Terapia genică pentru hemofilia B: 96% din pacienți pot renunța la tratamentul de substituție cu factor IX după 2 ani. Noi date din HOPE-B

  • Acces la inovație



Noi rezultate ale unei analize post-hoc a datelor de siguranţă şi eficacitate provenite de la 54 de pacienţi de sex masculin din studiul clinic de fază III HOPE-B, care investigează terapia genică Hemgenix (etranacogene dezaparvovec) pentru pacienţii cu hemofilie B, au fost publicate în The Lancet Haematology.

Pacienţii au fost înrolaţi în studiu în perioada 2018-2022 şi au primit fiecare o singură administrare de etranacogene dezaparvovec. Participanţii incluşi au avut hemofilie severă sau moderat severă, cu sau fără anticorpi circulanţi neutralizanţi împotriva virusului adeno-asociat 5 (AAV5). Perioada mediană de monitorizare a depăşit 25 de luni. Supravegherea participanţilor în următorii ani va oferi informaţii cu privire la efectele Hemgenix pe o perioadă de până la 15 ani.

abonare

Efectele administrării Hemgenix au fost următoarele:

  • ratele de sângerare anuale ajustate au scăzut de la peste 4 (în perioada anterioară administrării terapiei genice) la aproximativ 1,5
  • Nivelul mediu de activitate stabilă şi susţinută a factorului IX a fost de peste 35%
  • 96% dintre pacienți au putut renunța la terapia de substituție profilactică continuă
  • nu au fost raportate noi probleme legate de siguranță, evenimente adverse grave legate de tratament sau decese legate de tratament.
Sursa foto – Freepik

Hemgenix este prima terapie genică aprobată pentru pacienţii cu hemofilie B, fiind indicată pentru a fi administrată la adulţii cu hemofilie B care utilizează în prezent profilaxie cu factor IX sau care au istoric de hemoragie ameninţătoare de viaţă sau care au episoade severe repetate de sângerări spontane. Citeşte mai multe aici: https://raportuldegarda.ro/fda-aprobare-terapie-genica-hemofilie-b-severa/.

Hemgenix conţine varianta Padua a genei factorului IX, care are o activitate de 5-8 ori mai mare decât forma considerată normală. Gena este introdusă în celulele ţintă cu ajutorul unui vector viral de tip adeno-asociat, care este degradat după livrarea genei de interes. Gena rămâne intracelular şi este folosită pentru a sintetiza factorul IX. Cele mai frecvente evenimente adverse legate de administrarea Hemgenix au fost creşterea enzimelor hepatice, cefaleea şi simptomele asemănătoare gripei.

Citeşte şi: