#ESMO23. Terapia adjuvantă cu abemaciclib își menține eficacitatea la 5 ani la pacientele cu cancer de sân cu risc înalt, depistat în fază precoce

  • OncologieAdăugarea abemaciclib (Verzenio) la terapia hormonală prezintă beneficii clinice semnificative pe termen lung, în comparație cu administrarea doar a terapiei endocrine, la pacientele cu cancer mamar precoce, cu risc ridicat, ale căror tumori sunt pozitive pentru receptorii hormonali și negative pentru HER2 (HR+/HER2-). Acestea sunt rezultatele analizei de eficacitate la 5 ani efectuate în cadrul studiului monarchE, prezentate la ESMO Congress, care a avut loc luna trecută în Madrid.

Principalele concluzii:

abonare
  • combinația terapeutică abemaciclib plus terapie endocrină a îmbunătățit cu aproape 8% supraviețuirea în absența bolii bolii invazive (IDFS, invasive disease-free survival)
  • adăugarea abemaciclib a crescut cu aproape 7% supraviețuirea în absența recidivelor la distanță (DRFS, distant relapse–free survival)
  • numărul de decese a fost mai scăzut în grupul care a primit abemaciclib, fără ca diferența să fie semnificativă statistic

Tumorile mamare HR+/HER2– sunt cel mai frecvent subtip de cancer de sân. Deși, în general, se asociază cu rate de răspuns favorabile la terapie, prezența diseminărilor ganglionare determină un risc ridicat de recidivă precoce, fiind impus un regim terapeutic intensiv. Abemaciclib este inhibitor al CDK 4/6, aprobat pentru a fi administrat femeilor cu cancer mamar metastatic sau local avansat HR+/HER2-, în asociere cu un inhibitor de aromatază sau fulvestrant.

#ESMO23. Terapia adjuvantă cu abemaciclib își menține eficacitatea la 5 ani în urma administrării la pacientele cu cancer de sân cu risc înalt, depistat în fază precoce
Sursa foto: Unsplash

Studiul monarchE a inclus două cohorte, cuprinzând în total peste 5600 de persoane. În prima cohortă au fost înrolate paciente cu cancer mamar cu risc ridicat, stabilit pe baza caracteristicilor patologice clinice, numărului de ganglioni axilari implicați, stadiul bolii (gradul 3), dimensiunile tumorale (minim 5 cm).

A doua cohortă a inclus paciente cu grad de boală și dimensiuni tumorale mai scăzute, dar care au prezentat niveluri ridicate ale markerului de proliferare Ki-67. Participantele au primit, în mod randomizat, fie 2 ani de abemaciclib plus terapie endocrină, fie doar terapie hormonală, urmând continuarea administrării terapiei endocrine pentru încă 3-8 ani. Până în prezent, peste 80% dintre participantele la studiu au încheiat de minim 2 ani administrarea abemaciclib.

Beneficiile asupra IDFS au fost similare la diversele subgrupe de paciente analizate, incluzând persoanele vârstnice, cele aflate în postmenopauză sau perimenopauză, cele care au primit chimioterapie adjuvantă sau neoadjuvantă anterior, indiferent de dimensiunile tumorale, numărul de ganglioni limfatici afectați, prognosticul în funcție de stadiul sau gradul tumoral sau ordinea în care au fost administrate terapiile hormonale (inițiere cu tamoxifen versus inhibitori de aromatază). Numărul de evenimente adverse, inclusiv severe, a fost mai ridicat la persoanele care au primit combinația terapeutică, categoriile de evenimente adverse raportate fiind similare între cele două grupuri.

Participantele la studiu trebuie monitorizate în continuare, deoarece în cazul acestui subtip de cancer mamar jumătate dintre recurențe apar după 5 ani. Trebuie investigate durata optimă de administrare a abemaciclib, dacă trebuie administrat din nou tratamentul adjuvant când există semne de reluare a proliferării celulelor maligne și dacă prezintă beneficii reinițierea terapiei cu inhibitori CDK 4/6 după depistarea metastazelor.

Citește și: