ESC lansează primul ghid pentru managementul complicațiilor cardiovasculare cauzate de terapiile oncologice

  • Cardiologie
  • Oncologie



Primul Ghid al Societății Europene de Cardiologie (ESC) privind managementul complicațiilor cardiovasculare ale tratamentelor oncologice a fost publicat în revista științifică European Heart Journal. Documentul se adresează personalului medical care îngrijește pacienți oncologici și supraviețuitori ai cancerului, având drept obiectiv reducerea efectelor secundare cardiovasculare asociate tratamentului oncologic, astfel încât pacienții să poată primi tratamentul adecvat în siguranță.  Ghidul a fost elaborat în colaborare cu Asociația Europeană de Hematologie (EHA), Societatea Europeană pentru Radiologie Terapeutică și Oncologie (ESTRO) și Societatea Internațională de Cardio-Oncologie (IC-OS).

Terapiile oncologice, inclusiv chimioterapia, radioterapia, terapia țintită și imunoterapia, pot provoca apariția anumitor boli cardiovasculare. Datorită succesului terapiilor oncologice și creșterii supraviețuirii, un număr tot mai mare de persoane trăiesc acum cu boli cardiovasculare ca urmare a tratamentului oncologic urmat. Supraviețuitorii mai multor forme de tumori solide și hematologice au un risc dublu de a dezvolta boli cardiace fatale.

abonare

Este esențial ca medicii oncologi și hematologi să cunoască terapiile oncologice care pot provoca probleme cardiace și diferențele dintre acestea, deoarece gradul de risc variază atât în funcție de terapie, cât și de persoană. Se recomandă o evaluare cardiologică inițială pentru a identifica pacienții cu risc crescut, care trebuie îndrumați către un medic cardiolog pentru o evaluare cardiacă suplimentară și optimizarea sănătății cardiovasculare și a factorilor asociați înainte de începerea terapiei oncologice. Această pre-evaluare de către medicul cardiolog trebuie efectuată de urgență pentru a minimiza întârzierile în începerea tratamentului oncologic.

Mai mult, pacienții cu cancer trebuie să beneficieze de un management personalizat în funcție de gradul de risc cardiovascular – frecvența monitorizării cardiace în timpul unui tratament cu potențial de a provoca boală cardiovasculară și opțiunea de a începe tratament cardiovascular în avans pentru a acționa preventiv în timpul tratamentului oncologic trebuie adaptate în funcție de riscul cardiovascular inițial al pacientului, tipul, durata totală și doza terapiei oncologice, și în funcție de eventuale boli de inimă preexistente.

evaluare risc toxicitate cardiovasculara a tratamentului oncologic
Evaluarea riscului de toxicitate cardiovasculară asociată tratamentului oncologic. BNP – peptid B natriuretic; cTn – troponină cardiacă; CTR-CVT – toxicitate cardiovasculară asociate terapiei pentru cancer; CV – cardiovascular; CVD – boală cardiovasculară; CVRF – factori de risc cardiovascular; eGFR – rată de filtrare glomerulară estimată; HbA1c – hemoglobină glicată; NT-proBNP; TTE – ecografie transtoracică. Sursa foto: ESC.

Ghidul include recomandări pentru diagnosticarea efectelor secundare cardiovasculare în timpul anumitor terapii oncologice specifice. Chimioterapiile care includ antracicline, cum ar fi doxorubicină, daunorubicină sau epirubicină, utilizate în cancerul de sân, leucemie acută, limfom și sarcom, au drept complicație frecventă, disfuncția ventriculară stângă, care poate evolua spre insuficiență cardiacă.

Dacă disfuncția cardiacă este detectată în timpul monitorizării cardiologice de rutină, atunci este recomandat ca medicii cardiologi și oncologi să discute avantajele și dezavantajele continuării tratamentului împotriva cancerului versus întreruperea acestuia. Mai mulți factori influențează decizia de a continua sau de a opri terapia oncologică, inclusiv amploarea și severitatea problemei cardiace, momentul apariției complicației cardiace în planul de gestionare a cancerului și câte doze de tratament oncologic mai sunt rămase, răspunsul cancerului la tratament, opțiunile pentru cardioprotecție și beneficiul previzionat al acestora, gama de tratamente alternative non-cardiotoxice disponibile pentru cancer și, nu în ultimul rând, preferințele pacientului.

Unii pacienți necesită supraveghere cardiovasculară pe termen lung – supraviețuitorii cancerului pediatric, pacienții tratați cu doze mari de antracicline și/sau doze mari de radioterapie la nivel toracic, cei care au dezvoltat complicații moderate sau severe în timpul tratamentului oncologic, supraviețuitorii leucemiei, mielomului sau limfomului care au necesitat transplant medular, pacienții care urmează tratamente oncologice pe termen lung, cu potențialul de a provoca probleme cardiace după ani de tratament.

Pentru anumite categorii de pacienți se recomandă monitorizare cardiologică în primul an după tratamentul oncologic. Printre acești pacienți, se numără cei care au dezvoltat o complicație cardiacă în timpul tratamentului, pentru a evalua dacă problema cardiacă se remite sau persistă după ce medicamentul împotriva cancerului a fost eliminat din organism. Unii pacienți vor putea întrerupe medicația cardiacă începută în timpul tratamentului pentru cancer, în timp ce alți pacienți vor necesita tratament cardiac pe tot parcursul vieții. Monitorizarea cardiacă la distanță a foștilor pacienți oncologici își propune să detecteze și noi probleme cardiace, deoarece pentru unele terapii, de exemplu antracicline, majoritatea efectelor secundare cardiovasculare sunt detectate în primele 12 luni de la finalizarea tratamentului. Pacienții ar trebui să să raporteze medicului potențialele simptome cardiace și să mențină sub control tensiunea arterială, glicemia și nivelul colesterolului.

În plus, pacienții trebuie să beneficieze de educație cu privire la riscurile potențiale și modalitățile de reducere a riscurilor, cum ar fi renunțarea la fumat, exerciții fizice timp de cel puțin 150 de minute pe săptămână, dietă sănătoasă și limitarea consumului de alcool. Posibilele simptome cardiace, precum durere în piept, dispnee, palpitații, trebuie raportate echipei medicale. Se recomandă controlul strict al hipertensiunii arteriale, diabetului și al hipercolesterolemiei. Unii pacienți sunt sfătuiți să-și monitorizeze tensiunea arterială la domiciliu atunci când încep o terapie oncologică cu posibil efect hipertensiv.

preventie primara si secundara cardiovasculara a toxicitatii cardiovasculare asociate tratamentului oncologic
Prevenție primară și secundară cardiovasculară a toxicității cardiovasculare asociate tratamentului oncologic. ACE-I – inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei; ARB – blocanți ai receptorilor de angiotensină; CVD – boală cardiovasculară; CVRF – factori de risc cardiovascular; CTR-CVT – toxicitate cardiovasculară asociate terapiei pentru cancer; CTRCD – disfuncție cardiacă asociată tratamentului pentru cancer. Sursa foto: ESC.

Citește și: