspund la acest tratament, nu ar avea alte opţiuni terapeutice disponibile.

Autorizaţia condiţionată de punere pe piaţă în UE facilitează accesul precoce la terapiile care se adresează unor probleme medicale pentru care nu există suficiente opţiuni terapeutice în prezent. Astfel, terapia poate fi comercializată înainte de finalizarea colectării datelor complete, dacă beneficiul pentru pacienţi depășește riscul reprezentat de faptul că nu toate informaţiile sunt încă disponibile. Teclistamab se încadrează în această categorie, opţiunile terapeutice ale pacienţilor cu mielom multiplu refractar fiind limitate.

Teclistamab, o nouă terapie pentru mielomul multiplu refractar, a primit autorizarea condiţionată de punere pe piaţă în UE din partea EMA
Sursa foto: Pixabay

Teclistamab – de la dezvoltare la comercializare

Dezvoltarea terapiei Tecvayli de către compania Janssen a fost susţinută prin schema PRIME (EMA`s PRIority MEdicines), care asigură sprijin ştiinţific şi pe partea de reglementări pentru acele tratamente care s-ar putea adresa unor nevoi medicale pentru care nu există alternative. Eficacitatea şi siguranţa Tecvayli a fost investigată într-un studiu multicentric de fază ½ Majes-TEC-1 (NCT03145181 şi NCT04557098) pe un grup de pacienţi cu mielom multiplu refractar sau cu recăderi ale bolii, care au primit anterior minim 3 terapii, dintre care un imunomodulator, un inhibitor de proteazomi şi un anticorp împotriva CD-38 şi care nu au răspuns la ultima medicaţie administrată.

Dintre cei 165 de participanţi la studiu, 104 au obţinut o rată de răspuns generală la terapie de 63%, după o mediană de 5 linii terapeutice anterioare. Aproape 60% dintre pacienţi au obţinut un răspuns parţial foarte bun la terapie şi 40% au ajuns la un răspuns complet. Timpul median până la primul răspuns confirmat a fost de 1,2 luni şi durata mediană a răspunsului la tratamentul cu teclistamab a fost de 18,4 luni. Mediana perioadei de supravieţuire fără progresia bolii a fost de peste 11 luni şi durata mediană a supravieţuirii generale a depăşit 18 luni. Printre efectele adverse raportate în cadrul studiului s-au numărat sindromul de eliberare a citokinelor, neutropenia, anemia şi infecţiile.

În urma obţinerii autorizaţiei, se vor decide la nivelul fiecărui stat, în funcţie de rolul terapiei în contextul sistemului naţionale de sănătate, detaliile despre aspectele financiare şi compensarea terapiei pentru pacienţii eligibili.

Compania producătoare trebuie să transmită către EMA rezultatele finale ale studiului pivot. Datele colectate despre siguranţa şi eficacitatea Tecvayli vor fi completate cu ajutorul unui studiu clinic randomizat de fază 3, care va compara eficacitatea combinaţiei teclistamab şi daratumumab, faţă de regimul terapeutic combinat cu daratumumab, pomalidomidă și dexametazonă sau daratumumab, bortezomib și dexametazonă.

Citeşte şi: