Terapia genică fidanacogene elaparvovec reduce cu 71% rata sângerărilor anuale la pacienții cu hemofilie B severă

  • Acces la inovație



Terapia genică fidanacogene elaparvovec are o eficacitate ridicată şi un profil de siguranţă favorabil, în urma administrării la bărbaţii adulţi cu hemofilie B de la moderat severă la severă, conform rezultatelor studiului clinic de fază III anunţate de Pfizer, compania care a dezvoltat noul tratament. Administrarea unei doze unice din această terapie a scăzut cu 71% rata sângerărilor anuale (annualized bleeding rate, ABR), indicând o ameliorare clinică importantă şi o îmbunătăţire a calităţii vieţii acestor pacienţi.

În primele luni ale anului 2023, rezultatele studiului clinic de fază III vor fi prezentate autorităţilor de reglementare, cu scopul obţinerii aprobării de comercializare pentru persoanele cu hemofilie B. Prima terapie disponibilă pentru pacienţii cu hemofilie B, Hemgenix, a fost aprobată recent de către U.S. Food and Drug Administration.

abonare

Hemofilia este o boală genetică rară, caracterizată de deficitul unuia dintre factorii coagulării, şi care se manifestă prin hemoragii excesive şi recurente. Doar 15% dintre persoanele cu hemofilie au tipul B. În 2021, World Federation of Hemofilia a raportat peste 38 000 de persoane cu hemofilie B la nivel mondial. Pacienţii cu hemofilie B adesea primesc injecţii sau infuzii de rutină, care interferă cu abilitatea acestora de a participa la activităţile zilnice. O terapie genică ar putea să reprezinte un tratament cu administrare unică în viaţa unei persoane cu hemofilie B şi care să reducă manifestările clinice şi povara tratamentelor standard pe termen lung.

Fidanacogene elaparvovec a fost dezvoltat de către Spark Therapeutics, în colaborare cu Pfizer. Odată cu iniţierea studiului clinic de fază III, compania Pfizer a preluat întreaga responsabilitate asupra derulării studiilor clinice, dezvoltării şi comercializării tratamentelor care au la bază această terapie. Fidanacogene elaparvovec conţine capsida unui vector viral adenoasociat şi o genă umană cu activitate crescută pentru factorul IX al coagulării. Pacienţii cărora li se administrează această terapie ar trebui să producă endogen factorul IX al coagularii şi să nu mai necesite administrarea exogenă.

O nouă terapie genică eficace şi sigură ar putea fi disponibilă în curând pentru pacienţii cu forme severe de hemofilie B
Sursa foto: Pixabay

Studiu de fază III BENEGENE-2 a fost iniţiat în anul 2018 şi a evaluat rata de sângerare anuală în urma terapiei cu fidanacogene elaparvovec, în comparaţie cu profilaxia prin administrarea factorului IX al coagulării. Cei 45 de pacienţi incluşi au parcurs o etapă de minim 6 luni de administrare a profilaxiei cu factor IX exogen, urmând apoi administrarea dozei unice de fidanacogene elaparvovec. Supravegherea acestora va continua pe parcursul a 15 ani.

Terapia genică a scăzut ABR pentru toate tipurile de sângerare la 1,3 pe o perioadă de 12 luni (de la săptămâna 12 la luna 15 post administrare), în comparaţie cu o ABR de 4,43 pentru perioada anterioară de administrare a profilaxiei cu factor IX exogen. ABR tratată a scăzut că 78%, iar rata anuală a infuziilor a scăzut cu 92%. Activitatea medie a factorului IX a fost de 27% la 15 luni şi 25% la 24 de luni.

Terapia a fost bine tolerată, cu un profil de siguranţă similar celui obţinut în studiul clinic de fază I/II. Nu au fost înregistrate reacţii asociate infuziei, evenimente prombotice, prezenţa inhibitorilor factorului IX sau decese. La 7 dintre pacienţi au fost raportate evenimente adverse serioase, două dintre acestea fiind legate de tratament: ulcer duodenal hemoragic determinat de utilizarea de corticosteroizi şi o creştere a transaminazelor hepatice mediată imun.

Pentru hemofilie (tip A şi B) există în prezent peste 60 de terapii genice evaluate în studii clinice.  Fidanacogene elaparvovec a primit o serie de distincţii din partea U.S. Food and Drug Administration (breakthrough therapy, regenerative medicines advance therapy – RMAT) şi European Medicines Agency (PRIME – PRIority MEdicines, orphan drug). Pfizer a dezvoltat şi investighează în prezent, în cadrul unor studii clinice de fază III, terapii genice adresate hemofiliei A, hemofiliei B şi distrofiei musculare Duchenne.

Citeşte şi: