#EHU. Cancerul trebuie să rămână o prioritate pe agenda UE. Trei ani de la lansarea Planului European de Combatere a Cancerului și Misiunii pentru Cancer
Deși Europa cuprinde 10% din populația lumii, aici se regăsesc 25% din cazurile de cancer. Acesta reprezintă o provocare majoră pentru sănătatea publică în Uniunea Europeană (UE), cauzând 1,3 milioane de decese și 3,5 milioane de noi cazuri în fiecare an.
Ca răspuns la această problemă urgentă, UE a lansat două inițiative majore: Planul European de Combatere a Cancerului (Eu Beating Cancer Plan) și Misiunea Împotriva Cancerului (EU Mission on Cancer). Aceste inițiative sunt componente integrale ale Uniunii Europene a Sănătății, având scopul de a îmbunătăți capacitățile țărilor membre de a preveni, diagnostica, trata și gestiona cancerul.
„Plan și misiune – este important ca aceste două cuvinte să fie alăturate. Este noul mod în care Comisia Europeană ne-a invitat să luptăm împotriva cancerului, sprijinindu-ne pe Planurile Naționale de Cancer și, de asemenea, pe Misiunile Naționale împotriva Cancerului. Definiția conceptului de Misiune este de a găsi soluții pentru a aborda provocările cu care se confruntă cetățenii în viața lor de zi cu zi. Toate acțiunile misiunilor trebuie să fie concepute împreună cu cetățenii. ” – a declarat Christine Chomienne, vicepreședinte al Board-ului Misiunii pentru Cancer, în cadrul unui evenimentul organizat de Centrul pentru Inovație în Medicină, pe tema oportunităților de implementare a agendei privind combaterea cancerul în România.
Planul european de combatere a cancerului
Planul european de combatere a cancerului marchează un angajament politic fără precedent, care schimbă modul în care UE se raportează la domeniul sănătății.
Lansat în februarie 2021, Planul european de combatere a cancerului este o strategie concepută pentru a aborda întreaga cale de îngrijire a cancerului. Cu un buget de 4 miliarde de euro, acesta include patru domenii cheie de acțiune, 10 inițiative de referință (flagship initiatives) și 32 de acțiuni specifice. Pilonii Planului sunt următorii:
- Prevenție: initiative centrate pe schimbările stilului de viață, programe de vaccinare (de exemplu, HPV și hepatita B) și politici anti-tutun pentru a reduce factorii de risc asociați cancerului.
- Detecție precoce: îmbunătățirea programelor de screening și asigurarea accesului echitabil la instrumentele de diagnostic în toate statele membre.
- Diagnostic și tratament: Promovarea medicinei personalizate, îmbunătățirea accesului la terapii inovatoare și sprijinirea cercetării și noi modalități de tratament.
- Calitatea vieții pentru pacienții cu cancer și supraviețuitori: Concentrare pe reabilitare, reintegrare și îngrijire paliativă pentru a sprijini pacienții pe tot traseul.
Planul are ca obiectiv general reducerea inegalităților în sănătate în UE, asigurându-se că toți cetățenii beneficiază de îngrijire de calitate, indiferent de locul în care trăiesc.
Centrul de Informații privind Cancerul (Knowledge Centre on Cancer) reprezintă prima acțiune de bază din Plan, care are ca scop colectarea de informații și coordonarea de acțiuni împotriva cancerului. Acesta a fost lansat în iunie 2021. Comisia Europeană (CE) își propune ca platforma să devină spațiul în care toți cei dedicați luptei împotriva cancerului își pot împărtăși experiențele și modelele de bune practici, pot colabora și se pot coordona pentru a valorifica la maximum cunoștințele colective și datele validate științific.
La finalul anului 2021, CE a publicat strategia de Implementare a Planului European de Combatere a cancerului (EU Beating Cancer Plan Implementation Roadmap), care prevede acțiuni pentru perioada 2021-2025.

În contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului din 2022 au fost lansate mai multe inițiative cheie:
- Inițiativa privind vaccinarea HPV, parte din eforturile de îmbunătățire a prevenției.
Ratele de vaccinare HPV variază foarte mult între statele membre UE, cele mai mari inegalități fiind între statele din Vestul Europei și cele din Centru și Est, printre care și România. Planul european își propune să asigure vaccinarea a cel puțin 90% din populația țintă de fete din UE și să crească semnificativ rata de vaccinare în rândul băieților. În decembrie 2022 a fost lansată Acțiunea Comună JA PERCH, pentru sprijinirea eforturilor statelor membre de a extinde vaccinarea de rutină împotriva HPV în următorul deceniu. Au fost lansate și proiecte în cadrul programului EU4Health, cum ar fi ReThinkHPVaccination.
În 2024, Comisia Europeană a prezentat o serie de recomandări actualizate privind cancerele prevenibile prin vaccinare, pentru a sprijini țările UE în creșterea utilizării vaccinurilor împotriva HPV și a virusului hepatitei B (HBV) prin asigurarea accesului la vaccinuri, campanii de comunicare țintite, îmbunătățirea monitorizării ratelor de acoperire vaccinală.
- În decembrie 2022 au fost adoptate noile recomandări ale Consiliului UE pentru extinderea programelor de screening oncologic prin includerea unor noi localizări – cancerul de prostată, pulmonar și gastric, precum și alte măsuri pentru a îmbunătăți programele actuale de screening (sân, col uterin și colorectal).
- Registrul Inegalităților în Cancer este parte a eforturilor de îmbunătățire a înțelegerii provocărilor cu care se confruntă statele membre în asigurarea îngrijirii paciențior oncologici.
- Rețeaua tinerilor europeni supraviețuitori ai cancerului este parte a eforturilor de îmbunătățire a calității vieții.
De asemenea, eforturile de îmbunătățire a calității vieții pentru pacienții cu cancer și supraviețuitori includ implementarea programelor de reabilitare și suport psihologic și întărirea reglementărilor privind sănătatea mediului și ocupațională pentru a reduce expunerea la carcinogeni.
Lansarea Inițiativei Europene de Imagistică în Cancer a avut loc pe 23 ianuarie 2023, având drept scop crearea unei infrastructuri digitale care să conecteze mai multe instituții și baze de date din Europa, cu respectarea celor mai înalte standarde etice, protejând astfel datele cetățenilor și pacienților.
Planul European de Luptă împotriva Cancerului, prin obiectivele sale, alături de inițiativele și programele complementare – Misiunea pentru Cancer, EU4Health, Horizon Europe – oferă un cadru fără precedent pentru adresarea inegalităților în ceea ce privește povara cancerului între statele membre. Aliniindu-se la contextul european, România a lansat Planul Național de Combatere a Cancerului pe 19 ianuarie 2022, în cadrul unui eveniment găzduit de către Președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, care a reunit toți actorii cheie implicați de-a lungul timpului în crearea și dezvoltarea planului.
„Prin studiile recurente pe care le-am făcut de-a lungul timpului, am putut să vedem că 5% din populația României a primit, la un moment dat, un diagnostic de cancer. Aproximativ 26% au o rudă de gradul I care a primit acest diagnostic. Mai mult, jumătate dintre pacienții diagnosticați cu cancer sunt de vârstă activă, de unde am calculat un impact socio-economic de 3,7 miliarde de euro anual, în ultimii 10 ani. Vedem astfel, cum cancerul nu este doar o boală a genomului, ci este și o boală a societății. Aceasta este perspectiva pe care Planul European de Cancer, Misiunea de cercetare asupra cancerului și corelarea cu PNCC, o aduc. Planul Național are viziune și are foarte multă ambiție – o viziune bazată pe inovație și medicină personalizată”, a declarat Dr. Marius Geantă în cadrul evenimentului de lansare.
Misiunea împotriva cancerului
Misiunile reprezintă un instrument inovator în cadrul programului Orizont Europa – Programul-cadru pentru cercetare și inovare al Uniunii Europene. Inspirate de misiunea Apollo 11 de a trimite un om pe lună, misiunile UE reprezintă o nouă modalitate de a aduce soluții concrete pentru unele dintre cele mai mari provocări ale societății. Ele sunt inițiative coordonate ale Comisiei de a reuni resursele necesare în termeni de programe de finanțare, politici și reglementări. De asemenea, ele vizează mobilizarea și activarea actorilor publici și privați, cum ar fi statele membre ale UE, autoritățile regionale și locale, institutele de cercetare, antreprenorii și investitorii pentru a crea un impact real și durabil. Misiunile se angajează direct cu cetățenii pentru a stimula adoptarea socială a noilor soluții și abordări.
Misiunea privind Cancerul, lansată pe 29 septembrie 2021, împreună cu Planul european de combatere a cancerului, anunțat la 3 februarie 2021, vizează îmbunătățirea vieții a peste 3 milioane de persoane afectate de cancer până în 2030. Cele patru obiective ale Misiunii pentru Cancer sunt:
- Înțelegerea cancerului (UNCAN.eu): Îmbunătățirea cercetării asupra biologiei cancerului pentru a descoperi noi perspective asupra mecanismelor și dezvoltării acestuia.
- Prevenire și detecție precoce: Dezvoltarea de noi tehnologii și metode pentru a detecta cancerul în stadiile timpurii și tratabile.
- Diagnostic și tratament: Accelerarea translației descoperirilor de cercetare în practica clinică, asigurându-se că pacienții beneficiază de cele mai recente progrese în materie de terapie.
- Calitatea vieții: Sprijinirea bunăstării fizice și mentale a pacienților cu cancer și a supraviețuitorilor prin abordări inovatoare de îngrijire și politici.
Crearea hub-urilor naționale ale Misiunii Cancer (National Cancer Mission Hubs, NCMH) si interconectarea acestora reprezintă un pas fundamental pentru implementarea Planului European de Luptă împotriva Cancerului și a Planului de Acțiune al Misiunii pentru Cancer.
În mai 2023, la Lisabona a avut loc lansarea proiectului ECHoS (Establishing of Cancer Mission Hubs: Networks and Synergies), ce are ca scop crearea unei rețele pentru implementarea activităților Misiunii pentru Cancer în statele membre UE și țărilor asociate, prin înființarea și dezvoltarea NCMH, centre dedicate care operează la nivel național, regional și local.
„Trebuie să lucrăm împreună pentru a genera și menține o nouă mentalitate în ceea ce privește cercetarea cancerului, precum și modul în care serviciile de prevenire, screening, diagnostic și tratament sunt furnizate cetățenilor și pacienților. Cercetarea nu mai trebuie privită ca un lux, ci ca o parte esențială a controlului cancerului în secolul XXI. Numai prin înțelegerea nevoilor oamenilor, implicarea lor în cercetare și implementarea imediată a rezultatelor cercetării putem obține rezultate mai bune decât înainte.” – a declarat Dr. Marius Geantă în contextul lansării proiectului ECHOS.
România este reprezentată de Centrul pentru Inovație în Medicină, care colaborează cu experți din Europa și coordonatorii proiectului ECHoS, Agency for Clinical Research and Biomedical Innovation (AICIB), pentru a iniția realizarea unui hub național pentru implementarea Cancer Mission.
Pe 18 iulie 2024, Membrii Parlamentului European din diferite partide politice s-au reunit pentru a sublinia importanța menținerii cancerului ca prioritate politică în Europa. Aceștia s-au angajat să colaboreze în următorii cinci ani pentru a accelera îmbunătățirile în prevenirea, depistarea, tratamentul, îngrijirea și cercetarea cancerului în toate statele membre ale UE. Întâlnirea a servit ca platformă pentru prezentarea Foii de parcurs europene pentru combaterea cancerului până în 2030, care include recomandări specifice pentru viitoarea politică a UE privind cancerul în domenii cheie.
Planul european de combatere a cancerului și Misiunea împotriva cancerului sunt componente fundamentale ale Uniunii Europene a Sănătății. Ele exemplifică angajamentul Uniunii de a aborda o problemă importantă de sănătate publică într-un mod coordonat.
Susținută de Johnson & Johnson, Merck și AstraZeneca, seria de articole „Uniunea Europeană a Sănătății” pe platforma RaportuldeGardă.ro sintetizează și informează despre cele mai importante priorități în domeniul sănătății la nivel european. Aducem în atenție teme esențiale precum Spațiul European de Date pentru Sănătate, Strategia Farmaceutică Europeană și Planul European de Combatere a Cancerului. Fiecare articol include informații din surse oficiale, validate cu lideri de opinie relevanți pe subiect.
Citește și:
- Marius Geantă, despre Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului @ Euronews România
- Lansarea Planului Național de Combatere a Cancerului, găzduită de Președintele României: „Lansăm astăzi un Plan Național bazat pe o viziune integrată și aliniată cu perspectiva europeană de reducere a poverii cancerului”