Esențial Covid-19 (8-14 august 2022). Noile variante Omicron sunt mai rezistente la terapia cu anticorpi monoclonali

  • Esențial COVID-19



Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19 și alte amenințări de sănătate publică” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19, dar și al altor patogeni care amenință sănătatea la nivel local și internațional. Accesează Esențial Covid-19 de săptămâna aceasta.

Știrile săptămânii 8-14 august

EMA a început procedura de revizuire continuă pentru vaccinul bivalent produs de Pfizer/BioNTech contra noilor variante Omicron

abonare

Vaccinul bivalent vizează două tulpini ale virusului SARS-CoV-2 din spatele COVID: varianta inițială identificată în China, și Omicron  BA.4/5, care determină în prezent majoritatea cazurilor din Europa. Prin mecanismul de revizuire continuă (rolling review), EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) evaluează datele pe măsură ce devin disponibile, iar procesul continuă până când există suficiente date pentru o cerere oficială de punere pe piață.

Luna trecuta, EMA a declarat că a început revizuirea continuă pentru un alt vaccin candidat produs de Pfizer/BioNTech, care țintește tulpina originală SARS-CoV-2 și varianta Omicron BA.1.

Oficialii Uniunii Europene intenționează să folosească vaccinuri bivalente în campania de vaccinare din toamnă, majoritatea cazurilor din regiune fiind acum legate de varianta BA.5. Se așteaptă ca vaccinurile adaptate noilor variante SARS-CoV-2 să fie aprobate până în septembrie, dar având în vedere că vaccinurile pentru noile tulpini BA.4 și BA.5 sunt în urmă în dezvoltarea clinică, autoritățile europene vor merge în primă fază pe vaccinurile adaptate pentru BA.1 pentru această campanie.

Noile variante Omicron sunt mai rezistente la terapia cu anticorpi monoclonali

Majoritatea terapiilor cu anticorpi monoclonali care au neutralizat primele variante ale virusului SARS-CoV-2 sunt acum mai puțin eficiente contra variantelor Omicron BA.2.12.1, BA.4 și BA.5, care reprezintă în prezent aproape 99% din cazuri, conform unui raport publicat în Nature.

Testele de laborator arată că toți cei 21 de anticorpi monoclonali care vizează proteinele spike SARS-CoV-2 și-au pierdut complet sau parțial activitatea de neutralizare față de BA.2.12.1 și BA.4/5. Dintre anticorpii autorizați în prezent, numai bebtelovimab și-a păstrat eficacitatea împotriva BA.2.12.1 și BA.4/5.

De asemenea, în cazul persoanelor vaccinate cu schema completă, capacitatea de neutralizare pentru variantele BA2.12.1 și BA.4/5 este mult mai redusă. Comparativ cu tulpina inițială D614G de SARS-CoV-2, titrurile de neutralizare au fost de 8,1 ori mai mici pentru BA.2.12.1 și de 19,2 ori mai mici pentru BA.4/5.

Mai mult decât atât, BA.4/5 poate avea o afinitate și mai mare decât variantele anterioare ale pentru receptorii ACE2 ceea ce ar putea să o facă mai transmisibilă. Ca urmare, infecțiile care apar la persoane vaccinate ar putea deveni mai frecvente, iar în acest context, disponibilitatea unei terapii eficiente cu anticorpi monoclonali este esențială.

Vaccinarea COVID-19, sigură la femeile însărcinate

Gravidele cu COVID-19 prezintă un risc crescut de îmbolnăvire severă și deces în comparație cu femeile care nu sunt însărcinate de vârstă reproductivă (cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani). În plus, infecția COVID-19 în timpul sarcinii este asociată cu un risc crescut de evoluție nefavorabilă a sarcinii, cum ar fi nașterea prematură.

Un amplu studiu prospectiv din baza de date CANVAS (Canadian National Vaccine Safety Network), care a inclus aproape 200.000 de participante, arată că vaccinurile ARNm sunt sigure pentru femeile însărcinate. De altfel, femeile însărcinate au raportat mai puține evenimente grave decât femeile care nu erau însărcinate în cele 7 zile de la vaccinare și un număr similar de evenimente ca grupul de control care a inclus femei care nu erau însărcinate. Rezultatele au fost publicate în Lancet.

7,3% dintre femeile însărcinate s-au confruntat cu efecte secundare care necesită concediu medical sau care au nevoie de îngrijiri medicale, cum ar fi dureri de cap, oboseală, în decurs de o săptămână de la doza a doua a unui vaccin anti-COVID-19 de tip ARNm, comparativ cu 11,3% dintre femeile vaccinate care nu sunt însărcinate. Aceste date ar trebui luate în considerare împreună cu datele privind eficacitatea și imunogenitatea pentru a face recomandări adecvate cu privire la cea mai bună utilizare a vaccinurilor împotriva COVID-19 în timpul sarcinii.

Pe lângă faptul că sunt sigure în timpul sarcinii, studiile arată că vaccinurile ARNm COVID-19 sunt eficiente în reducerea riscului de a dezvolta forme grave de boală și chiar reduc riscului de spitalizare în rândul sugarilor mai mici de 6 luni.

Marea Britanie anunță un nou program pentru vaccinarea anti-poliomielită pentru copiii cu vârste cuprinse între 1-9 ani din Londra

De la începutul lunii februarie au fost identificate 116 poliovirusuri din 19 probe de ape uzate din regiunea Londrei. Deși sunt detectate poliovirusuri anual în Marea Britanie, numărul mare înregistrat în ultimele luni este neobișnuit și reflectă transmiterea comunitară a virusului, astfel încât autoritățile de sănătate publică au luat măsuri pentru reducerea răspândirii infecției. Toți copiii cu vârste cuprinse între 1-9 ani din Londra ar trebui să fie vaccinați împotriva poliomielitei în următoarele săptămâni.

Campania va începe în Londra, unde s-a detectat inițial virusul poliomielitic și ratele de vaccinare sunt reduse. Vaccinarea se va realiza prin intermediul medicilor de familie.

Ultimul caz de poliomielită a fost înregistrat în Marea Britanie în 1984. Experții în sănătate publică au explicat că transmiterea este momentan asimptomatică și este probabil cauzată de o persoană care a fost vaccinată recent cu un vaccin pe baza de virus viu atenuat. Deși acest virus nu cauzează boala, sunt necesare precauții pentru că în momentul în care circulă poate dobândi mutații și ar putea cauza o formă simptomatică de boală, cu paralizie, la o persoană nevaccinată.

De asemenea, strategiile de monitorizare a apelor uzate vor fi intensificate, cu încă 15 centre suplimentare care vor preleva probe în luna august la Londra și ulterior în întreaga țară.

OMS introduce noi denumiri pentru variantele virusului variolei maimuței

Un comitet de experți convocat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a convenit asupra unor noi nume pentru variantele virusului variolei maimuței, folosind cifre romane.

Virusul a fost denumit la prima descoperire în 1958, înainte de a fi adoptate standardele actuale pentru taxonomia virusurilor și a bolilor produse de aceștia. În prezent este important ca agenții patogeni noi, bolile asociate și variantele virale să primească nume cu scopul de a evita discriminarea oricăror grupuri culturale, sociale, naționale, regionale, profesionale sau etnice și de a minimiza orice impact negativ asupra comerțului, călătoriilor, turismului.

Conform noilor prevederi, se va folosi un număr roman pentru cladă (varianta) și un caracter alfanumeric pentru subvariante. Pentru virusurile care circulă în fostul bazin Congo (Africa Centrală) se va folosi numele de Clada unu (I) și pentru fosta cladă din Africa de Vest, Clada doi (II). În plus, s-a convenit că Clada II este formată din două subclade. Autoritățile OMS consideră că schimbarea modului în care comunicăm despre boală va promova un schimb mai mare de cunoștințe despre focare și ar putea ajuta la minimizarea efectelor negative.

Esențial Covid-19 și alte amenințări de sănătate publică