STUDIU. Alimentaţia sănătoasă reduce riscul de diabet zaharat de tip 2, inclusiv la persoanele cu risc genetic ridicat
Adoptarea unei diete sănătoase reduce riscul de prediabet şi diabet zaharat de tip 2, inclusiv la persoanele cu risc genetic ridicat, conform unui studiu publicat în European Journal of Nutrition.
- dieta sănătoasă s-a asociat cu îmbunătăţirea glicemiei, atât à jeun, cât şi măsurată în cadrul testului de toleranţă la glucoză cu determinare la două ore
- secreţia de insulină şi sensibilitatea la insulină au fost ameliorate de alimentaţia sănătoasă
- impactul pozitiv al dietei sănătoase nu a fost modificat de riscul genetic de a dezvolta diabet zaharat de tip 2
Prevalenţa diabetului zaharat de tip 2 se află în creştere la nivel mondial, reprezentând o cauză importantă de morbiditate şi mortalitate. Diagnosticul de diabet zaharat de tip 2 este precedat de creşterea glicemiei, sub criteriile de diagnostic, această etapă fiind definită drept prediabet, care asociază, de asemenea, riscuri pentru sănătate. Diabetul zaharat de tip 2, deşi prezintă un fond genetic considerabil, poate fi prevenit sau debutul său poate fi întârziat prin intervenţii asupra stilului de viaţă, precum dieta şi activitatea fizică.

Noile rezultate au provenit din analiza datelor a peste 1500 de persoane cu vârste între 51 şi 81 de ani, care au participat în cadrul studiului complex METSIM (Metabolic Syndrome in Men Study). Riscul genetic de diabet zaharat de tip 2 a fost calculat pe baza unui scor de risc poligenic, care a utilizat 76 de variante genetice asociate cu această afecţiune. În funcţie de rezultatele scorului, aproximativ jumătate dintre participanţii la studiu au prezentat risc genetic redus şi jumătate risc genetic ridicat de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.
Consumul de alimente a fost evaluat cu ajutor unui chestionar standardizat. Pe baza răspunsurilor, au fost identificate două patternuri dietetice, unul fiind clasificat drept sănătos, iar celălalt drept nesănătos. Patternul dietetic considerat sănătos a inclus majoritar legume şi fructe, uleiuri vegetale, peşte, carne de pasăre, cartofi, iaurt neîndulcit şi cu conţinut redus de grăsime, brânză cu nivel scăzut de grăsimi şi produse din cereale integrale.
Citeşte şi:
- STUDIU. Doar o oră pe zi de activitate fizică intensă scade riscul de diabet tip 2, independent de predispoziția genetică
- STUDIU. Un stil de viață sănătos scade riscul decesului prematur cu până la 60%, chiar dacă există predispoziție genetică
- Studiul PURE: cele șase categorii de alimente care contribuie la scăderea riscului cardiovascular. Lactatele integrale nu ar trebui evitate