Știința întâlnește politicienii 2020: Dr. Alin Nicolescu, despre boala psoriazică, abordarea multidisciplinară și tratamentul personalizat

  • Dermatologie
  • Health literacy



Ediția a 4-a a evenimentului Știința întâlnește politicienii, organizat de Centrul pentru Inovație în Medicină, în parteneriat cu Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților și Comisia de Sănătate din Senat a avut loc anul acesta în format online pe data de 23 iunie 2020. În cadrul evenimentului au fost abordate principalele direcții pe care trebuie să le urmeze Strategia de Sănătate 2021-2027 și a fost prezentat raportul anual „State of Innovation” 2020, realizat de Centrul pentru Inovație în Medicină. Psoriazisul este unul dintre capitolele Secțiunii II – ReGândim Medicina a raportului, iar despre acest subiect a vorbit în cadrul evenimentului, Dr. Alin Nicolescu, secretar al Societății Române de Dermatologie.

abonare

Redăm discursul acestuia în rândurile ce urmează:

În ceea ce privește psoriazisul, am încercat să trecem de la un slogan – patient centered – la o realitate. Astăzi, cu toții ne bucurăm că în urmă cu câțiva ani de zile, psoriazisul a început să fie privit altfel, prin clasificarea Organizației Mondiale a Sănătății. Și aș vrea să atrag atenția asupra faptului că psoriazisul este una dintre puținele boli care îți condiționează alegerea unei meserii în viață și nu neapărat în corelație cu severitatea bolii (…). Așadar psoriazisul este o mare problemă, atât medicală, cât și socială. Ne felicităm pentru inspirația de acum 10-12 ani, când nu am cedat insistențelor de a crea centre de tratament pentru această afecțiune și am permis tuturor medicilor să prescrie terapiile, inclusiv terapiile importante, terapiile biologice. Iar în această pandemie putem vedea utilitatea, au fost zone care au fost blocate, nu a putut fi efectuat tratamentul, dar pacienții au fost preluați de colegii din ambulatoriu (…).

Astăzi, în registrul de psoriazis avem introduși peste 8.000 de pacienți, iar acest lucru este util pentru că atunci când un pacient trebuie să meargă la un alt medic decât cel curant, am putut să îi punem la dispoziție fișa medicală a pacientului. Astfel, noul medic a văzut statusul pacientului și a putut decide în consecință.

Un alt proiect, dezvoltat anul acesta, se referă la prevalența reală a psoriazisului și am constatat anul acesta că psoriazisul este mai frecvent în țara noastră decât media europeană – 2%. În România, prevalența este de 4,9%, este o prevalență mare, iar psoriazisul artropatic are o prevalență de 1,38%. Sunt cifre reale pe care le vom pune la dispoziția autorităților, inclusiv a INSP-ului, atunci când situația actuală o va permite. Am intrat într-un parteneriat cu fonduri europene și am dezvoltat o serie de ghiduri, inclusiv unele care sunt deja publicate, unul pentru psoriazis care a fost tipărit luna trecută și care va fi distribuit gratuit tuturor colegilor dermatologi și considerăm că din punct de vedere logistic ar fi necesar un program suport pentru pacienți, un program unic (…).

Dr. Alin Nicolescu
Evenimentul „Știința întâlnește politicienii 2020”: Dr. Alin Nicolescu, despre boala psoriazică, abordarea multidisciplinară și tratamentul personalizat

Astăzi, un program suport pentru pacient ar fi fost extraordinar de util, am fi avut niște oportunități de investigare a pacienților atunci când medicul curant nu putea sa se ocupe de acest lucru, poate și un sistem de livrare dacă este posibil din punct de vedere legal. (…)

Cred că trebuie să purtăm o discuție și cu privire la telemedicină – să o diferențiem de consultul telefonic. Telemedicina este un act medico-legal, cu implicații majore, care se supune malpraxisului

De câțiva ani tot insistăm pe acest tratament personalizat și predictiv. Am început această abordare, paradoxal, odată cu apariția moleculelor noi, care au anumiți parametri superiori față de moleculele vechi. Lumea a început să facă niște clasamente, iar noi nu suntem de acord. În medicină nu facem aceste clasamente pentru că am căzut într-o capcană, și mulți ani de zile am fost în această capcană în care spuneam: acest medicament este foarte bun în psoriazis. Nu – acest medicament este foarte bun pentru Gheorghe care are psoriazis, iar celălalt medicament este mai bun pentru Vasile care are psoriazis. Eu tratez acel pacient – în medicină noi tratăm pacienți, nu boli și trebuie să avem o abordare holistică a pacienților și de aceea am insistat pe tratamentul personalizat. Tailored treatment – o expresie care mi se pare foarte interesantă – să alegem cea mai bună opțiune pentru acel pacient, pentru că psoriazisul are multe boli asociate, multe comorbidități pe care le agravează.

Un pacient netratat, cu psoriazis, are un risc de 3-4 ori mai mare de a face un AVC sau IM. Controlând psoriazisul, scădem foarte mult riscul acesta, există multe citokine comune. De aceea este nevoie de această abordare holistică a pacientului, colaborarea cu alte specialități (…). Noi cred că am gestionat foarte bine acești pacienți în perioada asta, le-am asigurat în continuare tratamentul.

Citește și: