UK: Primul studiu clinic pentru evaluarea transfuziilor cu sânge produs în laborator

  • Biotehnologie
  • Hematologie



Primul studiu clinic de faza I pentru a testa efectele transfuziei cu hematii (globule roșii) produse în laborator a început în Regatul Unit al Marii Britanii, conform unui comunicat BBC. Pentru început, o cantitate de doar câțiva ml a fost transfuzată primelor două persoane. Această abordare nu este menită, cel puțin în acest moment, să înlocuiască transfuziile de sânge clasice, simple, care nu implică parametri cu precizie foarte ridicată. Acestea se vor baza în continuare pe donatorii umani.

Principalul scop este de a produce variații de sânge ultra rare, greu de obținut, necesare pentru persoanele care depind de transfuzii de sânge regulate pentru afecțiuni precum anemia falciformă. În aceste cazuri, dacă sângele nu este o optim, atunci organismul începe să-l respingă și tratamentul eșuează. Acest nivel de potrivire a țesuturilor depășește binecunoscutele grupe sanguine A, B, AB și O. De exemplu, există cazuri de grupe foarte rare, cu doar 10 persoane disponibile pentru a dona într-o țară de mărimea UK.

abonare

Citește și: INTERVIU. Dr. Alina Dobrotă, despre reforma Sistemului Național de Transfuzii – un proiect bazat pe modernizare, digitalizare și educație


Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a explicat în transmisiune directă, la Digi24 cu Teodora Tompea, ce implicații aduce un astfel de studiu și cum este obținut produsul, printr-o succesiune de procese biotehnologice, pornind de la celulele stem izolate din sângele donatorilor. Mai exact:

  • Se începe cu o donație normală de aproximativ 470 ml de sânge
  • Celulele stem care sunt capabile să devină globule roșii sunt extrase
  • Aceste celule stem sunt stimulate în laborator să se multiplice și să devină hematii
  • Procesul durează aproximativ trei săptămâni și un grup inițial de aproximativ jumătate de milion de celule stem are ca rezultat 50 de miliarde de celule roșii din sânge
  • Acestea sunt filtrate pentru a obține aproximativ 15 miliarde de celule roșii din sânge care se află în stadiul potrivit de dezvoltare pentru transplant

Dacă va trece cu bine de fazele studiilor clinice și va primi autorizarea EMA (European Medicines Agency), această terapie complet inovatoare ar putea rezolva atât deficitul cantitativ de sânge donat (din jumătate de milion de celule stem se produc aproximativ 50 de miliarde de hematii), cât și deficitul calitativ (metoda permite adaptarea/personalizarea hematiilor inclusiv pentru cazurile extrem de rare când este foarte greu de găsit un donator compatibil – compatibilitatea trebuie înțeleasă dincolo de grupele tradiționale A, B, AB și 0 și sistemul Rh).

În același timp, acest tip de terapie (mai apropiată de terapiile celulare decât de medicamentele biologice clasice) are potențialul de a reduce frecvența administrațiilor de transfuzii, întrucât durata de viață a hematiilor astfel produse este mai mare (120 zile) decât a hematiilor din sângele donat în mod obișnuit (care conține hematii în diverse etape de maturitate)”, este de părere Dr. Marius Geantă.

Citește și: