4 din 5 pacienți europeni cu cancer de sân eligibili pentru testarea genomică nu sunt informați cu privire la disponibilitatea acesteia

  • Acces la inovațieCancer Patients Europe a publicat recent rezultatele primului sondaj la nivel european – myC – asupra disponibilității testării genomice din perspectiva pacienților cu cancer de sân. 4 din 5 pacienți cu cancer de sân eligibili pentru testarea genomică nu sunt sau au fost informați despre disponibilitatea acestei testări. Mai mult, 63% dintre respondenți au declarat că nu au auzit despre testarea genomică în cancer vreodată.

Sondajul a fost completat de un total de 1.383 de respondenți din cinci țări (Franța, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie) pe o perioadă de șase săptămâni în septembrie/octombrie 2022. 83% dintre respondenți au avut cancer de sân, iar 50% dintre ei erau eligibili pentru testarea genomică.

abonare

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de neoplasm diagnosticat, determinând 1 din 8 cazuri de cancer la nivel mondial. În România, cancerul de sân are cea mai mare incidență dintre neoplasmele care afectează femeile, iar ratele de mortalitate sunt peste media UE. Totuși, în ultimii 20 de ani, mortalitatea determinată de acest tip de cancer este în scădere ca rezultat al programelor de screening, diagnosticului de precizie și noilor opțiuni terapeutice, atât în stadiul localizat cât și în cancerul de sân metastatic. Accesați mai multe informații despre medicina de precizie în cancerul de sân.


Rezultatele evidențiază o lipsă de informare și necesitatea ca profesioniștii din domeniul sănătății să comunice despre testarea genomică în cancerul de sân:

  • 55% dintre respondenți au declarat că nu cunosc diferența dintre testarea genetică și cea genomică;
  • Unui procent de 78% dintre respondenții care erau eligibili pentru testarea genomică nu li s-a spus că sunt eligibili;
  • 84% dintre pacienții eligibili au declarat că nu au suficiente informații pentru a lua o decizie cu privire la efectuarea unui test genomic;
  • Doar 25% dintre pacienții eligibili au făcut un test genomic.
MyC Survey
Sursa: myC: first European-wide patient survey in genomic testing in breast cancer

„Datele arată că este nevoie urgentă de a crește gradul de conștientizare și înțelegere a valorii testării genomice în cancerul de sân în întreaga Europă, în rândul profesioniștilor din domeniul medical, pacienților, factorilor de decizie politică și plătitorilor. Testările genomice și-au dovedit valoarea și rentabilitatea. Cu toate acestea, nu sunt rambursate și sunt greu disponibile în multe țări europene”, a declarat Fatima Cardoso, membru al Comitetului consultativ myC Survey și director al Unității de sân, Centrul Clinic Champalimaud, Lisabona, Portugalia.

Cât despre informațiile disponibile, 1 din 2 respondenți au declarat că fie nu găsesc, fie găsesc doar uneori, informațiile de care au nevoie într-un mod în care să le înțeleagă. De asemenea, în timpul călătoriei ca pacient cu cancer mamar:

  • 34% și-ar dori mai multe informații despre tipul de cancer pe care îl au
  • 37% despre testările adiționale pe care le pot efectua
  • 38% despre opțiunile de tratament
  • 55% despre efectele pe termen lung ale bolii

Citește și: