Site icon Raportul de gardă

STUDIU. Acidul oleic din uleiul de măsline, rol în sănătatea cardiovasculară și prevenția cancerului

Dieta mediteraneană este cunoscută drept un model de alimentaţie care contribuie la prevenţia bolilor şi îmbătrânirii. Include un aport ridicat de vegetale, consum scăzut-moderat de lactate, consum scăzut de carne roşie, precum şi un aport moderat de peşte şi de vin. Uleiul de măsline este principalul tip de grăsime din această dietă.

Până în prezent, s-a considerat că beneficiile uleiului de măsline asupra sănătăţii aparţin unor compuşi aflaţi în cantităţi scăzute, diferiţi de acizii graşi, precum polifenolii şi alpha-tocoferolul. Acidul oleic (OA), un acid gras monosaturat (MUFA), reprezintă 70-80% din compoziţia uleiului de măsline. Un review publicat în Nutrients arată că acidul oleic, component major al uleiului de măsline, are proprietăţi care pot contribui la prevenţia afecţiunilor cardiovasculare, cancerului şi bolii Alzheimer. Studiile incluse au descris procesele biochimice relevante pentru patologia umană în care este implicat acidul oleic, însă nu au evaluat din punct de vedere cantitativ efectele uleiului de măsline asupra sănătăţii, astfel că nu au fost prezentate consecinţele consumului în exces şi nu a fost stabilită o limită până la care aportul este benefic.

Acidul oleic provine din surse alimentare, precum uleiul de măsline, sau poate fi sintetizat în organism. Acizii grași liberi sunt componente ale membranelor celulare şi pot fi utilizaţi de celule drept sursă de energie. OA influenţează fluiditatea membranelor, receptorii celulari, căile de semnalizare intracelulare şi expresia genică, dar poate fi implicat şi în modificări epigenetice. Acidul oleic inhibă supraexprimarea oncogenelor şi a efectelor acestora asupra apoptozei, ceea ce explică potenţialul efect anticarcinogen.

Dezvoltarea aterosclerozei poate fi prevenită de acidul oleic. Acesta are efecte hipocolesterolemiante prin inhibarea expresiei proteinelor asociate cu transportul colesterolului, scăderea absorbţiei colesterolului şi a oxidării colesterolului LDL (low density lipoprotein). De asemenea, OA are proprietăţi antioxidante şi poate regla sinteza şi activitatea enzimelor cu rol în combaterea stresului oxidativ. Aceste proprietăţile antioxidative ar putea să fie implicate în efectele hipotensive, prin îmbunătăţirea funcţiei endoteliale.

În creier, este o componentă majoră a fosfolipidelor din membranele celulare și se află în cantităţi crescute în tecile de mielină ale neuronilor. Un nivel semnificativ scăzut de acid oleic la nivel cerebral a fost observat la pacienţii cu tulburare depresivă majoră și boala Alzheimer.

Sursa foto: Pixabay

Acidul oleic poate modula sistemul imun, influenţând atât imunitatea înnăscută, cât şi dobândită. Acesta creşte capacitatea de distrucţie a patogenilor şi fagocitoza la nivelul neutrofilelor, iar asupra macrofagelor are acţiune antiinflamatorie. Efectele antiinflamatorii ale OA pot fi explicate de inhibarea citokinelor proinflamatorii şi activarea celor antiinflamatorii, dar şi de reglarea expresiei microARN-ului.

Oleoiletanolamina, derivat al acidului oleic, are, de asemenea, efecte antiinflamatorii şi antioxidante proprii. Deoarece reglează aportul de grăsimi din dietă şi homeostazia energetică, ar putea fi utilizată drept agent terapeutic împotriva obezităţii. Beneficiile uleiului de măsline ar putea fi, de asemenea, mediate de acest compus.

Majoritatea acestor date despre efectele uleiului de măsline şi acidului oleic provin din studii realizate pe animale de laborator. Este necesară completarea şi confirmarea acestor rezultate prin intermediul studiilor clinice care investighează efectele uleiului de măsline şi ale componentelor acestuia asupra fiziologiei şi patologiei umane.

Citeşte şi:

Exit mobile version