Cum a contribuit biotehnologia la progresul medicinei moderne

  • Biotehnologie



Termenul „biotehnologie” este atribuit inginerului agricol maghiar Károly Ereky (1919), autor al cărții „Biotehnologia Cărnii, Grăsimii și a Produselor din Lapte în Agricultura la Scară Mare”. Ereky a teoretizat că biotehnologia ar putea fi folosită pentru a rezolva crize sociale, precum deficitul de alimente sau energie. Datorită muncii sale, Ereky este considerat „părintele biotehnologiei”.

Din 1919 până în prezent, biotehnologia a avansat pentru a include arii și domenii de activitate pe care nici Ereky nu le-a anticipat. La sfârșitul secolului 20 și începutul secolului 21, aria de influență a biotehnologiei s-a extins pentru a include domenii precum genomica, imunologia, dezvoltarea terapiilor farmaceutice și dezvoltarea testelor diagnostic.

abonare

Potrivit Convenției Națiunilor Unite privind Diversitatea Biologică, biotehnologia presupune utilizarea sistemelor biologice – organisme vii sau derivate ale lor – pentru a crea sau a modifica produse sau procese pentru a îndeplini un anumit scop.

Biotehnologia în domeniul medical, sau biotehnologia „roșie”, se referă la un medicament, un test de diagnostic sau un vaccin care a fost produs folosind organisme vii, de multe ori fabricat prin tehnologia de recombinare a ADN (ADN recombinant este o formă de ADN creată prin combinarea de secvențe genice care, în mod normal, nu coexistă în același organism). De asemenea, biotehnologia a permis dezvoltarea unor domenii inovative, precum terapia genică.

Primele produse biotehnologice au fost medicamente create pentru a trata boli umane. De exemplu, insulina umană sintetică, un produs medical indispensabil pentru aproximativ jumătate de miliard de persoane din întreaga lume, a fost dezvoltată de compania Genentech, în 1978.

Mai mult, aplicațiile biotehnologiei în știință, precum Proiectul Genomului Uman, au avut o contribuție majoră la înțelegerea biologiei umane și la abilitatea noastră de a dezvoltarea noi medicamente, capabile să vindece boli până atunci incurabile.

În medicina modernă, biotehnologia a permis descoperirea și producerea de noi medicamente, descoperirea modului în care genomul influențează răspunsul la medicamente și screeningul genetic.

Testele genetice la nivel cromozomal au permis diagnosticarea vulnerabilității la boli ereditare și riscul de a dezvolta afecțiuni genetice. Astfel, testele genetice pot fi folosite pentru a confirma sau infirma suspiciunile de boli genetice și pentru a determina șansele ca părinții să transmită o boala genetică la copii.

Astăzi, biotehnologia intervine în procesul de fabricație a mai mult de 20% din toate medicamentele comercializate. Mai mult de 350 de milioane de pacienți din întreaga lume beneficiază de biotehnologia din domeniul sanitar, utilizând medicamente pentru tratamentul și prevenția bolilor cronice, inclusiv infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, scleroza multiplă, multe tipuri de cancer, fibroza chistică, leucemia, diabetul, hepatita și alte boli rare sau infecțioase.

Câteva exemple de medicamente obținute cu ajutorul biotehnologiei sunt: insulina, factorul VIII coagulant pentru hemofilici, anticorpii monoclonali pentru tratamentul cancerului (fundament pentru medicina personalizată, dar și pentru imunoterapie), produsele medicamentoase orfane pentru boli rare, vaccinurile, terapiile complexe pentru regenerarea organelor (tegumente, oase și cartilaje).

În prezent, mii de medicamente biotehnologice și vaccinuri sunt testate, pentru mai mult de 100 de boli, cele mai multe dintre acestea pentru tratarea cancerului, a bolilor infecțioase, dar și a bolilor respiratorii cronice de tipul astmului și BPOC. În plus, biotehnologia este implicată în dezvoltarea de terapii pentru boli rare, multe cu origine genetică, care afectează aproximativ 20-30 de milioane de europeni și familiile acestora. În viitorul apropiat, se estimează că 50% din toate medicamentele vor fi obținute prin intermediul biotehnologiei.

Articole recomandate:

Să înțelegem biotehnologia: haine mai curate, legume și fructe mai gustoase, medicamente mai eficiente

2.004 imunoterapii se află în dezvoltare, în 3.024 de studii clinice pentru 303 tipuri de cancer

Nanoroboții moleculari – cum arată viitorul dezvoltării medicamentelor și al biotehnologiei