Semne Vitale cu Dr. Marius Geantă: „Sfârșitul pandemiei ca fenomen social va deveni probabil o realitate în anul 2022”

  • Health literacy



Newsletter-ul „Semne Vitale cu Dr. Marius Geantă – despre viață, oameni, știință și inovație” reprezintă încă o parte din angajamentul pe care Dr. Marius Geantă și l-a asumat în cei peste 15 ani de activitate în domeniul comunicării și inovației în sănătate – de a crește nivelul de health literacy (alfabetizare/literație în sănătate) la nivelul societății printr-o comunicare științifică umană, concisă și empatică.

Vă invităm să vă abonați la Newsletter-ul Semne Vitale apăsând butonul ABONEAZĂ-TE de mai jos.

abonare

„Sfârșitul pandemiei ca fenomen social va deveni probabil o realitate în anul 2022, în unele zone ale lumii. Ce înseamnă asta:

  • Spitalele nu vor mai fi sub presiune din cauza infectărilor, ci vor interna un număr din ce în ce mai mic de cazuri grave;
  • Școlile și grădinițele vor rămâne deschise;
  • Lockdown-ul nu va mai fi luat în calcul (în diferitele lui grade și modalități de implementare) ca soluție împotriva pandemiei. De altfel, lockdown-ul nu este o măsură de sănătate publică, ci chiar una dintre definițiile eșecului sistemelor de sănătate publică;
  • În aceste zile, când privim cum se ridică valul imens determinat de Omicron, este greu să ne imaginăm un scenariu atât de optimist, dar acesta chiar există și este luat în calcul.

Anul 2022 ne va aduce și alte instrumente care ne vor ajuta să fim și mai eficienți în lupta împotriva pandemiei:

  • Vom avea vaccinuri actualizate (față de Omicron, dar și față de alte mutații considerate a crește riscul de infecțiozitate;
  • Vom avea și alte vaccinuri pe piață, cu mecanisme diferite de cele pe care le cunoaștem deja;
  • Vor fi disponibile pe scară largă medicamente antivirale de nouă generație (care însă trebuie administrate în fereastra terapeutică optimă și în cură completă, pentru a evita apariția mutațiilor).

Omicron ar putea însemna începutul sfîrșitului pentru pandemie ca fenomen social, cel puțin în zonele în care bariera imunitară (obținută ca urmare a vaccinării și/sau a trecerii prin infecție) va fi ridicată la nivelul imunității de grup, iar sistemele de supraveghere genomică și sindromică a circulației virusului vor fi implementate și funcționale.

Pentru că da, există o amenințare reală: apariția unor noi variante ale virusului care ar putea să se transmită cel puțin la fel de repede ca Omicron și care să scadă foarte mult eficacitatea vaccinurilor și să fie mai letale (iar aceasta probabilitate crește cu atât mai mult cu cât virusul circulă mai mult, de unde și nevoia de a aborda situația ca o ecuație cu 3 cunoscute: vaccinare+masca FFP2 + testare = întreruperea transmiterii).

Un mesaj important: nu este niciodată prea târziu pentru a te vaccina. Cu 3 doze sau, foarte important, cu una sau doua doze pentru cei care s-au infectat în valul 4, determinat de Delta. În acest fel, pentru cei mai mulți, cu adevărat infectarea cu Omicron poate deveni la fel de ușor de suportat ca o răceală.

Ceea ce nu știm, după aproape doi ani de pandemie, dar nu ne putem permite sa nu aflăm, în epoca medicinei de precizie: care sunt persoanele la risc de a face forme grave de boală (caracterizate pe baza unor analize comprehensive moleculare, cu utilizarea tehnologiilor noi precum secvențierea genomică și inteligența artificială), pentru a le putea identifica rapid și proteja, în cazul în care vor izbucni noi focare, în faza endemică”.

Dr. Marius Geantă este președinte și co-fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină, o organizație europeană de cercetare și inovare, cu interes în dezvoltarea politicilor inovatoare de sănătate, în creșterea nivelului de educație și comunicarea personalizată. Scopul Centrului pentru Inovație în Medicină este de a scurta timpul de la apariția inovațiilor la aplicarea acestora în beneficiul cetățenilor. Dr. Marius Geantă este un pionier în domeniul medicinei personalizate în România și Europa Centrală și de Est și este implicat în numeroase proiecte pan-europene.

Îl puteți urmări pe Dr. Marius Geantă și pe:

De asemenea, în fiecare săptămână, Dr. Marius Geantă comentează topul Esențial Covid-19 la Radio România Cultural. Emisiunea integrală, pe canalul de YouTube RaportuldeGardă.ro:

Citește și: