#AAD2020. Obținerea „clearance-ului molecular” în boala psoriazică, mai importantă decât ținta PASI 100, „clearance-ul complet” al leziunilor dermatologice

  • DermatologiePsoriazisul este o boală inflamatorie cronică, în care sunt implicate mecanisme patogenice complexe. Interacțiunea dintre factorii genetici, de mediu precum și componente ale imunității înnăscute și dobândite conduc la proliferarea anormală a keratinocitelor și apariția leziunilor psoriazice. Pe lângă afectarea cutanată, boala are un impact sistemic important. Heterogenitatea bolii sugerează că abordarea terapeutică trebuie să se bazeze pe mai multe aspecte care să includă fenotipul pacientului și să ia în considerare așteptările acestuia. De aceea, nu toate tratamentele oferă aceleași rate de răspuns la toți pacienții. Unul dintre cei mai importanți indicatori pentru eficiența managementului manifestărilor dermatologice este Psoriasis Area Severity Index – PASI (indicele de severitate a psoriazisului în funcție de zonele afectate).

În cadrul întâlnirii virtuale a Academiei Americane de Dermatologie 2020, Dr. Andrew Blauvelt, medic dermatolog și clinician, președinte al Centrului de Cercetări Medicale din Oregon, Portland a prezentat o analiză intitulată „Măsurători importante în psoriazis, dincolo de PASI 100 – Simptome raportate de pacienți și date moleculare de la pacienții tratați cu Guselkumab sau Adalimumab – O subanaliză din VOYAGE 1 & 2”:

abonare

„Știm că multe medicamente dedicate tratamentului psoriazisului permit obținerea scorului PASI 100 – aceasta este abordarea modernă a pacientului, încercăm să obținem curățarea totală a pielii. Aceasta aduce cea mai bună calitate a vieții pentru pacienți și este ceea ce majoritatea dintre ei își doresc, iar în zilele noastre, avem uneltele necesare pentru a le oferi acest lucru”.

„Întrebarea este dacă există o diferență între scorul PASI 100 obținut cu un medicament și același scor, obținut cu un alt medicament, cu mecanism diferit de acțiune. Sunt simptomele aceleași? Și, dacă ne uităm în profunzime, la expresia genelor, vedem diferențe folosind medicamente cu mecanisme diferite de acțiune? Acesta a fost scopul acestui studiu. Nimic de genul acesta nu a mai fost investigat până acum. Așadar, această analiză merge dincolo de PASI 100”, a continuat acesta.

El a vorbit în continuare despre o abordare dincolo de curățarea leziunilor pielii, despre eliminarea semnelor și simptomelor reziduale de psoriazis – „clearance molecular”. În cadrul analizei efectuate, specialiștii au observat că folosind medicamente care utilizează diferite mecanisme de acțiune se poate ajunge la răspunsuri fundamental diferite pentru pacienți, unele fiind mai eficiente în „clearence-ul molecular”, în ciuda atingerii scorului PASI 100.

Psoriazis în plăci la nivelul mâinilor
Psoriazis în plăci la nivelul mâinilor

Subanaliza VOYAGE prezentată (studiile VOYAGE 1 și 2 au evaluat guselkumab vs. adalimumab sau placebo la pacienți cu psoriazis în plăci) s-a concentrat exclusiv asupra pacienților care au menținut un scor PASI 100 până în săptămâna 24. S-a demonstrat că pacienții cu răspuns PASI 100 la guselkumab, un inhibitor de interleukină (IL) -23, au avut simptome și semne de psoriazis semnificativ mai puține decât cei al căror PASI 100 a fost atins folosind adalimumab, un inhibitor al factorului de necroză tumorală (TNF).

Mai mult, specialiștii subliniază că profilul de expresie genică al respondenților PASI 100 care nu aveau semne și simptome era mai aproape de normal, comparativ cu cel al pacienților cu simptome reziduale, în ciuda curățării complete a pielii.

Psoriazisul în plăci, cunoscut simplu ca psoriazis, este cea mai frecventă formă de psoriazis, afectând aproximativ 80% dintre pacienți. Leziunile apar, de obicei, sub forma unor protuberanțe pe piele care formează eriteme ovale (plăci). Plăcile de diferite dimensiuni, în cea mai mare parte de culoare roșie, pot fi palpate cu ușurință.

Studiul VOYAGE a comparat guselkumab cu adalimumab și a demonstrat superioritatea inhibitorului Il-23. Rezultatele privind eficacitatea guselkumab au fost semnificative statistic, răspunsul a fost rapid și durabil.

Evoluția tratamentelor pentru psoriazis
Evoluția tratamentelor pentru psoriazis. Sursa foto – Research Gate

Subanaliza a inclus doar 21 de pacienți: 16 participanți VOYAGE care au obținut PASI 100 în săptămâna 24 cu guselkumab și 5 care au atins scorul cu adalimumab. La început și din nou în săptămâna 24, aceste persoane au completat jurnalul de semne și simptome ale psoriazisului (PSSD). De asemenea, s-au efectuat biopsii atât pentru zonele cu leziuni, cât și pentru cele fără leziuni la începutul studiului, iar apoi, biopsii după 24 de săptămâni, pentru pielea curată. A fost utilizată analiza transcriptomică a mii de expresii genetice.

Simptome persistente de psoriazis în ciuda pielii curățate

PSSD implică evaluări realizate de pacienți pentru diverse simptome și semne ale psoriazisului. Scorurile totale pot varia de la 0 (fără simptome și semne) până la 100. În săptămâna 24, o proporție semnificativ mai mare de respondenți PASI 100 tratați cu guselkumab au avut un scor total PSSD =0: 55%, față de 43% în grupul adalimumab. Acest lucru a fost constant valabil pentru fiecare dintre semnele și simptomele individuale evaluate.

  • 61% din grupul guselkumab și-au dat zero pentru prurit, la fel ca 50% din grupul adalimumab;
  • 64% din grupul tratat cu guselkumab și 52% cu adalimumab au raportat că nu au roșeață;
  • 78% din grupul guselkumab au raportat că nu au durere, comparativ cu 69% cu adalimumab.

Rezultatele analizei transcriptomice transcriptomică

La momentul inițial, mai mult de 2.300 de gene care funcționau anormal au fost identificate la nivelul pielii cu leziunii. Expresia celor mai multe dintre aceste gene s-a normalizat în pielea care prezentase inițial leziuni, dar acum era curată (în săptămâna 24).

Însă 25 dintre acele gene au fost asociate în continuare cu anomalii de expresie la persoanele  care obținuseră clearance cutanat (au prezentat mai puțin de 75% din funcția normală).

  • 10 dintre aceste 25 de gene cu expresie alterată au demonstrat o funcție anormală la pacienții cu simptome reziduale, în ciuda pielii curățate, dar au funcționat normal la cei fără simptome persistente. Acest lucru crește posibilitatea ca simptomele reziduale ale psoriazisului să fie atribuite unor anomalii de expresie genică;
  •  9 din cele 10 gene cu expresie alterată în cazul pacienților cu simptome reziduale și care obținuseră clearance cutanat, au fost prezente în grupul adalimumab; acestea au inclus două gene localizate la nivelul complexului EDC , precum și la nivelul genei PRR9, care este indusă de IL-17A;
  • în schimb, doar patru gene, niciuna dintre ele fiind localizată la nivelul EDC, au avut o funcție cu expresie genică afectată în cazul respondenților PASI-100 tratați cu guselkumab.

Dr. Blauvelt a subliniat faptul că este un studiu pilot și este nevoie de analize mai ample, pe un număr mai mare de pacienți.

Însă rezultatele deschid noi abordări în alegerea tratamentului pentru psoriazis – o piele complet curată nu este întotdeauna idealul, dacă simptomele precum pruritul sau durerea continuă să fie percepute de pacient.

Urmăriți un interviu realizat de Dr. Maria Corbu, editor Raportuldegardă.ro cu domnul Dr. Marius Geantă, președinte Centrul pentru Inovație în Medicină, la EADV2018.

 Conform studiului despre care se discută în interviu, pielea curată și eficiența pe termen lung a tratamentului sunt principalele două aspecte pe care pacienții cu psoriazis le urmăresc în momentul alegerii unei terapii biologice.

Un alt atribut important în acest caz constă în posibilitatea medicamentației de a trata multiplele manifestări ale bolii, dat fiind faptul că aproape 90% din pacienții cu psoriazis pot dezvolta și alte afectări în afara celor cutanate.

Citește și: