articole despre Health literacy

Mituri despre postul intermitent. Ce spun specialiștii internaționali

Într-un comentariu recent publicat în Nature Reviews Endocrinology, specialiști de la Universitatea din Illinois Chicago (UIC), cu peste 20 de ani de experiență în studiul IF (intermittent fasting sau post intermitent) au demontat mai multe mituri legate de siguranța acestui stil alimentar. Abordarea a câștigat popularitate mai ales printre cei care doresc să piardă în […]


#NUTRITION24. Autodiversificarea oferă suficiente calorii pentru dezvoltarea sugarilor, promovând o creștere mai accelerată vs. metoda tradițională

Autodiversificarea sau Baby-Led Weaning (BLW) – o metodă populară pentru introducerea alimentelor solide la sugari – furnizează suficiente calorii pentru creșterea și dezvoltarea acestora. Rezultatele, prezentate la NUTRITION 2024, întâlnirea anuală a Societății Americane de Nutriție, oferă suport bazat pe dovezi pro-BLW și contrazic opiniile populare conform această strategie este inferioară metodei tradiționale. Autodiversificarea pune […]


#NUTRITION24. Alimentația sănătoasă începând cu vârsta mijlocie, esențială pentru a îmbătrâni armonios

Un studiu de mari dimensiuni arată că mai puțin de 1 din 10 persoane reușește să îmbătrânească armonios, fără boli, menținând în același timp o bună sănătate fizică, cognitivă și mentală până la vârsta de 70 de ani. Studiul subliniază importanța unei diete sănătoase în perioada mijlocie a vieții, începând cu 40 de ani, sugerând […]


#NUTRITION24. O dietă bazată exclusiv pe alimente neprocesate nu este neapărat mai sănătoasă. Moderația este cheia

O cercetare prezentată recent la NUTRITION 2024, întâlnirea anuală a Societății Americane de Nutriție, de la Chicago, provoacă teoria generală conform căreia alimentele neprocesate sunt complet benefice în alimentația umană, iar cele ultraprocesate, complet dăunătoare, și sugerează că un consum predominant de alimente minim procesate, așa cum sunt definite de sistemul de clasificare NOVA, nu […]


Tantrum-urile în era digitală: telefonul și tableta scad abilitatea copilului de a învăța să-și gestioneze emoțiile

„Tantrum-urile” sau „crizele de nervi” sunt o parte naturală a copilăriei, manifestându-se adesea ca izbucniri de furie sau frustrare, care nu au o cauză aparent justificată. Potrivit definiției, un tantrum este o izbucnire bruscă și necontrolată de furie sau frustrare, de obicei întâlnită la copiii mici, dar și la adulți, caracterizată de comportamente precum țipete, […]


#ENDO2024. Tipul de chirurgie bariatrică urmat de mamă influențează greutatea nou-născutului în primii ani de viață

Un studiu prezentat la ENDO 2024, reuniunea anuală a Societății Internaționale de Endocrinologie, sugerează că tipul de chirurgie bariatrică efectuată femeilor înainte de a rămâne însărcinate poate influența cât de mult câștigă în greutate copiii lor în primii trei ani de viață. Copiii născuți de femei care au suferit o gastrectomie verticală (sleeve gastrectomy), înainte […]


#ASCO24. Pudra de talc și anumite produse de igienă intimă, asociate cu riscul de cancer ovarian

Un studiu publicat în Journal of Clinical Oncology evidențiază posibile corelații între utilizarea anumitor produse de îngrijire intimă, în special pudra de talc pentru zona genitală, și riscul crescut de cancer ovarian, mai ales la femeile care le-au utilizat frecvent în jurul vârstei de 20 și 30 de ani – perioade cu schimbări hormonale semnificative. […]


STUDIU. O nouă variantă genetică în scleroza multiplă – moștenită de la ambii părinți, accelerează progresia dizabilității cu 4 ani

Un studiu publicat în Nature, de asociere la nivelul întregului genom (GWAS genome-wide association study), care a implicat peste 22.000 de persoane cu scleroză multiplă (MS) a identificat prima variantă genetică asociată cu progresia mai rapidă a bolii. Cercetarea, condusă de Consorțiul Internațional pentru Genetica Sclerozei Multiple (IMSGC) și Consorțiul MultipleMS, reprezintă un avans semnificativ […]


STUDIU. Personalizarea dietei alimentare, rezultate mai bune în reducerea riscului cardiovascular, comparativ cu recomandările generale din ghiduri

Printre principalele cauze de mortalitate la nivel global se numără bolile cronice determinate de alimentație și stilul de viață. În ciuda dovezilor că modificarea acestor factori poate îmbunătăți supraviețuirea și calitatea vieții, incidența bolilor legate de alimentație sunt în continuă creștere. Acest lucru poate fi datorat aderenței slabe a populației generale la recomandări și variabilității […]


A început turneul autobuzului Misiunii UE pentru Cancer – sosește în Lerești, Argeș, la finalul lunii august

Într-un efort inovator de a promova prevenirea și diagnosticarea precoce a cancerului, Misiunea UE pentru Cancer a inițiat o campanie unică de comunicare publică – Turneul autobuzului Misiunii UE pentru Cancer. Lansat pe 9 mai în Vilnius, Lituania, autobuzul își propune să călătorească prin Lituania, Polonia și România, împărtășind informații vitale despre cancer direct cu […]