Valul 6: să uităm de imunitatea de grup

  • Health literacyPanica sau minimalizarea/negarea nu ajută pe nimeni, a ține însă pasul cu ce se întâmplă nu i-a dăunat nimănui. Dimpotrivă. Câteva constatări, la zi, despre evoluția pandemiei:

Cu 6 valuri în nici doi ani și jumătate, nu putem discuta (încă) despre sezonalitatea infecției cu SARS-CoV-2 (dacă era un virus sezonier, ar fi trebuit să avem anotimpul toamnă/iarnă de 3 într-un an).

abonare

Valurile din 2022, determinate de diverse subvariante Omicron, sunt (din ce în ce) mai înalte (număr de cazuri crescut) și mai dese (am avut chiar situația în care valul determinat de BA.1 a continuat câteva săptămâni cu un val mai mic determinat de BA.2, urmat acum de BA.5).

Foarte probabil va mai exista un val în acest an, în toamnă, cu o nouă variantă. Ar putea fi BA.2.75, care în India câștigă teren în fața BA.5.

Numărul de cazuri grave, internările și decesele sunt mai mici decât în valul delta, dar apariția unui număr mare de cazuri de infectare simultan determină un impact social și economic masiv (situațiile din aeroporturi și transportul aerian au printre cauze îmbolnăvirile în masă în rândul piloților, echipajelor de bord și a angajaților de la sol).

Comportamentul individual este factorul care contribuie în cea mai mare măsură la creșterea actuală a numărului de cazuri. Însă comportamentul fiecăruia dintre noi se află la intersecția atâtor variabile obiective și subiective, încât pentru a fi eficienți în păstrarea/schimbarea comportamentului trebuie sa aplicăm alte metode de analiză și intervenție decât cele utilizate pe parcursul pandemiei.

Purtarea măștii în spațiile aglomerate (închise sau deschise) este cea mai eficientă modalitate de a preveni infectarea cu BA.5.

Vaccinarea cu 3 doze (4 doze, pentru cei cu boli care afectează grav imunitatea) reprezintă standardul actual în materie de protecție față de apariția formelor grave de boală și a decesului (în concordanță cu studiile care au dus la înregistrarea vaccinurilor bazate pe ARNm). Celulele T ale sistemului imun recunosc o secvență antigenică identică, prezentă în toate variantele de SARs-CoV-2 (alfa, beta, delta, gama, omicron), care stă la baza dezvoltării imunității celulare (baza protecției față de formele grave ale bolii).

BA.4/5 si BA.2.75 sunt “înrudite” cu subvarianta Omicron BA.2 (proteina spike este foarte asemănătoare), de aceea este puțin probabilă infectarea cu BA.5 dupa BA.2 (protecție încrucișată); în același timp, protecția oferită de BA.1 nu contează față de infectarea cu BA.5 (poate că este momentul să ne gândim că mult-așteptata imunitate de grup nu va exista sau oricum va exista limitat, nu pentru multă vreme și nu peste tot în lume).

BA.5 devine dominantă pentru că ocolește protecția imunitară (vaccinare și infectare), nu ca urmare a trăsăturilor intrinseci ale sub-variantei.

Din perspectiva gravității bolii determinate de BA.5, datele sunt momentan limitate – de urmărit situația din Portugalia (unde nivelul vaccinării este printre cele mai ridicate din Europa), dar și unde internările au crescut ușor (dar nu și la ATI, după cum nu au crescut nici decesele), în asociere cu date de laborator incipiente care arată ca BA.5 are potențialul de a infecta mai mult tractul respirator inferior (plămânii), ceea ce ar explica simptomatologia mai severă și nevoia internării, în comparație cu celelalte sub-variante Omicron;

Variantele Omicron determină, e drept, forme mai ușoare de boală, dar să nu uităm totuși că peste 10% dintre decesele Covid din România au fost cauzate de Omicron (multe puteau fi evitate prin vaccinare).


Dr. Marius Geantă
Despre oameni, viață, știință și inovație.

Mă puteți urmări și pe:

Citește și: