Ziua Mondială a Diabetului. Majoritatea pacienților cu diabet zaharat de tip 2 au risc ridicat de infarct miocardic sau accident vascular cerebral fatal

  • Diabet



Prevenirea evenimentelor cardiovasculare la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 la nivelul asistenței medicale primare ar trebui să fie o prioritate. Un studiu publicat în European Journal of Preventive Cardiology a arătat că marea majoritate a pacienților cu diabet zaharat de tip 2 (93%) au risc ridicat sau foarte ridicat de a suferi un infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral.

„Jumătate dintre pacienții din grupul cu risc foarte ridicat nu au avut istoric de boli cardiace, ceea ce înseamnă că nu ar primi medicație pentru prevenția infarctelor și a accidentelor vasculare cerebrale”- prim-autor Dr. Manel Mata-Cases, Institutul de Sănătate Catalan din Sant Adrià de Besòs.

Ziua Mondială a Diabetului. Majoritatea diabeticilor de tip 2 au risc ridicat de infarct sau accident vascular cerebral fatal
Sursă: Freepik.

Studiul a fost unul transversal, care a folosit baza de date SIDIAP (sistemul pentru dezvoltarea cercetării în îngrijirea primară), care include 74% din populația totală a Cataloniei, Spania. Aceasta include date longitudinale, anonimizate ale pacienților, extrase din sistemul electronic medical folosit de toți clinicienii care oferă asistență medicală primară. 

abonare

„Din câte știm, acest studiu, care a inclus aproape 375.000 de persoane dintr-o bază de date populațională bine validată, este primul care descrie situația din zona mediteraneană. Tradițional, riscul cardiovascular din regiune a fost mai mic ca cel din Europa Centrală și de Nord sau din Statele Unite ale Americii. Astfel, rezultatele noastre ar trebui să genereze îngrijorare și să îndemne la acțiuni pentru prevenirea infarctelor și accidentelor vasculare cerebrale la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 din îngrijirea primară”- Dr. Mata-Cases. 

Populația studiată a fost reprezentată aproximativ 375.000 de adulți, diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2 până pe 31 decembrie 2016. Vârsta medie a fost de 70 de ani, iar 45,2% dintre participanți au fost de sex feminin. Printre factorii de risc cardiovascular prezenți în populația de studiu se numără hipertensiunea arterială (72% dintre pacienți), obezitate (45%), colesterol seric ridicat (60%) și fumatul curent (14%). 

Factori de ris cardiovaculari infografic.
Factori de risc cardiovasculari, situația la nivel european. Sursă: ESC.

Cercetătorii au calculat cu ajutorul categoriilor din ghidurile ESC asupra diabetului și bolilor cardiovasculare, riscul fiecărui pacient de a avea un infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral fatal în următorii 10 ani. Participanții la studiu au fost împărțiți în 3 grupe de risc: foarte ridicat (peste 10%), ridicat (5-10%) și moderat (sub 5%). Pentru a fi considerat cu risc foarte ridicat, un pacient trebuie să aibă boală cardiovasculară preexistentă sau afectare de organ (proteinurie, insuficiență renală, hipertrofie ventriculară, retinopatie), sau cel puțin 3 factori de risc cardiovascular (vârsta înaintată, hipertensiune arterială, hipercolesterolemie, obezitate, fumat). 

Mai mult de jumătate dintre pacienți (53,4%) au avut risc înalt de eveniment fatale, bărbații având un risc mai mare (55,5% dintre bărbați, față de 50,7% dintre femei). 39,6% dintre participanți au avut risc înalt și doar 7% risc moderat

„Aceste rezultate, dintr-un context de îngrijire primară, ar trebui să alimenteze implementarea îngrijirii integrate. Obiceiurile sănătoase sunt fundamentul prevenției bolilor cardiovasculare și trebuie combinate cu controlul glicemiei, colesterolemiei și a tensiunii arteriale. Medicii de familie și asistentele medicale ar trebui să stabilească împreună cu pacienții obiective de tratament, pe baza caracteristicilor și preferințelor acestora”- Dr. Mata-Cases. 

Pacienților cu diabet le este recomandat:

  • Să renunțe la fumat;
  • Să reducă aportul caloric pentru a reduce greutatea corporală excesivă;
  • Să urmeze o dietă mediteraneană suplimentată cu ulei de măsline sau nuci;
  • Să evite alcoolul;
  • Să facă exercițiu fizic moderat sau viguros cel puțin 150 de minute pe săptămână.

Pentru a obține cele mai bune rezultate posibile în prevenirea și controlul diabetului este însă nevoie de o abordare personalizată, care ia în considerare factorii de risc individuali, nevoile și dorințele pacientului și răspunsul acestuia la diferite intervenții. Atât medicația cât și indicațiile asupra stilului de viață trebuie adaptate fiecărui caz în parte.

#ADA2020. Dieta alimentară personalizată în funcție de răspunsul glicemic al pacientului este eficientă în prevenția diabetului
Două studii prezentate cu ocazia Sesiunilor Științifice Virtuale ale Asociației Americane de Diabet (#ADA2020) au subliniat importanța unei diete personalizate, bazată pe răspunsul glicemic postprandial în prevenția diabetului. Abordarea prediabetului s-a schimbat în ultimii ani, din una bazată doar pe glicemia a jeun și nivelul hemoglobinei glicozilate, în una ce ia în considerare fiziopatologia bolii pacienților individuali.

Diabetul zaharat de tip 2 și îngrijirea primară

Se estimează că prevalența globală a diabetului de tip 2 va ajunge la 628 de milioane de persoane până în 2045 și este considerată de Federația Internațională de Diabet (IDF) drept una dintre cele mai mari epidemii din istorie. Complicațiile diabetului de tip 2 pot varia de la boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale până la retinopatie diabetică, insuficiență renală, neuropatie diabetică. De asemenea, este legat de alte manifestări, denumite în mod colectiv sindrom metabolic, incluzând obezitate, hipertensiune arterială, steatoză hepatică non-alcoolică, hipertrigliceridemie și boli cardiovasculare.

Discuție pacient doctor
Medicii din îngrijirea primară au putut diagnostica și trata 87% dintre pacienții cu diabet zaharat în cadrul unui studiu pilot din Georgia. Sursă: ESC.

Prevenția, diagnosticul precoce, tratamentul și prevenția complicațiilor diabetului zaharat necesită urmărire și comunicare periodică cu medicul curant. De aceea multe țări dezvoltă programe pentru a crește implicarea medicilor din îngrijirea primară în această patologie. În Georgia, rezultatele unui studiu pilot au arătat că este posibilă urmărirea și tratarea pacienților cu diabet zaharat regim de ambulatoriu de către medici de îngrijire primară. Aceștia au putut diagnostica și manageria 87% dintre pacienții diabetici fără a îi referi către un specialist.

Citește și: