#ACC24. O singură doză din terapia ARN, zilebesiran, scade tensiunea arterială pentru 6 luni la pacienții care nu răspund la tratamentul standard

  • Cardiologie
  • Medicina personalizatăAdministrarea unei singure doze de zilebesiran, în plus faţă de terapia standard antihipertensivă, reduce semnificativ tensiunea arterială la 3 luni, în comparație cu placebo, la persoanele la care nu este obţinut controlul tensiunii arteriale cu ajutorul medicamentelor de fond. Zilebesiran este un agent de interferență ARN, care blochează sinteza hepatică a angiotensinogenului, precursorul angiotensinei. Acestea sunt rezultatele studiului de fază II KARDIA-2, prezentate în cadrul întâlnirii de anul acesta a American College of Cardiology (ACC2024)La 3 luni de la administrarea zilebesiran, tensiunea arterială măsurată timp de 24 de ore a fost:

  • Redusă cu 12 mmHg la persoanele care au primit indapamidă ca terapie de fond
  • Redusă cu 9,7 mmHg la persoanele care au primit amlodipină ca terapie de fond
  • Redusă cu 4 mmHg la persoanele care au primit olmesartan ca terapie de fond

Diferențele au fost semnificative statistic față de grupul care a primit placebo adăugat la terapia de fond. Efectele s-au menținut până la 6 luni la majoritatea pacienților, indiferent de adăugarea sau nu a altor medicamente împotriva hipertensiunii arteriale. Profilul de siguranţă al terapiei cu zilebesiran a fost, de asemenea, favorabil.

abonare

“Faptul că terapia cu zilebesiran a condus la reduceri semnificative ale tensiunii arteriale la 3 luni în plus faţă de fiecare tratament de fond – care au persistat până la 6 luni în multe cazuri, chiar și cu tratament cu medicamente suplimentare – sugerează că poate fi o nouă strategie foarte puternică pentru a scădea tensiunea arterială, reducând în același timp nevoia de pastile administrate zilnic.”, a afirmat Dr. Akshay Desai, care a prezentat studiul în cadrul ACC2024.

Aceste rezultate arată că administrarea bianuală de zilebesiran ar pute fi o strategie adecvată pentru a reduce adițional tensiunea arterială în combinație cu antihipertensivele uzuale. Studiul clinic de fază 2 însă, nu este suficient pentru a avea concluziile definitive referitoare la siguranța pe termen lung a noii terapii.

#ACC2024
Photo by Brad Huchteman on Unsplash

În Statele Unite, doar aproximativ un sfert dintre pacienții care au fost diagnosticaţi cu hipertensiune arterială au un control adecvat al valorilor tensiunii arteriale. Deși există numeroase terapii eficace împotriva hipertensiunii arteriale, majoritatea pacienților nu ajung la nivelurile recomandate de ghiduri ale tensiunii arteriale, astfel că riscul de evenimente cardiovasculare se menţine crescut. Aceste constatări ar putea fi explicate de aderența redusă la combinațiile terapeutice multiple, care necesită frecvent administrare zilnică de numeroase pastile.

Studiul KARDIA-2 a inclus 672 de pacienți a căror tensiune arterială s-a menținut ridicată (medie 143 mmHg) în urma administrării terapiilor standard pentru hipertensiune arterialăDupă discontinuarea utilizării antihipertensivelor prescrise anterior, participanții la studiu au primit randomizat una dintre terapiile pentru hipertensiune arterială uzuale: indapamidă, amlodipină și olmesartan. Acestea prezintă mecanisme diferite prin care determină reducerea tensiunii arteriale.

După minim 4 săptămâni, toți pacienții au fost reevaluați, fiind monitorizată tensiunea arterială pentru 24 de ore. În urma acestei investigaţii, participanții la studiu au primit fie o injecție cutanata cu zilebesiran, fie cu placebo. În următoarele 6 luni au fost monitorizați. După 3 luni, a fost permisă adăugarea de alte medicamente pentru a obține nivelurile de tensiune arterială recomandate de ghiduri.

Printre efectele adverse, s-a constatat creșterea ușoară a nivelului de potasiu, hipotensiune și reducerea ratei estimate de filtrare glomerulară. Majoritatea episoadelor au fost tranzitorii, non-severe și au trecut fără intervenții.

Studiul de follow up KARDIA-3 evaluează în continuare eficacitatea și siguranța zilebesiran la pacienții cu hipertensiune necontrolată în urma administrării a 2-4 medicamente care reduc tensiunea arterială, care au risc cardiovascular ridicat sau boală cronică renală avansată.

Citeşte şi: