FDA aprobă nintedanib, primul tratament pentru bolile pulmonare interstițiale fibrozante cu fenotip progresiv

  • Acces la inovație



FDA (U.S. Food and Drug Administration) a aprobat Ofev (nintedanib) capsule orale, primul tratament pentru pacienții cu boală pulmonară interstițială cu fibroză cronică și fenotip progresiv, un grup de fibroze pulmonare care se agravează rapid în timp. 

Aprobarea de astăzi acoperă o nevoie neadresată de tratament la acești pacienți cu boală pulmonară amenințătoare de viață, care nu dispuneau de un medicament aprobat până acum”, a declarat Dr. Karimi-Shah, director al diviziei pentru produse destinate bolilor pulmonare, alergice și reumatologice din cadrul centrului de cercetare și evaluare a medicamentelor, FDA.

Aprobare bazată pe rezultatele studiului de fază 3 INBUILD

Siguranța și eficiența nintedanib în tratamentul bolii pulmonare interstițiale (ILD – interstitial lung disease) cu fibroză cronică și fenotip progresiv au fost evaluate în cadrul unui studiu clinic desfășurat în 15 țări. INBUILD este primul studiu clinic destinat bolilor pulmonare interstițiale în care pacienții au fost grupați în funcție de trăsăturile clinice ale bolii (fenotip), mai degrabă decât în funcție de diagnosticul clinic primar. Studiul randomizat, dublu-orb, controlat placebo, a înrolat 663 de pacienți, dintre care 62,1% cu aspect de pneumonie interstițială uzuală pe examinarea CT de înaltă rezoluție. Pacienții au primit nintedanib 150 mg de două ori pe zi sau placebo pe o perioadă de 52 de săptămâni.

abonare

Toți pacienții tratați cu nintedanib au înregistrat reducerea declinului funcției pulmonare, evaluată prin rata anuală de scădere a capacității vitale forțate (CVF). După 52 de săptămâni, declinul funcției pulmonare a scăzut cu 57% comparativ cu pacienții din grupul de control.

studiu INBUILD rezultate nintedanib boli pulmonare interstitiale fibrozante progresive
Obiectivul principal al studiului, confirmat prin îmbunătățirea cu 57% a gradului de scădere a CVF (măsură obiectivă a declinului funcției pulmonare). Sursa foto: The New England Journal of Medicine

Alte rezultate obținute în cadrul studiului:

  • Statusul de sănătate apreciat prin modificările față de valorile bazale ale chestionarului K-BILD (King’s Brief Interstitial Lung Disease), s-a ameliorat la pacienții tratați cu nintedanib (0,55 față de -0,79);
  • Proporția pacienților care au suferit episoade de exacerbare acută a afecțiunii pulmonare a fost mai mică (7,8%) în cazul grupului de studiu, versus 9,7% în grupul placebo;
  • 4,8% dintre pacienții la care s-a administrat nintedanib au decedat pe parcursul celor 52 de săptămâni de studiu, comparativ cu 5,1% din cei care au primit placebo.

Siguranța și tolerabilitatea nintedanib au fost în concordanță cu datele observate în studiile anterioare. Principalele efecte adverse raportate au fost: afectare digestivă (greață, vărsături, durere abdominală, diaree, scăderea apetitului), afectare hepatică, cefalee și scădere ponderală. Ofev nu este recomandat pacienților cu afectare hepatică moderată sau severă. Medicamentul este contraindicat femeilor însărcinate din cauza riscului de afectare embrio-fetală. 

Boli pulmonare interstițiale fibrozante cu fenotip progresiv

Bolile pulmonare interstițiale reprezintă un grup de peste 200 de afecțiuni în care poate apărea fibroza pulmonară – cicatrizarea țesutului pulmonar cu impact negativ asupra funcției pulmonare. În cadrul bolilor pulmonare interstițiale, după cum le spune și numele, afectarea apare la nivelul interstițiului pulmonar. Fibroza este numitorul comun al bolilor interstițiale pulmonare. Afectarea poate fi acută sau cronică, iar gradul de inflamație și fibroză este variabil.

boli pulmonare interstitiale
Tipuri de boli pulmonare interstițiale asociate cu fenotip fibrozant progresiv: HP – pneumonită de hipersensibilitate; IPF – fibroză pulmonară idiopatică; IIPs – pneumonii interstițiale idiopatice.
Sursa foto: European Respiratory Society.

Aceste boli apar în momentul în care dintr-o anumită cauză, la nivelul plămânului apare un răspuns anormal de vindecare a țesutului, rezultând în timp apariția de cicatrici. Cauzele pot fi: o infecție bacteriană sau virală, o boală autoimună (precum lupusul eritematos sitemic), poate fi indusă de medicamente sau de inhalarea de pulberi (siliciu, azbest), etc. Din acest grup de afecțiuni fac parte: pneumonita cronică de hipersensibilitate, ILD de cauză autoimună (asociat- artritei reumatoide, asociată sclerozei sistemice, asociată bolilor de țesut conjunctiv, asociată sarcoidozei etc.), forme idiopatice de pneumonie interstițială.

Pacienții cu boli pulmonare interstițiale pot avea un fenotip progresivfibroză pulmonară și progresie rapidă a bolii, ce conduce către declinul funcției pulmonare, scăderea calității vieții și mortalitate precoce, similar evoluției fibrozei pulmonare idiopatice. Simptomele și cursul evoluției bolilor pulmonare interstițiale fibrozante sunt aceleași, indiferent de cauza subiacentă.

Sursa Informațiilor: European Respiratory Society.

“Pacienții cu formă progresivă a bolii pulmonare interstițiale cronic fibrozante pot avea simptome similare celorlalte afecțiuni respiratorii, așa că este posibil să primească mai târziu un diagnostic corect. Indicația nouă pe care a primit-o nintedanib oferă o opțiune de tratament pentru medici și pacienți, care poate încetini declinul funcției pulmonare” – Dr. Greg Cosgrove, Pulmonary Fibrosis Foundation.

Nintedanib, aprobat în ultimii ani în tratamentul mai multor boli pulmonare interstițiale fibrozante

Nintedanib este un medicament antifibrotic – inhibitor cu moleculă mică a tirozin-kinazei care are ca țintă factori de creștere celulară, precum vascular endothelial growth factor receptor (VEGFR), fibroblast growth factor receptor (FGFR) și platelet derived growth factor receptor (PDGFR).

mecanism nintedanib inhibare factori crestere
Mecanismul de acțiune al nintedanib – inhibarea factorilor de creștere ce contribuie la fibroza pulmonară.

Alte beneficii ale nintedanib, observate în studiile clinice, includ inhibarea dezvoltării de cancer pulmonar la pacienții cu fibroză pulmonară idiopatică (FPI), care, conform estimărilor, au un risc de 14 ori mai mare de a dezvolta cancer pulmonar decât restul populației. Sunt însă necesare studii suplimentare pentru a înțelege mai bine efectele antitumorale ale nintedanib.

În luna octombrie 2014, nintedanib a fost aprobat în SUA pentru tratamentul pacienților cu fibroză pulmonară idiopatică o boală cronică, cu prognostic sever, caracterizată prin declinul funcției pulmonare. În anul 2015, medicamentul a fost aprobat și în Europa.

În septembrie 2019, Ofev (nintedanib) a fost aprobat în SUA ca primul și singurul tratament care scade rata declinului funcției pulmonare la pacienții cu boală pulmonară interstițială asociată sclerozei sistemice. Comitetul pentru Produse Medicale de Uz Uman (CHMP) al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a demarat procesul de evaluare pentru extinderea indicației nintedanib și în Europa, la boala pulmonară interstițială asociată sclerozei sistemice.

Ofev, substanță activă - nintedanib
Nintedanib a primit aprobarea pentru tratamentul fibrozei pulmonare idiopatice și al bolii pulmonare asociate sclerodermiei

În octombrie 2019, a primit „statut prioritar” pentru evaluare din partea FDA cu indicație în bolile pulmonare interstițiale cu fenotip progresiv, care presupune începerea demersurilor în termen de șase luni de la depunerea cererii de aprobare din partea companiei producătoare. În aceste șase luni, FDA stabilește dacă medicamentul, odată aprobat, ar îmbunătăți semnificativ siguranța sau eficacitatea tratării, diagnosticării sau prevenirii unei afecțiuni grave. Ofev a primit, de asemenea, titlul de medicament “orfan”, un titlu care încurajează dezvoltarea de medicamente pentru boli rare. Aceste procedee au fost urmate, la începutul anului 2020, de aprobarea FDA, nintedanib având, astfel, trei indicații în Statele Unite ale Americii: fibroza pulmonară idiopatică, boală pulmonară interstițială asociată sclerozei sistemice și boală pulmonară interstițială cu fenotip progresiv.

Citește și: