STUDIU. Dieta bazată pe alimente neprocesate și plante, alături de schema terapeutică standard, ar putea induce remisiunea diabetului de tip 2

  • Diabet



Diabetul zaharat de tip 2 se instalează de obicei mai târziu în viață, la vârsta adultă, și reprezintă o cauză importantă de morbiditate la nivel mondial, european și național. Este esențial ca, în lipsa elucidării complete a mecanismelor care stau la baza afecțiunii, să existe planuri de gestionare prin stil de viață (alimentație și mișcare în primul rând) cât mai bine puse la punct, care să augmenteze tratamentul.

În paradigma actuală de tratament, există două mari tipuri de diabet – 1 și 2 (și alte 3 tipuri foarte rare de diabet), având cauze diferite. În diabetul de tip 1, pancreasul nu produce insulină, deoarece sistemul imunitar al organismului atacă celulele insulare din pancreas (responsabile de producerea insulinei). Este diagnosticat adesea în copilărie. În diabetul de tip 2, pancreasul produce mai puțină insulină decât înainte, iar corpul devine rezistent la insulină. Este diagnosticat la vârsta adultă, după 45 de ani. Însă din cauza creșterii obezității infantile, și tot mai mulți copii sunt diagnosticați cu această afecțiune.

abonare

Potrivit unui studiu publicat în American Journal of Lifestyle Medicine, aderarea la un model alimentar bazat pe hrană integrală (whole-food, care presupune deloc sau foarte puțină procesare asupra alimentelor, păstrând proprietățile naturale), predominant pe bază de plante, integrat în îngrijirea și tratamentul de rutină, poate obține cu succes remisiunea diabetului de tip 2.

Deși cu un număr mic de persoane incluse – 59 de pacienți dintr-un program de reabilitare cardiacă, care aveau și diabet de tip 2 (cu vârste între 41 și 89 de ani), rezultatele privind controlul glicemiei au fost remarcabile. În 37% din cazuri, diabetul a intrat în remisiune. De asemenea, s-a observat o reducere a nevoii medicației antidiabetice în majoritatea cazurilor, pacienții intrând în procesul de scădere a dozei conform protocoalelor clinice. Mai mult, studiul este primul care evaluează o dietă bazată pe calitatea alimentelor și neprocesarea lor, și nu pe restricția calorică.


STUDIU. Doar o oră pe zi de activitate fizică intensă scade riscul de diabet tip 2, independent de predispoziția genetică


„Există concepția conform căreia mulți pacienți ar putea să nu accepte ideea de a adopta un astfel de model alimentar, dar tot mai multe cercetări arată că aderarea la un model alimentar pe bază de plante este fezabilă și chiar plăcută”, a declarat Dr. Micaela Karlsen, unul dintre autori.

Cercetările viitoare ar trebui să măsoare proporția de pacienți care sunt dispuși să ia în considerare schimbarea stilului de viață ca parte a tratamentului de rutină și să examineze factorii care conduc la implementarea cu succes a unei intervenții alimentare eficiente.

Studiile anterioare au demonstrat că alimentele integrale, dietele predominant bazate pe plante, pot îmbunătăți rezultatele în diabet, dar cercetările au implicat restricția substanțială a caloriilor consumate, bazându-se adesea pe înlocuitori alimentari de post sau diverse combinații sub formă lichidă, procesate. Acest studiu este unic în evaluarea remisiunii ca rezultat primar și contribuie cu informații noi despre fezabilitatea obținerii remisiunii doar prin consumul de alimente sănătoase. Din păcate, nu este clar specificat timpul în care s-a atins remisiunea după schimbarea dietei, fiind probabil un proces de durată.

Citește și: