#ASCO20. Studiu KarMMa. Ide-cel, terapia celulară anti-BCMA, arată o rată generală de răspuns de 73% pentru pacienții cu mielom multiplu care nu mai au alte opțiuni de tratament

  • Medicina personalizată



O nouă terapie celulară de tip CAR-T anti-BCMA arată o rată generală de răspuns de 73% pentru pacienții cu mielom multiplu tratat agresiv sau refractar la mai multe linii de tratament. Acestea, împreună cu profilul complet de eficacitate și siguranță, sunt cele mai recente date despre terapia idecabtagen vicleucel (cunoscută și drept Ide-cel, sau bb2121), provenite din studiul de fază II KarMMa, prezentate în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică, ASCO 2020.

Beneficiile semnificative din punct de vedere clinic au fost observate în mod constant în subgrupurile analizate și aproape toate subgrupurile au avut o rată totală de răspuns de 50% sau mai mare, inclusiv pacienți în vârstă și cu risc ridicat.

abonare

 „Aceste rezultate pe termen lung din studiul KarMMa demonstrează în continuare beneficiile clinice ale ide-cel și susțin rolul său de potențială opțiune terapeutică importantă pentru pacienții cu mielom multiplu triplu tratat, recidivat și refractar.”- aafirmat spus dr. Kristen Hege, Profesor în cadrul Universității din California și Vicepreședinte în departamentul de Dezvoltare Clinică în Hematologie Oncologie și Terapie Celulară, Bristol Myers Squibb

Despre studiu

În cadrul studiului, au fost incluși 128 de pacienți cu antecedente de mielom multiplu tratat agresiv și recidivat, care au fost expuși anterior la cel puțin trei terapii și au fost refractari la ultima lor schemă terapeutică, conform definiției International Mieloma Working Group (IMWG -niciun răspuns la terapie sau progresie a bolii în 60 zile).

Pacienții au avut în medie șase cure anterioare. Dintre aceștia 84% au fost refractari la toate cele trei clase de tratamente utilizate în mod frecvent, care includ agenți imunomodulatori, inhibitori de proteazomi și anticorpi anti-CD38 (94% dintre aceștia au fost refractari la anticorpii anti-CD38). Durata medie a monitorizării a fost de 13,3 luni.

Rata generală de răspuns în cohortă a fost de 73%, iar 33% dintre pacienții au avut răspuns complet (RC) sau răspuns complet susținut (sCR). Durata medie de raspuns (DMR) a fost de 10,7 luni, și 19 luni în cazul pacienților cu RC sau sCR. Supraviețuirea mediană fără progresia bolii a fost de 8,8 luni, și  de 20,2 luni pentru pacienții cu RC sau sCR. 

Privind datele despre supraviețuirea globală, este estimată o valoare de 19,4 luni pentru toate nivelurile de dozaj iar 78% dintre pacienții să fie în viață la 12 luni. Rezultatele susțin un profil risc-beneficiu favorabil pentru terapia ide-cel pentru toate dozele țintă cuprinse între 150 și 450 × 106  celule CAR-T.

Tabel studiu KarMMa
Tabel ce detaliază parametrii de eficacitate urmăriți în studiu, în funcție de doza administrată de celule CAR-T (150, 300 sau 450 de milioane de celule). Sursa foto ASCO20

„Suntem foarte încurajați și încântați de profunzimea și durata răspunsurilor observate cu ide-cel în acest studiu al unei terapii cu celule CAR-T în mielomul multiplu. Pacienții cu mielom multiplu recidivat și refractar au speranța de viață scăzută, fără un standard clar de îngrijire și răspunsuri limitate la opțiunile de tratament disponibile în prezent, lăsându-i într-o situație în care au o nevoie critică de noi terapii.”- a declarat dr. Nikhil Munshi, autor al studiului și director al Centrului de Excelență în Mielom Multiplu Jerome Lipper, din cadrul Institutului Oncologic Dana-Farber din Boston, Massachusetts.

 Despre reacțiile adverse

Cele mai frecvent raportate reacții adverse au inclus citopenia și sindromul de eliberare de citokine (CRS/ Cytokine Release Syndrome- reprezintă o reacție sistemică inflamatorie determinată de activarea și proliferarea celulelor CAR-T, care se manifestă prin simptome gripale și febră). CRS a fost raportat la 84% dintre pacienți, CRS grad 3 sau mai mare a fost întâlnit la mai puțin de 6% din pacienți. Citopenia a fost frecvent întalnită dar nu a fost asociată cu doza administrată. Evenimentele de tip toxicitate neurologică au fost raportate la 18% din pacienți și nu au inclus niciun eveniment neurologic de grad 4 sau 5.

Despre Ide-cel

Ide-cel este o imunoterapie de tip CAR T ce folosește BCMA (proteina de maturare a limfocitelor B) drept țintă. Receptorul antigen chimeric (CAR) ide-cel este alcătuit dintr-un fragment extracelular variabil murinic cu un singur lanț specific, utilizat pentru recunoașterea BCMA. Ide-cel recunoaște și se leagă de BCMA pe suprafața mai multor celule mielomatoase iar acest lucru duce la proliferarea celulelor CAR T, secreția de citokine și ulterior distrugerea citolitică a celulelor care exprimă BCMA.

„Comunitatea de hematologie și oncologie așteaptă cu nerăbdare potențială aplicare a ide-cel în practica medicală viitoare.” – a adaugat dr. Munshi.

Etape obținere terapie CAR-T
CAR-T: Procedeul de extragere al celulelor imunitare proprii, modificare a acestora și infuzie în organism. Sursa foto

Mai multe detalii despre studiul KarMMa

KarMMa este un studiu de fază II, open-label, multicentric, multinațional, cu un singur braț, care evaluează eficacitatea și siguranța ide-cel la adulții cu mielom multiplu recidivat și refractar, în America de Nord și Europa. Obiectivul principal al studiului este rata generală de răspuns, evaluată de un comitet independent, în conformitate cu criteriile Grupului Internațional de Lucru pentru mielom (IMWG).

Alte obiective de eficacitate includ timpul de răspuns, durata răspunsului, supraviețuirea fără progresie, supraviețuirea generală, boala reziduală minimă evaluată prin NGS (Next-Generation Sequencing) și siguranța. Studiul a înscris 140 de pacienți, dintre care 128 au primit ide-cel peste nivelul dozei țintă de 150-450 x 106 celule T, modificate CAR-T, după ce au primit chimioterapie pentru limfodepleție. Toți pacienții înscriși au primit anterior cel puțin trei regimuri de tratament, inclusiv un agent imunomodulator, un inhibitor de proteazomi și un anticorp anti-CD38 și au fost refractari la ultimul lor regim de tratament (definită drept progresie în timpul sau în termen de 60 de zile de la ultima terapie).

Pacienții din studiul KarMMa reflectă o populație cu o patologie foarte avansată și extrem de refractară. De aceea, este deosebit de îmbucurător faptul că rezultatele anunțate din studiul KarMMa demonstrează răspunsuri durabile, subliniază potențialul terapiei ide-cel de a deveni o  opțiune de tratament semnificativă pentru acesti pacienti.’’- a spus dr. David Davidson, Director medical al bluebird bio.

Despre mielomul multiplu 

Mielomul multiplu reprezintă a doua cea mai frecventă formă de cancer hematologic și este caracterizat printr-o acumulare anormală de celule plasmatice maligne la nivelul măduvei osoase. În Romania sunt diagnosticate anual 700 de noi cazuri cu mielom multiplu, iar vârsta pacienților este în continuă scădere. Potrivit WHO- Organizatia Mondială a Sănătății, peste 40.000 de pacienți sunt diagnosticați cu mielom la nivel global, iar numărul deceselor se ridică la 26.000.

mecanism aparitie mielom multiplu
Mielomul multiplu reprezintă proliferarea exagerată a limfocitelor B in măduva hematopoietică, inhibând formarea altor celule necesare din sânge. Asta duce la anemie, sângerare anormală și imunitate scăzută contra infectiilor.

Mielomul multiplu (MM) se manifestă clinic în mai multe moduri și nu există simptome specifice ale bolii. Până la 1/3 dintre pacienți pot fi asimptomatici la momentul diagnosticului, boala fiind descoperită în timpul unei analize de sânge de rutină. Cele mai frecvente caracteristici ale bolii sunt simptomele osoase, cum ar fi durerea de spate, la nivelul oaselor lungi, craniului, coastelor și pelvisului. Durerea este persistentă și de obicei răspunde în mică măsură la medicamentele antialgice uzuale.

Tratamentul în MM poate consta într-o singură metodă terapeutică sau într-o combinație de metode, precum: radioterapie, chimioterapie, corticoterapie, transplant de celule stem hematopoietice. Boala are o rată crescută de recidivă, fiind incurabilă pentru majoritatea pacienților. De aceea, obiectivul tratamentului este acela de a preveni recidiva, de a reduce complicațiile și de a prelungi durata vieții pacienţilor.

Mai multe informații despre mielomul multiplu, aiciAflați mai multe despre importanța testării moleculare, profilul expresiei genetice „SKY 92” la pacienții cu mielom multiplu și posibilitatea introducerii unei abordări terapeutice personalizate. Mai multe detalii despre terapia CAR-T și terapia CAR-T anti-BCMA:

Citește și: