STUDIU. Pacientele cu cancer de sân triplu negativ în stadiu incipient ar putea evita chimioterapia. Numărul limfocitelor de la nivel tumoral poate ghida decizia

  • Oncologie



Un studiu publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA) indică faptul că persoanele diagnosticate cu cancer de sân triplu negativ în stadiu incipient, care prezintă niveluri crescute ale anumitor limfocite la nivel tumoral, pot avea un risc mai mic de recurență a bolii și o rată de supraviețuire mai bună, chiar în absența chimioterapiei.

Cancerul de sân triplu negativ reprezintă un subtip agresiv al tumorilor maligne de sân. Acesta însumează aproximativ 15% din cancerele de sân, nu prezintă receptori pentru estrogen, progesteron  sau HER2 și este caracterizat de creștere rapidă, metastazare precoce și probabilitatea ridicată de recurență.

abonare

Cercetătorii de la Clinica Mayo, care au realizat studiul, au observat că prezența unui număr crescut de limfocite infiltrate la nivelul tumorilor aflate în stadiu incipient, stadiul I, este asociată cu o scădere semnificativă a ratei de recurență a bolii. Studiul a analizat date de la 1966 de pacienți care au beneficiat de tratament chirurgical și/sau radioterapie, fără chimioterapie adjuvantă sau neoadjuvantă.

Primul studiu care sugera că un număr crescut de celule imune este asociat cu un prognostic mai bun la pacienții cu cancer de sân a fost descris de medicii de la Clinica Mayo acum mai bine de 100 de ani. A fost nevoie de un efort global și de un secol pentru a reexamina acest biomarker și a-l aduce mai aproape de aplicarea în îngrijirea pacienților“, spune Dr. Roberto Salgado, co-autor al studiului.

Dintre pacienți, 21% au prezentat un nivel crescut de limfocite infiltrate (peste 50% din tumoră), iar 66% din pacienți au avut un nivel scăzut (sub 30%). Rata de supraviețuire la 5 ani a fost de 95% pentru cei cu numeroase limfocite prezente în țesutul tumoral și de 82% pentru cei cu număr scăzut al acestora.

Aceasta este o descoperire importantă, deoarece evidențiază faptul că abundența de limfocite infiltrate la nivelul tumorilor de sân poate fi un biomarker cu rol prognostic la persoanele cu cancer de sân triplu negativ în stadiu incipient, chiar și atunci când nu se administrează chimioterapie”, a declarat Dr. Roberto Leon-Ferre, prim autor al studiului.

cancer-mamar-simbol
Image by freepik

În prezent, principalii factori luați în considerare pentru a determina administrarea chimioterapiei  sunt dimensiunea tumorii și prezența metastazelor ganglionare, limfocitele din țesutul malign nu sunt măsurate sau raportate în examenul anatomopatologic. Rezultatele acestui studiu ar putea duce la o recomandare de includere a acestui biomarker, mai ales pentru că nu ar necesita costuri suplimentare asociate cu identificarea prezenței celulelor imune, evaluarea fiind una vizuală, la microscop. Acest lucru ar putea fi deosebit de benefic în regiunile cu resurse limitate, unde accesul la tehnologii avansate poate fi restricționat.

Studii viitoare sunt necesare pentru a explora utilizarea acestui biomarker în ghidarea deciziei terapeutice la pacienții cu cancer de sân triplu negativ, care ar putea, astfel, evita curele intensive de chimioterapie.

Citește și