STUDIU. Consumul moderat de cafea poate reduce riscul de dezvoltare a bolilor cardiometabolice 

  • Health literacy



Consumul regulat și moderat de cafea și cofeină poate oferi efecte protectoare împotriva dezvoltării mai multor boli cardiometabolice, inclusiv diabetul de tip 2, bolile coronariene și accidentul vascular cerebral, conform unui studiu publicat recent în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Atunci când aceste boli coexistă, sunt denumite morbiditate cardiometabolică (CM) și reprezintă o problemă de sănătate publică ce afectează în principal vârstnicii.

Cercetătorii au analizat date din UK Biobank, concentrându-se pe 360.406 participanți care nu aveau boli cardiometabolice la începutul studiului. Ei au descoperit că persoanele care au consumat cantități moderate de cafea (aproximativ trei cești pe zi) sau 200-300 mg de cofeină zilnic aveau un risc semnificativ mai mic de a dezvolta CM. Mai exact, cei care beau trei cești de cafea pe zi aveau un risc cu 48% mai mic, iar cei care consumau 200-300 mg de cofeină aveau un risc cu 40% mai mic în comparație cu cei care nu consumau cofeină sau consumau mai puțin de 100 mg pe zi.

abonare

Totodată, consumul de cafea și cofeină a arătat efecte neuroprotectoare în diferite stadii de dezvoltare a CM. Acesta a ajutat la reducerea riscului nu doar de a dezvolta o singură boală cardiometabolică, ci și de a progresa de la o singură boală la CM. Așadar, cofeina ar putea juca un rol important în prevenirea și încetinirea apariției mai multor boli conexe.

STUDIU. Consumul moderat de cafea poate reduce riscul de dezvoltare a bolilor cardiometabolice 
Consumul moderat de cafea și cofeină reduce riscul de boli cardiometabolice, precum diabetul de tip 2 și bolile coronariene, având și efecte neuroprotectoare. Sursa: Freepik

Pe lângă aceste descoperiri, cercetătorii au identificat markeri biologici specifici care ar putea explica legătura dintre cafea și CM. Ei au examinat 168 de metaboliți și au descoperit că mulți dintre aceștia, inclusiv componentele lipidice din lipoproteinele cu densitate foarte mică (VLDL), histidina și acetil glicoproteinele, erau asociați atât cu consumul de cafea sau cofeină, cât și cu riscul de a dezvolta CM. Acești markeri metabolici ar putea ajuta la explicarea mecanismelor din spatele efectelor protectoare ale cafelei și cofeinei asupra sănătății cardiometabolice.

Autorii studiului subliniază necesitatea unor analize suplimentare pentru a confirma aceste rezultate și pentru a înțelege mai bine procesele metabolice care leagă consumul de cofeină de sănătatea cardiometabolică.

Citește și: