articole despre Prevenție

Microbiomul pielii influențează riscul de a fi mușcat de țânțari. Cum ne putem proteja?

Ţânţarii Aedes aegypti sunt de 100 de ori mai atraşi de persoanele care au o producţie crescută de acizi carboxilici, la care contribuie microbiomul cutanat, conform unui studiu desfășurat în cadrul Rockefeller University din New York. Rezultatele studiului au fost publicate în Cell și ar putea să contribuie la dezvoltarea de noi produse care să prevină […]


STUDIU. Expunerea la radiaţiile UV emise de aparatele pentru manichiură determină modificări ale ADN-ului asociate cu cancerul de piele

Raze ultraviolete (UV) de la lămpile utilizate pentru manichiură pot să determine moartea celulară și să declanșeze modificări moleculare asociate cu carcinogeneza, conform unui studiu publicat în Nature Communications. Acesta este primul studiu care evaluează efectele utilizării lămpilor UV pentru manichiură la nivel celular. Rezultatele obţinute ridică un semnal de alarmă asupra siguranței utilizării frecvente […]


Săptămâna Europeană a Imunizării 2023. Vaccinarea anti-HPV cu o singură doză este la fel de eficientă ca vaccinarea multi-doză

O singură doză de vaccin HPV tetravalent ar putea fi suficientă pentru a proteja fetele și femeile împotriva cancerului de col uterin – este concluzia la care au ajuns experții Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului (IARC), parte din Organizația Mondială a Sănătății (OMS), după ce au evaluat noile dovezi care indică faptul că o […]


STUDIU. Răspunsul imun la infecția cu Citomegalovirus ar putea contribui la încetinirea proceselor de îmbătrânire

Virusurile sunt cunoscute drept agenți patogeni, având capacitatea de a cauza boli prin infectarea organismului uman și folosirea mecanismelor celulare de a se replica și a elibera noi particule infecțioase. Cu toate acestea, nu toate virusurile sunt patogene. Tot mai multe studii demonstrează varietatea de tipuri virale care există în mediu, de la cele care […]


STUDIU. Riscul de cancer gastric asociat infecției cu Helicobacter Pylori, mai mare la persoanele cu anumite mutații genetice ereditare

Anumite mutaţii ale genelor asociate cu repararea ADN-ului cresc riscul de cancer gastric, atunci când este prezentă infecţia cu Helicobacter pylori, conform unui studiu publicat în The New England Journal of Medicine. Simultan cu articolul, un editorial despre rezultatele studiului a fost, de asemenea, publicat. În absenţa H. pylori, modificările genetice identificate nu au avut […]


LANCET: Ce sunt determinanții comerciali ai sănătății și cum pot afecta populația? Impactul industriei tutunului, alcoolului, alimentelor fast-food și a combustibililor fosili

Majoritatea entităților comerciale contribuie în mod pozitiv la sănătatea și bunăstarea societății, prin produsele și serviciile esențiale pe care le asigură cetățenilor. Cu toate acestea, 4 sectoare industriale sunt responsabile pentru cel puțin 1 din 3 decese globale, anual – industria tutunului, alcoolului, alimentelor nesănătoase (ultraprocesate, fast-food) și combustibililor fosili. Împreună, aceste sectoare afectează sănătatea […]


STUDIU. Mamele cu obezitate transmit riscul în special fetelor. Strategiile pentru controlul greutății trebuie să înceapă încă din copilărie

Fiicele femeilor cu obezitate au un risc mai ridicat de a acumula o cantitate excesivă de ţesut adipos la nivel corporal, conform unui nou studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Asocierile acestea au fost prezente pentru toate cele 3 evaluări succesive realizate în cadrul studiului, fiind semnificative mai ales la vârsta copiilor […]


STUDIU. Activitatea fizică de peste 150 de minute pe săptămână crește diversitatea microbiomului intestinal

Microbiomul intestinal este influențat mai mult de durata exercițiilor fizice decât de intensitatea acestora, conform unui studiu publicat în The FASEB Journal. Activitatea fizică de peste 150 de minute pe săptămână crește atât cantitatea, cât şi diversitatea microbiomului intestinal. Cele mai mari beneficii au fost raportate la persoanele normoponderale. Aceste rezultate indică faptul că nu […]


Obezitatea crește adițional riscul de cancer de sân la femeile care au mutații BRCA

Obezitatea accentuează modificările asupra ADN-ului la femeile purtătoare de mutații BRCA1 sau BRCA2, ceea ce crește suplimentar riscul de cancer de sân. Studiul a fost realizat de o echipă de la Weill Cornell Medicine, publicat în Science Translational Medicine și demonstrează efectele obezității asupra dezvoltării cancerului într-o populație care se află deja la risc înalt. […]


STUDIU. Prevalența obezității a crescut cu 12% în ultimele două decenii. Importanța combaterii factorilor de risc, chiar și la persoanele cu profil metabolic normal

Proporţia de persoane care au obezitate asociată cu un profil metabolic lipsit de modificări patologice (MHO, metabolically healthy obesity) a crescut uşor în ultimii 20 de ani în Statele Unite, reprezentând în continuare o excepţie în rândul persoanelor cu obezitate, conform unui studiu publicat în JAMA Network Open. Totodată, prevalenţa obezităţii a crescut cu peste […]