Numărul cazurilor de cancer de sân depistate între controalele mamografice a crescut în ultimele decenii. Sunt necesare strategii personalizate de screening

  • Health literacy



Un nou studiu publicat în JAMA Oncology arată că numărul cazurilor de cancer de sân apărute între controalele mamografice a crescut în ultimii 30 de ani. Cu toate acestea, proporția acestor cazuri în raport cu cele depistate direct prin screening a rămas constantă, în jur de 30%. Studiul a analizat peste 527.000 de femei cu vârste între 40 și 74 de ani din Stockholm, Suedia, invitate să efectueze mamografii la fiecare 18–24 luni, în perioada 1989-2020. Un alt grup de 58.000 de femei, a fost analizat suplimentar pentru a evalua densitatea țesutului mamar, un factor important în riscul de apariție a cancerului de sân.

Dintre toate femeile analizate, 5.5% au fost diagnosticate cu cancer mamar pe durata studiului. Dintre acestea, aproximativ 2% au fost cazuri depistate în cadrul controalelor mamografice de rutină, iar 0.8% au fost identificate între rundele de screening. Restul cazurilor au fost diagnosticate în afara programului de screening organizat, cel mai probabil în urma prezentării la medic pentru simptome sau prin alte metode de depistare. Femeile mai tinere (cu vârste între 40–49 de ani) aveau o probabilitate mai mare de a fi diagnosticate între controale (40%) comparativ cu cele mai în vârstă (60–74 de ani), unde rata era mai scăzută (23%). Riscul mai mare de a dezvolta cancer de acest tip a fost asociat cu factori precum o densitate mai crescută a țesutului mamar, istoricul familial de cancer de sân—mai ales în cazurile în care rudele au fost diagnosticate între screeninguri—precum și istoricul altor tipuri de cancer, precum cancer ovarian sau colorectal.

abonare

Aceste rezultate subliniază necesitatea unor strategii personalizate de screening pentru cancerul mamar. Deși mamografia de rutină a contribuit la depistarea precoce a multor cazuri, aceasta poate să nu identifice tumori cu creștere rapidă, în special la femeile cu risc crescut, cum ar fi cele cu țesut mamar dens sau cu istoric familial de cancer. Cercetătorii recomandă ca viitoarele programe de screening să ia în considerare factori de risc individuali.


Citește și: STUDIU. Alegerea vârstei de începere a screeningului pentru cancerul de sân ar trebui realizată printr-o strategie personalizată, în funcție de factorii de risc individuali


Alți factori de risc incluși au fost administrarea de hormoni în perioada menopauzei (pentru ameliorarea simptomelor precum bufeurile), vârsta mai înaintată la nașterea primului copil și un nivel mai ridicat de educație. Femeile cu țesut mamar dens au un risc mai mare de a dezvolta cancer mamar, iar acest risc devine mai accentuat în cazul tumorilor diagnosticate între perioadele de screening, pe măsură ce densitatea țesutului mamar crește. Studiul a mai arătat că tumorile diagnosticate între controale sunt mai frecvent de tip receptor pentru estrogen negativ (ER-), care tind să crească mai rapid și sunt mai greu de tratat. Aproximativ jumătate dintre aceste tipuri de cancer au fost diagnosticate între screeninguri, comparativ cu mai puțin de 30% în cazul celor ER-pozitive.

La nivel global, cancerul de sân rămâne cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor. În 2022, au fost raportate aproximativ 2.3 milioane de cazuri noi și 670.000 de decese din cauza acestei boli. Se estimează că numărul cazurilor de cancer de sân va crește semnificativ, ajungând la 3.2 milioane de cazuri noi și 1.1 milioane de decese anual până în 2050. Această creștere este atribuită îmbătrânirii populației, schimbărilor în stilul de viață și progreselor în metodele de depistare. Țările cu venituri mici și medii vor înregistra probabil cele mai mari creșteri ale incidenței și mortalității.

Citește și: