FDA a aprobat prima terapie pentru o formă rară de cancer digestiv: tumorile neuroendocrine gastro-entero-pancreatice

  • Acces la inovație



Food and Drug Administration (FDA) a aprobat Lutathera, prima terapie cu radionuclizi pentru receptorii peptidici (PRRT), indicată în tratarea tumorilor neuroendocrine gastro-entero-pancreatice – o formă rară de cancer a tractului digestiv.

FDA a aprobat Lutathera pe baza rezultatelor studiului clinic de fază III NETTER-1, în cadrul căruia medicamentul a redus șansele de progresie a bolii sau deces cu 79%.

abonare

Lutathera acționează într-un mod similar radioterapiei. Tratamentul conține molecule cu componenți radioactivi care atacă tumorile neuroendocrine gastro-entero-pancreatice (tumori GEP-NET) care prezintă receptori pentru somatostatină. Lutathera poate trata tumorile neuroendocrine gastroenteropancreatice din proenteron, mezenteron și metenteron.

Tumorile neuroendocrine pot apărea în țesuturile multor organe, inclusiv ale tractului intestinal, pancreasului și plămânilor. Unii pacienți dezvoltă simptome din cauza secreției excesive de hormoni cauzată de celulele tumorale neuroendocrine, dar alții nu prezintă simptome timp de câțiva ani. În general, pacienții cu tumori bine/moderat diferențiate au o probabilitate de supraviețuire la cinci ani de 39%.

Tumorile GEP-NET sunt cunoscute ca fiind boala de care a suferit Steve Jobs (fondatorul companiei Apple), fiind o formă de cancer este foarte rară. Potrivit datelor European Society for Medical Oncology (ESMO), aproximativ 5/100.000 de persoane se îmbolnăvesc anual de această afecțiune la nivel global.

Lutathera a fost deja aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului în luna septembrie a anului trecut.

Alte articole relevante:

CancerSEEK – testul de sânge care a depistat 70% din cazurile de cancer localizate în 8 organe diferite

Biopsia lichidă care detectează 80% dintre cancerele colo-rectale în fază incipientă

STUDIU. Fumat, colesterol, alcool, sare, fructe, legume, activitate fizică. Românii știu ce este sănătos, dar puțini aplică în viața de zi cu zi

Alcoolul provoacă modificări genetice ireversibile în ADN-ul celulelor stem, crescând riscul de apariție a cancerului