Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului 2022. Un an de la Planul European de Cancer: lansarea inițiativei de vaccinare HPV, a Registrului inegalităților și a Rețelei tinerilor supraviețuitori

  • Health literacy



4 februarie marchează, în fiecare an, Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului. Conform WorldCancerDay.org, tema pentru perioada 2022-2024 este „Close the Care Gap” (reducerea diferențelor în îngrijirile oncologice). Pe 2 februarie, în cadrul evenimentului „Asigurarea accesului egal tuturor: Cancerul la femei – Planul european de combatere a cancerului”, organizat cu ocazia Zilei de Luptă împotriva Cancerului, Comisia Europeană a lansat o serie de inițiative care vizează mai multe paliere cuprinse în Planul european:

  • Inițiativa privind vaccinarea HPV, parte din eforturile de îmbunătățire a prevenției;
  • Inițiativa privind actualizarea ghidurilor de screening în cancerul mamar, de col uterin și colorectal;
  • Registrul Inegalităților în Cancer, parte a eforturilor de îmbunătățire a înțelegerii provocărilor cu care se confruntă îngrijirile oncologice la nivelul UE;
  • Rețeaua tinerilor europeni supraviețuitori ai cancerului, parte a eforturilor de îmbunătățire a calității vieții.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „La un an de la lansare, Planul european de combatere a cancerului aduce schimbări importante. Anul acesta, în cadrul evenimentului dedicat Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, ne vom concentra pe combaterea inegalităților legate de cancerul la femei, pe nevoia de optimizare a cooperării și a tratamentelor la nivel european, precum și pe acțiuni specifice din cadrul planului vizând investițiile în prevenție. Un aspect important: vom avea grijă ca vocile celor ale căror vieți au fost afectate de cancer să se facă auzite. Având în vedere impactul COVID-19 asupra screeningului, a tratamentelor și a îngrijirilor, devine mai mult ca oricând o urgență în momentul de față să abordăm această chestiune de sănătate publică de maximă importanță.

abonare

Trebuie să eliminăm diferențele și să asigurăm accesul egal al tuturor. Planul nostru de luptă împotriva cancerului este foaia de parcurs a Europei, cuprinzând acțiuni care să producă schimbări în viețile tuturor pacienților afectați de cancer și ale celor apropiați lor. Acest plan ne privește pe toți!”

Peste 40% din cazurile de cancer înregistrate în 2020 ar fi putut fi prevenite, inclusiv prin vaccinarea împotriva Human Papillomavirus (HPV). Însă rata de vaccinare HPV variază foarte mult între statele membre UE, cele mai mari inegalități fiind între statele din Vestul Europei și cele din Centru și Est, printre care și România.

Deși Comisia Europeană estimează diferențe procentuale între 70% și sub 30% între state în ceea ce privește vaccinarea HPV, de fapt, aceste rate pot varia mult mai mult, din două motive majore: inconsistența colectării (și raportării datelor privind vaccinarea) și politicile de sănătate foarte diferite (unele state recomandă/oferă gratuit vaccinarea doar pentru fete, altele pentru ambele sexe, altele nu au politici clare în acest sens).

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, în timpul evenimentului

Aceasta este realitatea în Uniunea Europeană a prezentului, deși state precum UK sau Australia, se apropie de obiectivul de eliminare a virusului HPV de pe teritoriile lor. România a pornit primul program de vaccinare anti-HPV în 2008, în același timp cu UK, însă rata de vaccinare a fost de sub 3% din populația feminină țintă.

În 2019, România a reluat susținut eforturile de vaccinare HPV, printr-un nou program de vaccinare, însă există în continuare multiple provocări. În acest context, lansarea „Joint Action on HPV vaccination” – O acțiune comună privind vaccinarea împotriva HPV va sprijini statele membre să crească nivelul de înțelegere și gradul de conștientizare al cetățenilor cu privire la HPV și să promoveze vaccinarea. Această inițiativă va contribui la un obiectiv-cheie al Planului pentru cancer: eliminarea cancerului de col uterin prin vaccinarea împotriva HPV a cel puțin 90% din populația țintă de fete din Uniunea Europeană și creșterea semnificativă a vaccinării băieților până în 2030.

Pe lângă inițiativa care vizează vaccinarea HPV, Comisia a lansat un apel cu privire la screening-ul în mai multe tipuri de cancer (A cancer screening call for evidence), care va fi utilizat pentru a actualiza Recomandarea Consiliului din 2003 privind screening-ul. Această inițiativă face parte din obiectivul Planului de combatere a cancerului de a se asigura că 90% din populația UE care se califică pentru serviciile de screening a cancerului de sân, de col uterin și colorectal, vor avea acces la aceste servicii până în 2025.

Planul European de Luptă împotriva Cancerului, prin obiectivele generale și specifice descrise, alături de inițiativele și programele complementare – Misiunea pentru Cancer, EU4Health, Horizon Europe – oferă un cadru fără precedent pentru adresarea inegalităților în ceea ce privește povara cancerului între statele membre. Aliniindu-se la contextul european, România a lansat Planul Național de Combatere a Cancerului pe 19 ianuarie 2022.

Centrul pentru Inovație în Medicină marchează Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului printr-un eveniment de nivel înalt pe care îl organizează în parteneriat cu Comisia pentru Sănătate din Camera Deputaților, pe 7 februarie, începând cu ora 11. Înregistrează-te.


În 2021, următoarele segmente cheie ale Planului European de Cancer au fost lansate:

  • 13 decembrie, Rețeaua Europeană de Centre Oncologice Comprehensive;
  • 23 septembrie, Inițiativa HealthyLifestyle4All;
  • 30 iunie, Centrul de cunoaștere în cancer;
  • 5 februarie, Agenda Strategică pentru Aplicațiile radiologice.

Citește și: