articole despre Prevenție

#CES2020. Primul ghid oficial: când, cum și în ce scop medical trebuie folosite ceasurile și brățările inteligente?

Odată cu apariția primului telefon inteligent, cu mai bine de 10 ani în urmă, ritmul în care au apărut inovațiile în acest domeniu a crescut exponențial de la an la an. De la împărtășirea facilă a propriilor creații cu ceilalți consumatori, până la tranzacțiile bancare ultra-rapide, telefoanele inteligente si aplicațiile lor au revoluționat industrii întregi […]


Sportul aduce beneficii cardiovasculare din primele 6 luni de antrenament regulat

Este bine cunoscut că exercițiul fizic aduce multiple beneficii, dar ceea ce nu se cunoaște adesea este cât de activ fizic trebuie să fii. Un nou studiu prezentat în cadrul EuroCMR 2019, congres al Societății Europene de Cardiologie, arată că nu trebuie să fii atlet de performanță pentru a-ți îmbunătăți starea de sănătate prin sport. […]


#EuroPrevent2019. Capacitatea de a ridica greutăți în ritm rapid, asociată cu o speranță de viață mai mare

Antrenamentul cu greutăți este recomandat pentru multitudinea de beneficii pe care le aduce în sănătate. Dar nu toate antrenamentele de acest fel duc la aceleași rezultate. În funcție de viteza și greutatea folosită, putem antrena mai mult forța sau puterea musculară. Până acum, în studiile de longevitate fost măsurată forța; de obicei, cea de prindere. […]


Rezultatele vaccinării anti-HPV în SUA: scăderea semnificativă a proporției cancerelor de col uterin HPV 16/18 pozitive în populație

În perioada 2008-2014, proporția carcinoamelor in situ grad 2 sau mai ridicat, pozitive HPV (human papilloma virus) 16/18 a scăzut, mai pronunțat la populația vaccinată. Efectele observate asupra populației nevaccinate sugerează protecția de grup. Aceste rezultate ale unui nou studiu, demonstrează că folosirea vaccinului în comunitate a dus, la doar câțiva ani distanță, la o […]


#EAU19. Doi compuși din cafea ar putea inhiba cancerul de prostată

Un studiu pilot a identificat doi compuși din cafea (acetat de kahweol și cafestol) care au inhibat creșterea celulelor tumorale rezistente la compuși anticanceroși uzuali, atât în culturi cât și la animale de laborator. Rezultatele acestuia au fost prezentate în cadrul Congresului Asociației Europene de Urologie 2019, Barcelona, și publicate în jurnalul The prostate. „Sunt rezultate […]


CE SPUN STUDIILE despre consumul de ceai

Ceaiul este cea mai consumată băutură din lume, după apă. Se obține prin infuzia frunzelor uscate ale plantei Camellia sinensis. Aceasta se cultivă în mai mult de 45 de țări, cu o producție de aproximativ 6 miliarde de kilograme anual. În funcție de metoda de prelucrare a frunzelor, ceaiul poate fi: alb: neveștejit și neoxidat; […]


STUDIU. Exercițiile fizice reduc mortalitatea prin boli cardiovasculare și cancer

Importanța exercițiului fizic pentru longevitate este susținută din nou de un studiu prezentat în cadrul Congresului European De Imagistică Cardiacă 2018. Nivelurile crescute ale performaței fizice, înregistrate în cadrul unui test de stres pe banda de alergare, au fost asociate cu reduceri ale mortalității cardiovasculare, oncologice și globale. „Studiul nostru aduce dovezi suplimentare ale beneficiilor […]


#AHA18. Noul ghid al activității fizice. „Oricine poate să își îmbunătățească dramatic starea de sănătate prin mișcare”

A doua ediție a Ghidului de Activitate Fizică pentru Americani al Departamentului American al Sănătății și Serviciilor Umane, prezentată în cadrul Congresului Asociației Americane a Inimii (AHA) din acest an, prezintă numeroasele beneficii ale exercițiului fizic și încurajează persoanele să își crească nivelul de activitate zilnică. „Noul ghid demonstrează pe baza datelor științifice că oricine […]


#AHA18. Suplimentarea cu omega-3 sau vitamina D nu este eficientă în prevenția primară cardiovasculară și cea a cancerului

Un studiu intervențional asupra prevenției primare cardiovasculare și a cancerului prin suplimente de vitamina D3 și omega-3 nu a arătat o scădere a mortalității. Rezultatele acestuia au fost prezentate în cadrul Sesiunilor Științifice ale Asociației Americane a Inimii (AHA) 2018. Pe durata de urmărire de 5,3 ani a studiului, suplimentarea cu omega-3 a fost asociată […]


#ESCCongress. Produsele lactate și carnea, în cantități moderate, sunt benefice pentru sănătatea inimii și longevitate

Rezultate care pun în discuție recomandările nutriționale actuale au fost prezentate în cadrul Congresului ESC 2018 și publicate în The Lancet. Cele 7 elemente ale dietei care au fost asociate cu scăderea mortalității sunt: legume, fructe, leguminoase, nuci, pește, produse lactate integrale, carne roșie neprocesată. “Trebuie să ne gândim la ceea ce constituie o dietă […]