ECIS 2025: Incidența cancerului de sân continuă să crească în Europa, la femeile de peste 30 ani
European Network of Cancer Registries (ENCR) este o rețea coordonată de Comisia Europeană care reunește registrele naționale și regionale de cancer din Europa, cu scopul de a standardiza și îmbunătăți colectarea și utilizarea datelor oncologice.
European Cancer Information System (ECIS), gestionat de Joint Research Centre (JRC) al Comisiei Europene, a actualizat baza sa de date pentru prima dată după 2018, integrând informații recente din peste 125 de registre din 32 de țări europene. Actualizarea din 2025 include și regiuni anterior subreprezentate, precum Madeira, Insulele Canare și Malta. Noile date sunt esențiale pentru fundamentarea politicilor de sănătate publică și reflectă mai precis tendințele actuale ale incidenței și mortalității prin cancer în Europa. Această actualizare subliniază rolul esențial al registrelor naționale de cancer, deoarece multe dintre țările participante au introdus noi seturi de date colectate după 2018. Registrele naționale oferă date standardizate, validate și comparabile, fiind importante în monitorizarea evoluției bolii și în dezvoltarea unor strategii eficiente de prevenție, diagnostic precoce și tratament. Colaborarea între aceste registre, prin rețeaua ENCR, asigură calitatea și comparabilitatea datelor la nivel european.
La o privire de ansamblu, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cancerul rămâne una dintre cele mai importante cauze de deces la nivel global, cu aproximativ 10 milioane de decese raportate în 2020. Cele mai frecvent diagnosticate tipuri de cancer la nivel mondial sunt cancerul de sân, pulmonar, colorectal și de prostată. De asemenea, Societatea Americană de Cancer (ACS) estimează că în anul 2025 vor fi aproximativ 316.950 de cazuri noi de cancer mamar invaziv la femei și 42.170 de decese cauzate de această boală. Tot estimările lor arată că, în 2020, cancerul de sân a fost responsabil pentru aproximativ 2.3 milioane de noi cazuri la nivel global, iar cancerul pulmonar a provocat aproximativ 1.8 milioane de decese. ECIS permite o monitorizare detaliată a acestor tipuri de cancer și furnizează informații esențiale pentru adaptarea strategiilor de prevenire și tratament în Europa, în funcție de necesitățile fiecărei regiuni. Se estimează că numărul cazurilor noi de cancer va depăși 35 de milioane până în 2050, o creștere de 77% față de cele 20 de milioane de cazuri din 2022. Această creștere rapidă a incidenței cancerului la nivel global reflectă atât îmbătrânirea și creșterea populației, cât și schimbările în expunerea oamenilor la factori de risc, mulți dintre aceștia fiind asociați cu dezvoltarea socioeconomică. Fumatul, consumul de alcool și obezitatea sunt factori cheie care contribuie la creșterea incidenței cancerului, iar poluarea aerului continuă să fie un factor major de risc de mediu.
În Europa, cancerul de sân rămâne cel mai frecvent diagnosticat și cel mai mortal tip de cancer în rândul femeilor, cu o incidență în continuă creștere, în special în rândul femeilor de peste 50 de ani. Deși mortalitatea din cauza cancerului de sân a scăzut datorită îmbunătățirilor în tratamente și screening, incidența continuă să crească. Datele ECIS confirmă această tendință, iar analiza arată că, deși cazurile de cancer de sân sunt extrem de rare sub 30 de ani, incidența crește treptat între 30 și 49 de ani, atingând un vârf în grupele de vârstă mai înaintată. Cele mai ridicate rate de incidență ale cancerului de sân au fost înregistrate în rândul femeilor din țările cu venituri mari, precum cele din America de Nord (~90 cazuri noi la 100.000 de femei) și Europa. În schimb, în multe țări cu venituri mici și medii, incidența este mult mai mică, dar tendința este în creștere.

Citește și: Numărul cazurilor de cancer de sân depistate între controalele mamografice a crescut în ultimele decenii. Sunt necesare strategii personalizate de screening
Cancerul pulmonar rămâne principala cauză de deces prin cancer la nivel mondial, fiind responsabil pentru 1.8 milioane de decese în 2020 (conform OMS). În Europa, datele ECIS arată o scădere semnificativă a incidenței cancerului pulmonar în rândul bărbaților, dar o creștere alarmantă în rândul femeilor. Aceasta subliniază necesitatea unor strategii de prevenire diferențiate pe gen și intensificarea campaniilor de informare privind riscurile fumatului și alte cauze de cancer pulmonar.

Citește și: Renunțarea la fumat în momentul diagnosticului de cancer pulmonar conduce la o îmbunătățire a supraviețuirii cu 29%, indiferent de subtipul histologic
În ceea ce privește cancerul gastric, acest tip de cancer prezintă o evoluție pozitivă. În 2020, cancerul gastric a reprezentat 5.6% din toate diagnosticele noi de cancer la nivel global, cu aproximativ 1.1 milioane de cazuri. Datele ECIS pentru Europa indică o scădere constantă a incidenței și mortalității din 1978 până în 2022, un trend legat de îmbunătățirile stilului de viață, reducerea fumatului, alimentația mai sănătoasă și progresele în depistarea precoce și tratament. Această evoluție reflectă un succes în prevenirea și tratamentul acestui tip de cancer.

Citește și: STUDIU. Consumul excesiv de sare crește riscul de cancer gastric cu 40%, inclusiv la populația europeană
Monitorizarea și analiza datelor cancerului prin ECIS sunt cruciale pentru dezvoltarea unor strategii de prevenire și tratament adaptate în Europa. În fața unei incidențe în creștere, este esențial ca tratamentele să fie personalizate, luând în considerare caracteristicile genetice și moleculare ale pacienților, pentru a îmbunătăți eficiența și a reduce efectele secundare. Screeningul de rutină pentru tipuri de cancer precum cel de sân și colorectal poate detecta afecțiunile într-un stadiu incipient, crescând șansele de succes ale tratamentului. Continuarea dezvoltării și implementării acestor abordări, pe baza datelor precise furnizate de registrele de cancer, va fi fundamentală pentru combaterea creșterii numărului de cazuri de cancer.
Citește și:
- Ce tipuri de cancer putem preveni prin dieta echilibrată, activitate fizică și menținerea greutății corporale normale
- Ce tipuri de cancer pot fi prevenite prin vaccinare?
- De la Plan la Acțiune și Misiune: “Este timpul pentru următorul nivel de implicare în Misiunea pentru Cancer – implicarea cetățenilor”