Site icon Raportul de gardă

#VociCuAutoritate. Dr. Marius Geantă, despre pandemia Covid-19. La ce trebuie să ne așteptăm în perspectiva anului 2022?

Marius Geantă despre terapiile CAR-T

Terapiile CAR-T au fost apobate în Uniunea Europeană

Din ce în ce mai multe cazuri Covid-19 sunt raportate în Europa, inclusiv în țările cu un profil și o rată de vaccinare bune. Există mai multe explicații posibile, iar Dr. Marius Geantă, președinte Centrul pentru Inovație în Medicină descrie (într-o postare pe contul personal de Facebook) cum ar trebui să ne raportăm la vaccinare de fapt și care este rolul ei în prevenirea bolii:

Da, a venit și acel moment: trebuie să schimbăm narativul despre vaccinare în România.

La un an de la pornirea campaniilor de vaccinare în toată lumea, suntem în punctul în care putem afirma cu certitudine că:

La ce trebuie să ne așteptăm în perspectiva anului 2022:

În acest context:

De fapt, trebuie să ne mutăm obiectivul, să schimbăm narativul, de la promovarea vaccinării și atât, către controlul pe termen scurt, mediu și lung al pandemiei, utilizând, nu e nicio îndoială, ca principala armă vaccinul. Dar să le adăugăm, pe rând, și pe celelalte. În acest moment, ezitarea față de vaccinarea anti-Covid are prea puțină legatură cu vaccinul în sine, cu proprietățile sale medicale și cu argumentele științifice.

Ezitarea se corelează cu încrederea redusă în autorități (de diverse feluri, de la politicieni, la medici) și o regăsim ca atitudine generală în privința mai multor măsuri anti-pandemie (purtarea măștii, lockdown, testare).

Restabilirea/reclădirea încrederii ar trebui să devină obiectivul nostru, al tuturor. Să nu ne simțim, însă, mai vinovați decât ar trebui. Ducem cu noi un bagaj istoric greu de lepădat într-un timp atât de scurt. Pe de altă parte, nu există nicio țară (cu atât mai puțin în UE) care să fi controlat pandemia, acționând așa cum a făcut-o până acum. Suntem, la nivel global, aproximativ în aceeași situație, departe încă de o rezolvare a pandemiei, pentru că am cedat prea repede tentației de a reveni la “business as usual”.

Mă gândesc că soluția va veni tot din partea științei și a inovației, cu condiția să fie utilizată inteligent și în beneficiul oamenilor, cu onestitate și bună credință.

Citește și:

Exit mobile version