STUDIU. Remodelarea țesutului mamar în timpul ciclului menstrual influențează dezvoltarea cancerului de sân

  • Oncologie



Concluziile unui studiu publicat în Nature sugerează că mecanismul responsabil pentru remodelarea țesutului mamar în timpul ciclului menstrual ar putea fi un factor determinant în dezvoltarea cancerului de sân.

În timpul ciclului menstrual, glandele mamare trec printr-un proces intens de remodelare. Nivelurile crescute de estrogen stimulează formarea unor mici alveole care, în caz de sarcină, se dezvoltă în unități producătoare de lapte. Totuși, dacă nu apare sarcina, corpul recunoaște că aceste alveole sunt inutile și, la sfârșitul ciclului, descompune canalele de lapte, eliminând majoritatea celulelor în exces.

abonare

Deși acest mecanism pare foarte eficient în curățarea celulelor în exces, inclusiv a celor mutante, nu este infailibil. Majoritatea celulelor sunt eliminate la sfârșitul ciclului, însă câteva celule mutante pot supraviețui întâmplător acestui proces. Remodelarea țesutului permite acum acestor celule să prolifereze și să se răspândească în țesutul sănătos. Pe de o parte remodelarea naturală a țesutului mamar elimină excesul de celule atât normale, cât și mutante, dar pe de altă parte facilitează expansiunea unor celule mutante în țesutul sănătos, cu posibilitatea apariției cancerului mamar.

”Studiul nostru demonstrează că, odată cu fiecare ciclu menstrual, există o mică probabilitate ca clonele mutante să devină mai mari și să se extindă pe zone mari din țesutul mamar. Aceasta înseamnă, de asemenea, că un număr mai mare de cicluri crește șansele ca acest lucru să se întâmple, și, implicit, riscul de a dezvolta cancer în timp. Explică, de asemenea, de ce sarcinile și alăptarea reduc riscul de cancer de sân”, a declarat Jacco Van Rheenen, Netherlands Cancer Institute and Oncode Institute, într-un articol publicat în Oncode Institute.

cancer-mamar-simbol
Image by freepik

În cadrul studiului a fost utilizat un model de șoareci în care au fost introduse mutații la nivelul genelor BRCA1 și TRP53, cunoscute pentru rolul lor în dezvoltarea cancerului de sân. Prin tehnici de urmărire a diviziunilor celulare și analiza mutațiilor, a fost evaluat comportamentul celulelor mutante comparativ cu celulele normale. Una dintre cele mai importante descoperiri a fost că țesutul mamar este alcătuit din unități repetitive de celule auto-regeneratoare. Acestea produc celule care, de obicei, mor într-un interval scurt, limitând astfel răspândirea mutațiilor. În cadrul ciclului menstrual, are loc o remodelare continuă, care elimină majoritatea clonelor mutante. Totuși, un procent mic de celule mutante supraviețuiește și se extinde în anumite regiuni ale țesutului.

Remodelarea locală, influențată de ciclurile menstruale, este un proces esențial care contribuie la eliminarea mutațiilor. În cazul în care mutațiile supraviețuiesc și câștigă un avantaj selectiv, ele pot coloniza întregi regiuni ale rețelei epiteliale mamare, predispunând țesutul la transformare în cancer. Deși pierderile celulare frecvente oferă o primă linie de apărare, supraviețuirea clonelor mutante în câteva unități auto-regeneratoare poate contribui la dezvoltarea cancerului mamar.

Deși acest studiu oferă o mai bună înțelegere a stadiilor incipiente ale formării tumorilor, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina cum și unde ar fi cele mai eficiente intervenții pentru a preveni dezvoltarea cancerului din celulele mutante. Următorul pas este examinarea țesutului uman provenit de la donatori pentru a verifica dacă aceleași mecanisme sunt prezente și în corpul uman. Aceste rezultate au implicații importante pentru înțelegerea modului în care se dezvoltă cancerul de sân, mai ales la femeile cu mutații genetice în BRCA1 și BRCA2.

Citește și: