#ESC24. Endometrioza crește cu 20% riscul de infarct miocardic şi accident vascular cerebral

  • Cardiologie



Femeile cu endometrioză au un risc cu aproximativ 20% mai mare de a face infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral ischemic în comparație cu femeile fără endometrioză, conform unor noi rezultate prezentate în cadrul Congresului Societăţii Europene de Cardiologie (ESC) de anul acesta, care a avut loc în Londra, Regatul Unit. Principalele rezultate:

  • femeile cu endometrioză au avut un risc crescut de accident vascular cerebral ischemic cu aproximativ 20%, în comparaţie cu cele fără endometrioză
  • riscul de infarct miocardic acut a fost cu aproximativ 35% mai ridicat la persoanele cu endometrioză, faţă de cele fără acest diagnostic
  • femeile cu endometrioză au avut și risc crescut de aritmii și insuficiență cardiacă, în comparație cu cele fără

Incidența cumulativă pe 40 de ani a infarctului miocardic acut și accidentului vascular cerebral ischemic (ambele diagnostice) a fost de 17,5% și 15,3% la femeile cu, respectiv fără endometrioză. În acest context, factorii de risc specifici sexului, cum ar fi endometrioza, ar trebui incluşi în modelele de predicție a riscului cardiovascular.

abonare
European Society of Cardiology
Sursa foto: Unsplash

„De zeci de ani, boala cardiovasculară a fost considerată o afecţiune a bărbatului, iar factorii de risc au fost luați în considerare din perspectiva masculină, spre exemplu, incluzând disfuncția erectilă în ghidurile privind evaluarea riscului de boală cardiovasculară. Cu toate acestea, una din trei femei decedează din cauza bolii cardiovasculare și una din zece femei suferă de endometrioză. Rezultatele noastre sugerează că ar putea fi timpul să luăm în considerare riscul de boli cardiovasculare la femeile cu endometrioză”, a afirmat autorul principal al studiului, dr. Eva Havers-Borgersen de la Spitalul Universitar Rigshospitalet Copenhaga , Danemarca.

Studiul a inclus toate femeile – peste 60.000 – din registrele naţionale din Danemarca, la care a fost stabilit diagnosticul de endometrioză între 1977 şi 2021.  Riscurile acestora au fost analizate prin compararea cu femeile fără endometrioză din populația generală (peste 240.000),  într-un raport de 1:4, în funcție de anul nașterii. Perioada mediană de monitorizare a fost de 16 ani. Cea mai îndelungată perioadă de monitorizare a fost de 45 de ani.

Citeşte şi: