A început turneul autobuzului Misiunii UE pentru Cancer – sosește în Lerești, Argeș, la finalul lunii august

  • Health literacyÎntr-un efort inovator de a promova prevenirea și diagnosticarea precoce a cancerului, Misiunea UE pentru Cancer a inițiat o campanie unică de comunicare publică – Turneul autobuzului Misiunii UE pentru Cancer. Lansat pe 9 mai în Vilnius, Lituania, autobuzul își propune să călătorească prin Lituania, Polonia și România, împărtășind informații vitale despre cancer direct cu publicul prin intermediul unei serii de evenimente interactive și educative.

La finalul lunii august, autobuzul va staționa în Lerești, Argeș, unde se implementează o parte importantă a proiectului 4P-CAN în România, finanțat din fonduri Orizont Europa. Mai multe detalii, pe site-ul oficial al proiectului. Cealaltă țară în care va staționa este Polonia.

abonare

Se estimează că aproximativ 40% din cazurile de cancer ar putea fi prevenite sau tratate în stadii incipiente dacă europenii ar aborda un stil de viață sănătos și ar adera la recomandările Codului European împotriva Cancerului.

Autobuzul găzduiește un “cabinet de consultanță”, unde experți, inclusiv oameni de știință, medici și pacienți, se angajează în comunități în discuții animate. Aceste sesiuni sunt concepute pentru a împărtăși informații și a stimula dialogul în jurul prevenirii, detectării precoce și progresului în tratamentul cancerului, abordând temerile cetățenilor și dezinformarea despre boală.

Cancer Mission UE roadshow
Sursa: EU CANCER MISSION ROADSHOW

Susținut de Virginijus Sinkevičius, Comisarul European pentru Mediu, Oceane și Pescuit, turul subliniază nu doar importanța conștientizării, dar și rolul factorilor de mediu în prevenirea cancerului. Comisarul Sinkevičius a lăudat inițiativa, afirmând, „Acest turneu cu autobuzul susținut de Misiunea UE pentru Cancer este o abordare excelentă pentru a crește gradul de conștientizare, a încuraja prevenirea și a îmbunătăți screening-ul.” A subliniat, de asemenea, eforturile UE, precum Planul de Acțiune pentru Zero Poluare care vizează reducerea poluării, un factor cunoscut pentru apariția anumitor tipuri de cancer.

Campania subliniază progresele semnificative realizate în cercetarea cancerului în Uniunea Europeană, datorită finanțării și sprijinului din programul de cercetare și inovație Horizon Europe (Orizont Europa) 2021-2027. Joanna Drake, șefa Misiunii UE pentru Cancer, a remarcat progresele rapide din domeniu:

„Progresul în lupta împotriva cancerului este rapid, datorită cercetării finanțate de UE care ajută la dezvoltarea unor diagnostice și tratamente mai eficiente, îmbunătățind calitatea vieții și a muncii pentru pacienți, supraviețuitori și îngrijitori.”

Turneul autobuzului Misiunii pentru Cancer oferă o platformă accesibilă pentru publicul larg de a învăța despre schimbările simple de stil de viață care pot reduce semnificativ riscul de cancer. De asemenea, promovează înțelegerea opțiunilor moderne de tratament și importanța screening-ului regulat, care poate crește foarte mult eficacitatea teraăiilor pentru cei diagnosticați într-un stadiu incipient.

Citește și: