Sondaj național: 65% dintre copiii cu vârsta sub 14 ani consumă dulciuri zilnic, iar 43% consumă băuturi carbogazoase cel puțin o dată pe săptămână

  • Health literacyAlimentația nesănătoasă este unul dintre cei mai importanți factori de risc comportamentali (modificabili) pentru bolile netransmisibile. Numărul adolescenților cu probleme de greutate a crescut în ultimii 20 de ani în toată Uniunea Europeană. Comportamentele alimentare ale viitorului adolescent și adult se stabilesc în copilărie și sunt influențate atât în familie, cât și în mediul de interacțiune al copilului.

Rezultatele unui sondaj național cu privire la comportamentul alimentar al copiilor din România atrage atenția asupra frecvenței cu care aceștia consumă alimente ultraprocesate și cu zaharuri adăugate, contrar recomandărilor nutriționale specifice vârstei. Sondajul a implicat părinți cu vârsta de peste 25 de ani.

abonare
  • 65% dintre copiii cu vârsta de până la 14 ani consumă dulciuri zilnic, iar 22% dintre părinții intervievați recunosc că cei mici mănâncă dulciuri de două-trei ori pe zi, în timp ce recomandarea nutriționiștilor este de 1-2 ori/săptămână;
  • 43% dintre părinți au declarat că cei mici consumă băuturi carbogazoase o dată pe săptămână sau mai des, iar dintre aceștia 14% aleg sucuri în locul apei pentru hidratare.

La întrebarea despre tipurile de alimente pe care obișnuiesc să le ofere copiilor, 52% dintre respondenți au indicat gustările sărate (chips-uri, sticks-uri) și 49% produsele semipreparate de tipul mezelurilor sau crenvurștilor.

Deși 69% dintre părinți se declară conștienți de faptul că obiceiurile lor de consum influențează comportamentul alimentar al copilului, doar 35% dintre aceștia își caracterizează stilul de viață ca fiind unul „mai degrabă sănătos”.

Mai multe alimente procesate, mai puține fructe și legume

52% dintre părinți au declarat că cei mici consumă produse procesate o dată pe săptămână sau mai des, iar 12% admit că obișnuiesc în mare și foarte mare măsură să mănânce alimente procesate în locul celor proaspete.

În mod paradoxal, 56% dintre părinți consideră că alimentele procesate sunt nesănătoase, principalele mâncăruri de acest tip menționate spontan fiind mezelurile, lactatele și produsele de tip fast-food.

În același timp, 3 din 10 părinți susțin că copiii lor nu consumă fructe proaspete zilnic sau aproape zilnic.

În ceea ce privește tipurile de mâncăruri preferate de copii, ciorba se clasifică pe primul loc (45%), urmată de mâncarea gătită și cartofii sub diverse forme de preparare (35%, respectiv 34%). Pentru micul dejun, 73% dintre copii preferă cerealele (sondajul nu face diferența între tipurile de cereale consumate) cu lapte. Dulciurile, croissantele și alte produse de patiserie revin în prim plan atunci când se discută despre gustările dintre mese pe care le aleg copiii.

Studiul despre comportamentele alimentare ale copiilor a fost realizat, la comanda Asociației pentru Responsabilitate Socială „Plan B” și Kaufland România, de compania de cercetare de piață Reveal Marketing Research, în perioada 25 august – 5 septembrie, pe un eșantion reprezentativ național.

Pictograme preluate de pe http://www.freepik.com/
Infografic realizat pentru FOBAC – Fundația „Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare

Citește și: