STUDIU. Infecţiile mamei din timpul sarcinii cresc riscul de leucemie la copil

  • Oncologie
  • Prevenție



Copiii născuţi de femeile care au avut orice tip de infecţie pe parcursul sarcinii au avut un risc cu 35% mai ridicat de a dezvolta leucemie, conform unui studiu publicat în JAMA Network Open. În cazul celorlalte afecţiuni maligne pediatrice, infecţiile depistate la gravide nu au asociat creşterea riscului.

Aceste rezultate ridică încă un semnal de alarmă asupra importanţei prevenţiei şi terapiei prompte a infecţiilor la gravide.

abonare

Concluziile studiului:

  • Riscul de leucemie variază în funcţie de localizarea şi tipul infecţiei
  • Riscul de leucemie a fost cu 142% mai crescut dacă mama a avut o infecţie a aparatului genital pe parcursul sarcinii
  • Dacă infecţia a fost localizată la nivelul tractului urinar, riscul de dezvoltare a leucemiei a crescut cu 65%
  • Copiii femeilor care au avut boli cu transmitere sexuală au avut un risc mai ridicat de a dezvolta leucemie

La copii, cele mai frecvente afecţiuni maligne sunt leucemiile, însă în anumite cazuri etiologia nu este încă elucidată. O serie de potenţiali factori de risc asociaţi cu dezvoltarea leucemiei în populaţia pediatrică au fost propuşi şi cercetaţi, spre exemplu, infecţiile mamei pe parcursul sarcinii, care sunt întâlnite frecvent şi influenţează sistemului imun al fătului, ceea ce ar putea să determine apariţia mutaţiilor asociate cu apariţia leucemiei. Identificarea mutaţiilor cromozomiale specifice leucemiei încă de la naştere la unele cazuri sugerează că modificările genetice care produc această afecţiune malignă hematologică ar putea să apară încă din viaţa intrauterină.

STUDIU. Infecţiile mamei din cursul sarcinii cresc riscul de leucemie la copil
Sursa foto: Unsplash

În cadrul acestui studiu, au fost analizate dosare medicale de la 2.2 milioane de copii din Danemarca, urmărind dacă mamele acestora au avut infecţii pe parcursul sarcinii şi care au fost agenţii infecţioşi detectaţi. Peste 4300 dintre copiii incluşi în studiu au fost diagnosticaţi cu o afecţiune malignă până la vârsta de 15 ani, iar peste 1300 dintre aceştia au avut leucemie.

Asocierea infecţiilor materne cu riscul de dezvoltare a leucemiilor la copii a fost similară pentru tipurile principale de leucemii diagnosticate (leucemia acută limfoiblastică şi leucemia acută mieloblastică). Pentru a evalua impactul asupra apariţiei leucemiei al factorilor familiali de risc, a fost realizată şi o analiză care a inclus fraţii acestor copii. Rezultatele au indicat că riscul de leucemie nu a fost influenţat de factorii care aparţin familiilor din care au facut parte copiii diagnosticaţi cu leucemie.

Citeşte şi: