#COVID19. Predicție bazată pe inteligența artificială: un vaccin ar putea fi aprobat abia în 5 ani. Un tratament ar putea fi aprobat în 2022

  • Health literacy



7 vaccinuri pentru prevenția COVID19 se află în acest moment în faza I de studii clinice, testarea pe oameni, iar unul dintre ele a început în paralel și faza a II-a de studiu clinic. Primele vaccinuri care au intrat în studiile pe oameni au fost cele dezvoltate de Moderna Therapeutics și CanSino Bio. A trecut mai bine de o lună de la începerea fazei I de studiu. În urmă cu o săptămână, CanSino Bio și-a propulsat vaccinul în faza a II-a de studiu, pe baza rezultatelor de siguranță demonstrate în faza I. Experții OMS susțineau că am putea avea un vaccin în următoarele 12-18 luni, în timp ce alții, mai pesimiști, vorbeau de o perioadă de 3-4 ani până la aprobarea unui vaccin eficient.

Dar conform predicției realizate de compania de analiză și interpretare, Clarivate (deținută în trecut de Reuters), timpul până când vom avea un vaccin ar putea fi mai lung decât predicțiile nefavorabile ale unora dintre experți – cel puțin 5 ani.

abonare

Analiza a evaluat două dintre vaccinuri: cel al Moderna Therapeutics și cel al Inovio Pharmaceuticals. Va dura cel puțin cinci ani pentru ca oricare dintre candidați să finalizeze procesul de dezvoltare și să treacă prin întreg procesul de aprobare și reglementare. În plus, nici o companie nu are o probabilitate ridicată de succes, conform declarației Clarivate pentru Fierce Pharma.

Predicție AI, aprobare vaccin SARS-CoV-2
Cortellis folosește învățarea automată (inteligență artificială – AI) pentru a oferi prognoze asupra calendarului de dezvoltare și probabilitatea succesului pentru candidații terapeutici care au intrat în studii clinice.

Folosind Cortellis Analytics, Clarivate a estimat că Moderna are în prezent doar o probabilitate de 5% de succes cu vaccinul său împotriva COVID-19, mRNA-1273 și că intervalul de timp pentru aprobare ar fi de 5,2 ani. Probabilitatea scăzută de succes reflectă faptul că mRNA este o abordare nouă, neprobată până acum de obținere a vaccinurilor. În afară de vaccinul Moderna, mai există un vaccin care se bazează pe această nouă tehnică – cel dezvoltat de BioNTech în colaborare cu Pfizer – care a început studiul clinic pe oameni, săptămâna trecută, în Germania.

Celălalt candidat la vaccin pe care Clarivate l-a evaluat a fost vaccinul adenovirus al Inovio, INO-4800, care a început pe 7 aprilie evaluarea în studii clinice umane. Clarivate prognozează o probabilitate de succes de 15% pentru INO-4800 și un timp de aprobare de 5,5 ani. Trei vaccinuri dintre cele aflate în studii clinice umane se bazează pe tehnica ADN, iar unul dintre ele este cel dezvoltat de CanSino Bio, care a început faza a II-a de studiu.

 Dacă FDA ar acorda autorizațiile de urgență celor două vaccinuri – așa cum s-a întâmplat pentru medicamentele contra malariei recent, fără dovada că ar putea trata în mod eficient COVID-19 – acest lucru ar putea scurta intervalul de aprobare aproximat pentru vaccin. Dar, conform analiștilor, autoritățile de reglementare oferă o atenție sporită siguranței vaccinului, motiv pentru care termenele de cercetare și dezvoltare sunt mai lungi pentru produsele acestea, comparativ cu medicamentele.

Cortellis folosește învățarea automată (inteligență artificială – AI) pentru a oferi prognoze asupra calendarului de dezvoltare și probabilitatea succesului pentru candidații terapeutici care au intrat în studii clinice.

O predicție asupra căreia majoritatea analiștilor au convenit este că medicamentele eficiente pentru tratarea COVID-19 vor ajunge probabil pe piață înaintea vaccinurilor. Clarivate prognozează o șansă de reușită de 89% pentru remdesivir, care se află în faza 3 de studiu și este considerat a fi terapia cu cele mai mari șanse de reușită. Clarivate a estimat că medicamentul ar putea fi aprobat pentru tratarea COVID-19 în 2022.

Vaccin împotriva COVID19

Predicțiile Clarivate trebuie privite cu o doză de scepticism, la fel cum ar trebui să ne raportăm și la eficacitatea vaccinurilor care se află în dezvoltare sau, deși mai puțin probabil, la ineficacitatea medicamentelor. Vaccinurile care au intrat în faza I de studii clinice se află înainte de jumătatea drumului pe care îl au de parcurs până la dovedirea eficienței și obținerea aprobărilor de comercializare.

5 ani nu este un timp inexplicabil de lung, dacă ne raportăm la durata normală a dezvoltării unui vaccin – între 10 și 12 ani. La fel și în cazul șanselor mici de reușită atribuite celor două vaccinuri, deoarece se bazează pe tehnici noi sau foarte noi, iar înțelegerea SARS-CoV-2 se află totuși la început. Nu trebuie să uităm însă că, acesta este cel mai bun moment în care omenirea s-ar putea afla, iar avansurile științifice sunt fără precedent și au fost catalizate prin această pandemie.

Până la aprobarea unui vaccin sau a unui tratament și chiar și după, așteptările noastre trebuie să se îndrepte către noi înșine în primul rând. Măsurile de distanțare și igienă sunt printre cele mai eficiente în controlul pandemiei, în lipsa unor mijloace farmacologice. Iar dacă adăugăm și testarea corespunzătoare a populației, vom rezista cu succes cu sau fără un vaccin aprobat în următorii ani.

Citește și: