#AHA2024. Peste 10 ore de sedentarism pe zi, inclusiv la persoanele care fac sport, se asociază cu creşterea riscului de deces de cauză cardiovasculară

  • Prevenție



O durată de peste 10,5 ore de sedentarism pe zi se asociază cu creșterea riscului de insuficiență cardiacă și deces cardiovascular, indiferent de atingerea sau nu a țintelor recomandate de activitate fizică pentru reducerea riscurilor cardiovasculare, conform unui nou studiu publicat în Journal of the American College of Cardiology și prezentat în cadrul sesiunilor American Heart Association de anul acesta. Aceste rezultate indică noi ţinte – limitarea timpului de sedentarism zilnic – pentru intervenţiile de sănătate publică cu rol de promovare a sănătăţii cardiovasculare şi prevenţie a afecţiunilor cardiace. 

Efectele timpului de sedentarism petrecut într-o zi au variat în funcţie de tipul de risc cardiovascular. Pentru riscul de fibrilaţie atrială şi infarct miocardic, acesta a crescut progresiv odată cu timpul de sedentarism, fără ca după un anumit punct să crească accelerat riscul. În ceea ce priveşte riscul de insuficienţă cardiacă şi de mortalitate cardiovasculară, creşterea riscului a fost minimă la valori ale timpului zilnic de sedentarism sub 10,6 ore. Peste aceste valori, creşterea a fost semnificativă.

abonare

La participanţii care au atins nivelul recomandat de ghidurile de prevenţie cardiovasculară cu privire la activitatea fizică, riscurile de fibrilaţie atrială şi infarct miocardic au fost reduse substanţial, dar în ceea ce priveşte riscul de insuficienţă cardiacă şi mortalitate cardiovasculară, acesta s-a menţinut ridicat în contextul creşterii timpului zilnic de sedentarism.

Imagine cord
Sursa foto: Freepik

Ghidurile actuale recomandă peste 150 de minute de activitate fizică moderat-intensă pe săptămână, atingerea și depășirea acestui nivel fiind asociate cu îmbunătățirea sănătății cordului și cu reducerea riscurilor cardiovasculare. Însă aceste minute de activitate fizică reprezintă o proporție redusă din timpul petrecut în fiecare zi, iar în prezent nu există recomandări referitoare la nivelul de activitate și promovarea sănătății cardiovasculare în orele care nu sunt dedicate exercițiilor fizice.

Studiul a inclus aproape 90.000 de participanți din UK Biobank. Pentru aceste persoane au existat date disponibile cu privire la activitatea lor fizică timp de o săptămână, măsurată cu ajutorul unui accelerometru purtat la încheietura mâinii. A fost evaluat cum comportamentul de tip sedentar şi nivelul de activitate fizică influenţează riscul de fibrilaţie atrială, insuficienţă cardiacă, infarct miocardic şi deces cardiovascular. 

Conform noilor rezultate, timpul mediu de sedentarism pe zi a fost de 9,4 ore, iar perioada mediană de monitorizare a participanţilor a fost de 8 ani. Utilizarea de accelerometre portabile a crescut calitatea rezultatelor obţinute, deoarece, în general, în autoraportările participanţilor la studii, timpul de activitate fizică este supraestimat, iar cel de tip sedendar este subestimat. 

Dintre participanţii la studiu, aproximativ 5% au dezvoltat fibrilaţie atrială, peste 2% au dezvoltat insuficienţă cardiacă, aproape 2% au dezvoltat infarct miocardic, iar aproximativ 1% dintre participanţi au decedat de cauză cardiovasculară.

Citeşte şi: