Vaccinul personalizat de tip ARNm, în combinaţie cu pembrolizumab, scade recăderile la pacienţii cu melanom cu risc ridicat

  • Imuno-oncologia
  • Medicina personalizatăVaccinul personalizat de tip ARN mesager, mRNA-4157/V940, administrat în combinație cu Keytruda (pembrolizumab) la pacienţii cu melanom cu risc ridicat, în urma rezecției complete a tumorii, a avut o eficacitate superioară faţă de utilizarea unui regim terapeutic doar cu Keytruda. Tratamentul combinat a crescut supravieţuirea în absenţa recăderilor şi a scăzut cu 44% riscul de recăderi faţă de monoterapia cu pembrolizumab. Profilul de siguranţă a fost similar celui raportat în fazele anterioare de studiu. Aceste date oferă primele dovezi că rata de supraviețuire fără recidivă obținută prin administrarea imunoterapiilor în melanomul rezecat cu risc ridicat poate fi îmbunătăţită cu ajutorul vaccinurilor ARNm personalizate.

Acestea reprezintă rezultatele studiului clinic de fază 2b KEYNOTE-942/mRNA-4157-P201 (NCT03897881) şi pe baza acestora, noua terapie a primit distincția Breakthrough Therapy din partea U.S. Food and Drug Administration (FDA). Vaccinul ARN mesager a fost dezvoltat de compania Moderna, iar Keytruda este produs de Merck (MSD). Rezultatele studiului urmează să fie publicate în format complet, discutate cu autorităţile de reglementare, precum şi prezentate în cadrul conferinţelor internaționale medicale.

abonare

„mRNA-4157/V940 în combinație cu Keytruda a demonstrat pentru prima dată eficacitatea unei terapii de tip ARNm pentru cancer, într-un studiu clinic randomizat și reprezintă o nouă potențială opțiune în tratamentul melanomului și a altor tipuri de cancer”, a afirmat Dr. Stephen Hoge, preşedintele companiei Moderna.

Melanomul este cel mai sever cancer al pielii și apare prin transformarea malignă a melanocitelor. Incidenţa cazurilor de melanom se află în creştere şi această neoplazie reprezintă cauza majoră de deces prin cancer de piele. În stadiul IV de boală, rata supravieţuirii la 5 ani este de aproximativ 16%. Keytruda (pembrolizumab) a fost aprobat pentru tratamentul melanomului nerezecabil sau metastatic. Este o terapie de tip anticorp monoclonal împotriva PD-1 (anti-programmed death receptor-1), care blochează interacţiunea dintre PD-1 și liganzii săi. Efectul este reprezentat de creșterea activării limfocitelor T, îmbunătățind abilitatea sistemului imun de a detecta și distruge celulele tumorale.

Vaccinul personalizat de tip ARNm, în combinaţie cu pembrolizumab, scade recăderile la pacienţii cu melanom cu risc ridicat
Sursa foto: Pixabay

Vaccinurile personalizate împotriva cancerului sunt concepute pentru a stimula sistemul imun, astfel încât un pacient să poată genera un răspuns antitumoral personalizat specific tumorii sale. Vaccinul investigațional mRNA-4157/V940 conține ARN-ul mesager care codifică până la 34 de neoantigene tumorale, stabilite pe baza mutațiilor specifice tumorii fiecărui pacient în parte. După administrare, antigenele codificate sunt sintetizate pe baza informaţiei din ARN-ul mesager și interacţionează cu sistemul imun. Astfel, se vor declanșa mecanismele imunologice care pot să distrugă celulele tumorale, pe baza recunoaşterii acestor neoantigene. Combinarea acestui vaccin ARNm cu pembrolizumab oferă beneficii adiționale, facilitând distrugerea celulelor maligne prin intermediul limfocitelor T şi crescând rata de răspuns la terapie.

KEYNOTE-942 este un studiu clinic randomizat de fază 2b, care a inclus 157 de pacienți cu melanom în stadiul III/IV. După îndepărtarea chirurgicală completă a tumorii, o parte dintre pacienți au primit combinația dintre vaccinul ARNm și Keytruda, iar ceilalți doar pembrolizumab, pe o perioadă de aproximativ un an, până la apariția recăderilor sau înregistrarea unei toxicități crescute. A fost urmărită supraviețuirea în lipsa recăderilor, supraviețuirea în lipsa metastazelor la distanță, precum și siguranța combinației terapeutice.

Investigarea va continua cu studiul de fază III, iar metoda de tratament va fi extinsă și la alte tipuri de neoplazii, precum cancerul pulmonar non-microcelular. Distincția Breakthrough Therapy a fost acordată pentru a accelera dezvoltarea și analizarea dosarului de către FDA, fiind o terapie care se adresează unei afecțiuni severe, iar rezultatele precoce ale studiului au indicat că noul tratament are o eficacitate superioară față de opţiunile disponibile.

Citeşte şi: