#SABCS2022. Alegerea tratamentului de linia I în cancerul de sân metastatic pe baza unui test de biopsie lichidă crește supraviețuirea la 5 ani

  • Altfel despre Cancer



Un test de biopsie lichidă (CellSearch) bazat pe detecția celulelor tumorale circulante (CTC) permite alegerea tratamentului optim de primă linie în cancerul de sân metastatic ER pozitiv/HER2 negativ. Datele au fost prezentate de Prof. François-Clément Bidard, profesor de oncologie medicală la Institutul Curie și la Universitatea Versailles Saint-Quentin din Paris, în cadrul SABCS 2022. Primele date din studiul STIC CTC au fost prezentate la SABCS 2018.

„Studiul STIC CTC este primul care a stabilit utilitatea clinică a numărului de CTC ca biomarker în cancerul de sân, indicând faptul că o singură evaluare a numărului de CTC înainte de începerea tratamentului poate ghida decizia terapeutică între chimioterapie și monoterapia endocrină în cancerul de sân metastatic ER-pozitiv/HER2-negativ. Studiul nostru demonstrează că integrarea biomarkerilor de prognostic în algoritmul de tratament poate îmbunătăți managementul cazurilor de cancer de sân metastatic.”, a declarat Prof. Bidard.

Deși testul utilizat în studiu, CellSearch, este aprobat de către FDA, nu este utilizat de rutină în practica medicală (conform mai multor specialiști prezenți la SABCS 2022). Mai mult, la momentul realizării design-ului studiului, opțiunile terapeutice în prima linie se rezumau la monoterapia endocrină și chimioterapie. De atunci însă, terapia de primă linie s-a schimbat, incluzând acum și inhibitori CDK4/6. Multiple date au demonstrat că terapia endocrină + inhibitori de CDK4/6 este superioară chimioterapiei. Rezultatele studiului rămân relevante, deoarece există încă o dilemă în rândul clinicienilor după progresia bolii ulterior administrări inhibitorilor CDK4/6 (adjuvant sau de primă linie), ghidurile recomandând în continuare terapia endocrină, deși are o eficacitate de scurtă durată.

abonare

În acest scenariu, pe baza rezultatelor studiului STIC CTC, numărul de CTC în combinație cu alți biomarkeri predictivi, ori de câte ori sunt disponibili, poate ajuta la personalizarea utilizării precoce a chimioterapiei sau a conjugatelor anticorp-medicament, care demonstrează eficacitate ridicată în studii recente.

SABCS 2022 Biopsia lichidă în cancerul de sân
Imagine din timpul congresului

Desfășurarea studiului

Pentru a testa capacitatea CTC de a ghida decizia de tratament între chimioterapie și terapia endocrină, 755 de pacienți au fost repartizați aleatoriu (1:1). Pentru jumătate, tratamentul a fost decis de medicul curant (în acest caz, investigator în cadrul studiului), iar pentru cealaltă jumătate, tratamentul a fost ghidat de numărul de celule tumorale circulante identificate.

Rezultatele primare ale acestui studiu, din 2018, au arătat un beneficiu de supraviețuire fără progresie la pacienții al căror tratament a fost escaladat de la terapia endocrină la chimioterapie pe baza testului de biopsie lichidă. După o urmărire de aproape cinci ani, autorii raportează acum analiza de supraviețuire globală a studiului, arătând că, la pacienții cu recomandări discordante între alegerea investigatorului privind terapia și numărul CTC, strategia bazată pe numărul CTC a dus la rezultate superioare pe termen lung.

  • În subgrupul de pacienți (25% din populația studiată) pentru care terapia endocrină a fost tratamentul recomandat la alegerea investigatorului, dar care au prezentat un număr mare de CTC, cei care au fost tratați cu chimioterapie au avut un câștig absolut de 16 luni în supraviețuirea globală mediană, riscul de deces fiind redus la jumătate (47%), în comparație cu pacienții din același grup care au primit terapie endocrină.
  • În subgrupul de pacienți (14% din populația studiată) care au fost repartizați pentru chimioterapie la alegerea investigatorului, dar au avut un număr scăzut de CTC, cei care au primit terapie endocrină au avut o supraviețuire globală comparabilă cu cei care au primit chimioterapie.

Ce înseamnă statusul ER+/HER2-

Cancerele de sân care sunt pozitive pentru receptorul de estrogen (ER) – adesea regăsite sub denumirea mai largă de HR (hormone receptor) și negative pentru receptorul 2 al factorului de creștere epidermică uman (HER2) sunt cel mai frecvent subgrup de cancere de sân, reprezentând 65% din cazurile de cancer de sân în rândul femeilor cu vârsta de sub 50 de ani. Cancerele de sân ER+ variază în funcție de nivelurile cantitative ale receptorului de estrogen, expresia receptorului de progesteron (PR), gradul histologic, gradul de proliferare, expresia genelor și tipul/frecvența modificărilor genomice.

Cancerele de sân sunt clasificate în funcție de existența sau lipsa receptorilor hormonali, proteine ​​care contribuie la proliferarea celulelor. Cunoașterea acestora este esențială pentru alegerea terapeutică în primă fază. Celulele maligne în cancerul de sân pot avea unul, ambii sau niciunul dintre acești receptori:

  • ER pozitiv: cancerele de sân care au receptori de estrogen sunt numite cancere ER pozitive (sau ER+).
  • PR-pozitiv: cancerele de sân cu receptori de progesteron sunt numite cancere PR-pozitive (sau PR+).
  • Receptor hormonal pozitiv: dacă celula malignă are unul sau ambii receptori de mai sus, poate fi folosit termenul de cancer de sân hormon-pozitiv sau HR+.
  • Receptor hormonal negativ: dacă nu are receptorul pentru estrogen sau progesteron, se numește receptor hormonal negativ (numit și hormon-negativ sau HR-).

Pe lângă această clasificare, se adaugă existența sau lipsa proteinei HER2, cu rol în creșterea rapidă a celulelor maligne. Astfel, celulele cu niveluri mai mari decât cele normale de HER2 sunt numite HER2-pozitive. Aceste tipuri de cancer tind să evolueze mai rapid decât cele HER2-negative, dar sunt mult mai probabil să răspundă la terapiile care țintesc proteina HER2.

Caracterizarea de precizie a cancerului de sân

Cancerele mamare sunt eterogene atât la nivel histologic, cât și la nivel molecular. Înțelegerea caracteristicilor biologice s-a schimbat semnificativ în ultimele decenii și astăzi poate fi definit pe baza profilului genetic, indicatorilor hormonali sau expresia anumitor factori de creștere. Deși în ultimul deceniu au apărut numeroase opțiuni terapeutice inovatoare de tipul terapiilor țintite și imunoterapiilor, recurențele și capacitatea de metastazare rămân încă provocări majore în practică. La începutul secolului 21, dezvoltarea tehnologiilor inovatoare de tipul secvențierii genomice și spectrometriei de masă au condus la conturarea unor noi domenii – genomica, transcriptomica, metabolomica, care permit studiere cancerului la o rezoluție fără precedent. Dezvoltarea tehnicilor de secvențiere de nouă generație facilitează implementarea pe scară largă a testării moleculare.

Citește și: