STUDIU. Terapia celulară CAR-T, eficientă și sigură pentru 3 boli reumatice autoimune: lupus eritematos sistemic, sclerodermie și miozită

  • Acces la inovație



Rezultatele unui studiu condus în Germania demonstrează siguranța și eficacitatea terapiei celulare CAR-T (chimeric antigen receptor T-cell)  pentru trei tipuri de boli autoimune reumatologice. La pacienții cu lupus eritematos sistemic și miozită inflamatorie idiopatică a fost remarcată remisiunea completă a simptomelor provocate de boală, iar la cei cu scleroză sistemică a fost observată îmbunătățirea simptomelor în afectările cutanate și pulmonare. Terapia CAR-T anti CD19 și-a dovedit eficacitatea în grupul pacienților incluși în studiu independent de tratamentul primit în antecedente cu anticorpi monoclonali. 

O altă concluzie importantă a studiului a fost că pacienții și-au putut opri medicația imunosupresivă fără a avea efecte adverse, cum ar fi înrăutățirea bolii sau recăderi.

abonare

Studiul publicat în The New England Journal of Medicine este unul dintre cele mai ample legate de terapia CAR-T în bolile autoimune de până acum. Acesta nu este singurul studiu de acest gen, în Germania au mai fost tratați cu succes 5 pacienți cu lupus eritematos sistemic prin terapia CAR-T anti CD19.

”Aceste date aduc destule dovezi că tratamentul CAR-T anti CD19 în bolile autoimune sunt eficace și sigure atât pe termen scurt, cât și pe termen lung”, au declarat autorii studiului într-un articol publicat în Inside Precision Medicine.

Primele terapii CAR-T au fost aprobate începând cu anul 2017 în SUA și Europa pentru a trata cancerele hematologice, cum ar fi unele forme de leucemie, limfomul și mielomul multiplu, prin atacarea limfocitelor B maligne.

Și în cazul bolilor autoimune sunt implicate celulele B autoreactive, care pot da simptome severe, mai ales în lupusul eritematos sistemic, miozita inflamatorie idiopatică și scleroza sistemică. Aceste boli autoimune sunt asociate cu inflamația cronică, lezarea organelor și implicit cu mortalitate crescută.

boli-autoimune-terapie-car-t
Image by storyset on Freepik

Majoritatea terapiilor în bolile autoimune implică supresia răspunsului imun, folosind anticorpi care fie duc la epuizarea rezervelor de limfocite de tip B, fie la inhibarea activării acestora.

Cercetătorii au evaluat 15 pacienți cu lupus eritematos sistemic sever (8 pacienți), miozită inflamatorie idiopatică (3 pacienți) și scleroză sistemică (4 pacienți) care inițial au fost tratați cu fludarabină și ciclofosfamidă și care apoi au primit o singură infuzie de limfocite CD19 care exprimă receptorul CAR modificat. Perioada medie de urmărire a acestora a fost de 15 luni, fiind evaluați folosind criteriile de remisiune specifice fiecărei boli: DORIS (Definition of Remission in SLE), ACR-EULAR (American College of Rheumatology–European League against Rheumatism) și indexul de activitate EUSTAR (European Scleroderma Trials and Research Group).

Pacienții au fost urmăriți în medie 15 luni, cu remisiunea calculată pe baza criteriilor DORIS la toți cei cu afectare în lupus eritematos sistemic, toți cei cu miozită inflamatorie au avut un răspuns clinic major în funcție de criteriile ACR-EULAR, iar cei cu scleroză sistemică au avut o scădere a indexului de activitate a bolii EUSTAR. Efectele adverse, cum ar fi sindromul de grad 1 de eliberare al citokinelor, au fost înregistrate la 10 pacienți, iar un singur pacient a necesitat spitalizare din cauza efectelor adverse de grad 2. În ciuda acestor evenimente, tratamentul este considerat sigur, deoarece în cazul efectelor adverse date de eliberarea de citokine de gradul 1 simptomele (febră, greață, oboseală, cefalee, mialgie) nu pun viața în pericol și necesită doar tratament simptomatic, spitalizarea fiind necesară doar la un singur pacient.

Deși încă nu se poate spune că pacienții sunt vindecați de bolile autoimune, fiind necesare și studii clinice controlate, terapia CAR-T antiCD19 pare să rezulte în remisiunea susținută a bolii fără alte intervenții terapeutice. Datele susțin inițierea de studii suplimentare pentru validarea acestor terapii în practică.

Citește și: