Topul inovațiilor în medicină #RaportuldeGardă 2018. Publicul și editorii au decis: terapiile CAR-T, marele câștigător

 • Health literacy
 • Medicina personalizatăAnul 2018 a fost un an marcat de descoperiri și aprobări inovatoare în domeniul medical în întreaga lume, iar RaportuldeGardă.ro a fost pregătit să ofere noutățile cititorilor săi, fie că a fost vorba de aprobări și descoperiri în spațiul Uniunii Europene, fie că inovațiile au venit din Statele Unite al Americii sau alte zone ale planetei.

În cinstea acestui an și inovațiilor care l-au marcat, redacția RaportuldeGardă.ro a decis să evidențieze cele mai importante inovații ale 2018 printr-un top 5 al acestora.

abonare

Clasamentul celor 5 inovații este rezultatul votului cumulat al editorilor redacției și al cititorilor, în proporții egale. Dintre zecile de articole propuse inițial de către fiecare editor în parte (deși par multe, ne-a fost greu să alegem dintre sutele de articole din 2018), au fost selectate în urma unor puncte acordate tot de editori, 10 inovații considerate ca fiind marcante pentru lumea medicală în anul 2018.

Acestea 10 au fost din nou triate până s-a ajuns la un număr de 5, un clasament al RaportuldeGardă.ro. Lista celor 5 a fost publicată și supusă votului publicului, fără ca acesta să cunoască preferințele editorilor. Vă prezentăm mai jos cele două clasamente și clasamentul final.

Votul cumulat al editorilor și publicului a condus la un top 5 pe care îl puteți urmări în videoclipul de mai jos, prezentat de Dr. Bianca Cucoș, editor al redacției.

Inovația care a primit titlul de Inovația Anului 2018 pe RaportuldeGardă.ro a fost terapia celulară CAR-T, considerată în același timp terapie celulară, terapie genică și imunoterapie, o „terapie vie”.

De ce reprezintă imunoterapiile în general, și CAR-T în special, o schimbare majoră de paradigmă? Pentru că acestea funcționează apelând la o proprietate a cancerului neexploatată până acum, aceea de a se ascunde de sistemul imun și de a evita astfel distrugerea.

Votul echipei Raportul de Gardă a condus la următorul top 5:

 1. Terapiile celulare genice CAR-T
 2. Larotrectinib – terapia „tumor-agnostic” eficientă în 17 tipuri de cancer
 3. Luxturna – prima terapie genică aprobată în UE pentru o boală care determină orbire
 4. CancerSEEK – testul de sânge care depistează cancerul pe baza mutațiilor genetice
 5. Terapia genică fidanacogene elaparvovec – un pas important spre vindecarea hemofiliei B

Votul publicului a condus la umătorul top 5:

 1. CancerSEEK – testul de sânge care depistează cancerul pe baza mutațiilor genetice
 2. Terapiile celulare genice CAR-T
 3. Larotrectinib – terapia „tumor-agnostic” eficientă în 17 tipuri de cancer
 4. Luxturna – prima terapie genică aprobată în UE pentru o boală care determină orbire
 5. Terapia genică fidanacogene elaparvovec – un pas important spre vindecarea hemofiliei B

Citește și: