STUDIU. Noi dovezi indică o posibilă etiologie virală pentru leucemia mieloidă acută

  • Hematologie



Ce tipuri de cancer apar în urma unei infecții virale? O întrebare la care cercetarea științifică adaugă tot mai multe răspunsuri. Un nou studiu observațional indică o posibilă corelație între dezvoltarea leucemiei acute mieloide (LAM), infecțiile virale sezoniere și alți factori de mediu. O echipă formată de specialiști din cadrul Institutului de cercetare al Spitalului Universitar din Madrid și Universitatea Bristol din UK a arătat că majoritatea cazurilor de LAM din Spania (perioada 2004-2015) au fost diagnosticate în luna ianuarie. Rezultatele au fost publicate în British Journal of Haematology și ar putea avea implicații importante în prevenirea cazurilor de AML. În 2012, un alt studiu de amploare, efectuat în SUA, sugera sezonalitatea diagnosticării LAM. Vârful diagnosticelor la adulți fusese în lunile decembrie și ianuarie.

De-a lungul timpului, tot mai multe dovezi au atestat relația de cauzalitate dintre infectarea cu anumite virusuri și apariția unor boli de tipul cancerului. Se estimează că 15% din numărul total de cazuri de cancer la nivel mondial sunt cauzate de infecții. O bacterie și 4 virusuri sunt responsabile de peste 90% din totalul cazurilor de cancer corelate cu infecțiile: Helicobacter pylori, virusul papilloma uman (HPV), virusul hepatitic B (HBV), virusul hepatitic C (HCV) și virusul Epstein-Barr (EBV). Relația dintre infecția HPV și cancerul de col uterin este una dintre cele mai cunoscute. Metoda de prevenire? Vaccinarea. La fel de cunoscută este și cea dintre HCV / HBV și cancerele hepatice. Dincolo de cancer, un studiu recent a indicat o relație de cauzalitate între infecția EBV și apariția sclerozei multiple.

abonare

Mutațiile care provoacă LAM pot apărea din cauza unei gene deficitare moștenite sau a expunerii la anumiți agenți cancerigeni, cum ar fi chimioterapia, radioterapia, radiațiile ionizante, tutunul și benzenul. Cu toate acestea, rolul altor factori declanșatori de mediu și factori biologici în proliferarea tumorală rămâne necunoscut. Sezonalitatea a fost mai evidentă pentru anumite grupe de vârstă – la copiii de până la 4 ani, însă nu și în cazul celor 5-19 ani și în cazul grupei cea mai înaintată în vârstă, peste 64 de ani. În restul grupelor, observațiile s-au menținut. Conform autorilor, pacienții vârstnici sunt diagnosticați frecvent cu LAM cu modificări asociate cu mielodisplazia, în timp ce pacienții mai tineri sunt diagnosticați adesea ca urmare a anomaliilor genetice recurente. Aceste variații ale fondului molecular al LAM ar putea explica dispariția variației sezoniere.

Leucemia mieloidă acută
Sursa imaginilor componente: Gerd AltmannPixabay

Deși nu a fost încă identificat un agent patogen specific, alte studii au sugerat că parvovirusul B19 joacă un rol în etiologia leucemiei acute limfoblastice (LAL). Dovezile privind implicarea infecțiilor în alte afecțiuni maligne hematologice sunt mai clare – o etiologie virală a fost deja demonstrată în leucemia/limfomul cu celule T la adulți – infecția cu HTLV-1 (Virusul limfotrop al celulelor T umane de tip 1, un retrovirus care se transmite prin fluide corporale), iar virusul Epstein-Barr pare a fi legat etiologic de limfomul Hodgkin.

În plus, mai multe studii efectuate în diferite țări au sugerat o variație sezonieră în diagnosticul LAM și al limfoamelor. Deși limfoamele și LAM  sunt biologic diferite și pot avea etiologii distincte, substratul viral nu poate fi exclus. Raționamentul din spatele sezonalității diagnostice LAM este că unul sau mai mulți agenți infecțioși pot fi capabili să stimuleze leucemogeneza. O explicație alternativă este aceea că bolile infecțioase care apar sezonier pot stimula proliferarea rapidă a celulelor leucemice mutante preexistente și în repaus, grăbind astfel progresia bolii. Această creștere a replicării celulelor stem leucemice ar putea fi o consecință a inserției virale directe în genomul unor astfel de celule sau rezultatul unui răspuns imunologic la un agent infecțios.

Citește și: