#ESMO22. Primul studiu randomizat care demonstrează eficacitatea terapiilor celulare în cancerele solide: TILs a dublat supravieţuirea pacienţilor cu melanom avansat

  • Medicina personalizată



Terapia celulară TILs (tumor infiltrating lymphocytes) a îmbunătăţit supravieţuirea pacienţilor cu melanom avansat, în comparaţie cu imunoterapia cu ipilimumab, conform unui studiu prezentat în cadrul Congresului Societăţii Europene de Oncologie Medicală (ESMO). Acesta este primul studiu clinic randomizat multicentric (de fază III) care demonstrează eficacitatea terapiilor celulare la pacienţi cu tumori solide. TILs reprezintă o metodă terapeutică înalt personalizată. Principalele rezultate sunt:

  • După o supraveghere mediană de 33 de luni, supravieţuirea fără progresie a fost dublă la pacienţii care au primit TILs, de 7,2 luni, faţă de 3,1 luni, la pacienţii care au urmat terapia cu ipilimumab
  • Rata generală de răspuns a fost, de asemenea, în favoarea TILs (49%), faţă de imunoterapie (21%)
  • Un răspuns complet a fost obţinut la 20% dintre pacienţii care au primit terapia celulară, procentul fiind de 7% în cazul imunoterapiei
  • Supravieţuirea mediană a fost de 25,8 luni pentru terapia celulară şi de 18,9 luni pentru ipilimumab.

Inhibitorii punctelor de control imune şi terapiile ţintite au devenit standardul în terapia melanomului avansat, îmbunătăţind semnificativ evoluţia pacienţilor. Jumătate dintre persoanele tratate astfel, însă, nu au un beneficiu de lungă durată, motiv pentru care sunt necesare noi opţiuni terapeutice, fiind posibil ca rezistenţa la imunoterapiile anti-PD-1 să fie determinată de micromediul tumoral. Beneficiile terapiilor celulare pentru tratamentul pacienţilor cu cancere hematologice au fost bine stabilite, însă utilizarea acestora pentru neoplaziile solide a fost mai dificilă. TILs presupune utilizarea celulelor imune de la nivelul acestui micromediu tumoral, reactivarea lor în laborator, multiplicarea acestora şi reinfuzarea.

abonare

Studiul clinic de fază III a inclus 168 de pacienţi cu melanom nerezecabil în stadiul IIIC-IV, care au primit în mod randomizat fie TILs, fie ipilimumab. Participanţii la studiu au fost stratificaţi în funcţie de statusul mutaţional BRAFV600, linia terapeutică şi centrul de înrolare. 89% dintre aceştia au fost refractari la tratamentul anti-PD-1.

Pentru a efectua terapia cu TILs, a fost realizată o rezecţie de 2-3 cm a leziunii maligne. Limfocitele T de la nivel tumoral au fost multiplicate şi expansionate ex vivo. Înainte de reinfuzarea acestora,  pacientul a parcurs o cură de chimioterapie non-mieloablativă, care îndepărtează limfocitele existente cu ciclofosfamidă şi fludarabină, urmată de o doză ridicată de interleukină 2.

Primul studiu clinic randomizat care demonstrează eficacitatea terapiilor celulare la pacienţii cu neoplazii solide: TILs creşte supravieţuirea pacienţilor cu melanom avansat
Sursa foto: Pixabay

Toţi pacienţii care au primit terapia celulară au dezvoltat evenimente adverse de grad minim 3, însă acestea au putut fi rezolvate până la externarea din spital, fără sechele pe termen lung. Aceste evenimente adverse au fost determinate de administrarea chimioterapiei şi interleukinei 2. În grupul tratat cu ipilimumab, procentul a fost de 57% de persoane care au avut reacţii adverse de grad 3 sau 4. Deşi au fost mai frecvente evenimentele adverse pe termen scurt, calitatea vieţii a fost mai ridicată la pacienţii trataţi cu TILs.

Este necesară continuarea investigării TILs la pacienţii cu melanom avansat, evaluarea persistenţei eficacităţii pe termen lung şi e existenţei unor biomarkeri care ar putea orienta selecţia pacienţilor. Rezultatele acestui studiu sugerează că terapia TILs ar putea să devină noul standard în tratamentul melanomului refractar, dar şi să stimuleze investigarea TILs în alte tipuri de cancere solide.

Citeşte şi: