Cazurile de diabet zaharat la tineri, în creștere. Controlul factorilor de risc trebuie să înceapă încă din primii ani de viață
Un nou review sistematic publicat în Diabetologia a analizat factorii de risc care se asociază cu diagnosticul şi prognosticul afecţiunilor metabolice la tineri, inclusiv diabetul zaharat, în contextul expunerii precoce în viaţă. Dieta, activitatea fizică și stilul de viață sunt factori cheie în dezvoltarea și progresia bolilor metabolice în timpul copilăriei și adolescenței, alături de factori de risc suplimentari, precum predispoziția genetică, originea ancestrală, etnia, evenimentele fiziologice înregistrate de-a lungul vieții (de exemplu, pubertatea) și alți factori de mediu.
Comparativ cu debutul bolii la adulţi, un diagnostic precoce al bolilor metabolice este asociat cu un risc crescut și o severitate mai mare a complicațiilor. Studiul a concluzionat că discrepanţele în ceea ce privește accesul la asistență medicală, capacitatea de diagnostic și management al bolii și opțiunile de tratament disponibile influenţează evoluţia pacienţilor tineri cu diabet zaharat, contribuind la ratele ridicate de morbiditate și mortalitate, în special în mediile cu resurse reduse.
Deși semnele clinice ale complicațiilor cardiovasculare apar de obicei la vârsta adultă, acestea sunt rezultatul unui proces lung, subclinic al bolii, care poate începe în copilărie și adolescență. Aceste riscuri suplimentare subliniază necesitatea unor strategii de prevenire timpurie și un management eficient al cazurilor, pentru a reduce impactul pe termen scurt și lung asupra sănătății tinerilor cu diabet zaharat.
Intervenţii destinate reducerii riscurilor la tineri includ:
- accent pe modificarea stilului de viaţă şi a comportamentelor
- reglementări în industria alimentară şi etichetarea alimentelor
- iniţiative la nivel de comunitate şi instituţii de învăţământ care promovează activitatea fizică
- creşterea nivelului de conştientizare cu privire la bolile metabolice şi riscurile acestora
- ţintirea barierelor legate de aderenţa la tratament
- creşterea infrastructurii necesare la nivelul sistemelor de sănătate din ţările cu venituri mici şi medii

Diabetul zaharat de tip 2 se dezvoltă pe baza predispoziției genetice și a expunerii la factorii de risc de mediu. Factori de expunere precoce în viața, inclusiv din perioada intrauterină, cresc semnificativ probabilitatea de dezvoltare ulterioară a diabetului zaharat de tip 2. De asemenea, această formă de diabet zaharat afectează predominant tinerii din mediile marginalizate și dezavantajate socio-economic.
Conform studiului SEARCH for Diabetes în Youth, derulat în Statele Unite, incidența diabetului zaharat de tip 2 la tineri s-a dublat în perioada 2002-2018. Rezultate similare s-au obținut și în urma studiului SWEET, care a analizat perioada 2012-2021. Creșterea prevalenței bolilor metabolice la tineri a fost atribuită iniţial dezvoltării economice rapide, care a produs alterări ale mediului și ale societății. Aceste tendințe de creştere a incidenţei bolii la tineri sunt mai accentuate în țările cu venituri mici și medii.
Obezitatea este un factor de risc bine demonstrat pentru diabetul zaharat de tip 2. La copiii cu obezitate, modificările hormonale de la pubertate pot influența în sens negativ statusul metabolic. De asemenea, obezitatea contribuie la debutul precoce al diabetului zaharat de tip 1 la persoanele susceptibile genetic.
Atunci când este prezentă la tineri, obezitatea este frecvent asociată cu factori de risc de tip cardiometabolic, precum rezistența la insulină, hipertensiunea arterială, riscul crescut de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2. În plus, alți factori de risc prevalenți la adolescenți, precum fumatul, consumul de alcool sau de droguri, pot creste suplimentar riscuri de complicații și să reducă aderența la intervențiile medicale.
Diagnosticul precoce în cursul vieţii de diabet zaharat de tip 2 se asociază cu mortalitatea crescută de toate cauzele, conform rezultatelor unei meta-analize realizate pe aproximativ 1.3 milioane de persoane. Creşterea vârstei de diagnostic cu 1 an s-a asociat cu reducerea cu 4% a mortalităţii de orice cauză. De asemenea, conform rezultatelor studiului SEARCH, mortalitatea este mai ridicată în cazul debutului la tineri a diabetului zaharat de tip 2, în comparaţie cu cel de tip 1.
În rândul persoanelor cu diabet zaharat de tip 1, aproximativ 20% au mai puțin de 20 de ani. Deşi există alele specifice de risc pentru diabetul zaharat de tip 1, modificările genetice la nivel populaţional nu se realizează suficient de repede pentru a explica incidenţa recent crescută a cazurilor de diabet la tineri, acest fenomen putând fi explicat cel mai probabil prin implicarea factorilor de risc de mediu.
Diagnosticul de diabet zaharat stabilit precoce în viaţă înseamnă expunere prelungită la efectele diabetului, cu risc ridicat de complicaţii pe parcursul timpului. Riscul de complicaţii la tinerii cu diabet zaharat de tip 1 este mai crescut la persoanele din ţările cu venituri mici şi medii, fiind influenţat, de asemenea, de etnie. Statusul precar socioeconomic se asociază, de asemenea, cu accesul redus la tehnologii avansate de îngrijire medicală, precum sistemele de monitorizare continuă a glicemiei.
Citeşte şi:
- STUDIU. Persoanele tinere care au trigliceridele persistent crescute prezintă risc ridicat de diabet zaharat de tip 2
- #ADA2020. Pacienții tineri cu diabet zaharat nu ating țintele recomandate pentru controlul glicemic, în ciuda dezvoltării tehnologiei și a noilor tipuri de terapii din ultimii ani
- #ADA2019. Diabetul de tip 2, o boală mult mai agresivă la tineri