STUDIU. Dieta keto ar putea îmbunătăți fertilitatea femeilor care au sindromul ovarelor polichistice

  • Health literacy



Dieta cetogenică (keto), urmată timp de minim 45 de zile, determină o pierdere în greutate semnificativă şi îmbunătăţeşte nivelurile hormonilor de reproducere, în sensul ameliorării fertilităţii, la pacientele cu sindromul ovarelor polichistice (PCOS). Acestea sunt rezultatele unei meta-analize publicate în Journal of the Endocrine Society, care sugerează că adăugarea dietei keto la recomandările terapeutice pentru PCOS ar putea reprezenta o strategie eficace de a creşte fertilitatea acestor paciente.

Urmarea unei diete de tip keto s-a asociat cu scăderea raportului dintre hormonul luteinizant (LH) şi hormonul de stimulare foliculară (FSH), ceea ce a crescut probabilitatea de declanşare a ovulaţiilor. De asemenea, nivelurile de testosteron au fost reduse, ceea ce a ameliorat creşterea excesivă a părului şi alte simptome determinate de excesul de hormoni sexuali masculini.

abonare

SHBG (sex hormone binding globulin) este proteină care transportă hormonii sexuali în sânge. La femeile cu PCOS care sunt supraponderale sau obeze, nivelurile SHBG sunt scăzute. Dieta keto a crescut concentraţia SHBG, ceea ce ar putea să determine ameliorarea disfuncţiilor metabolice şi ovulatorii.

Aceste rezultate au fost obţinute prin realizarea unei meta-analize a 7 studii clinice care au inclus paciente cu PCOS care au urmat dieta keto (170 de participante la studiu), fiind urmărite efectele asupra hormonilor implicaţi în funcţia de reproducere (testosteron, progesteron, raportul dintre LH şi FSH) şi a SHBG, dar şi asupra masei corporale. Pierderea semnificativă în greutate a fost raportată în toate studiile incluse.

STUDIU. Dieta keto ar putea îmbunătăți fertilitatea femeilor care au sindromul ovarelor polichistice
Sursa foto: Unsplash

Sindromul ovarelor polichistice este cea mai frecventă cauză de dezechilibre hormonale la femei, fiind caracterizat de creşterea nivelurilor de testosteron şi al altor hormoni androgeni, care determină infertilitate. Hiperandrogenismul are un rol important în apariţia complicaţiilor PCOS, precum obezitatea, diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea, ateroscleroza, hipertrofia cardiacă, boala coronariană şi boala renală.

Dieta cetogenică (keto) presupune un aport ridicat de lipide şi reducerea consumului de carbohidraţi. Această strategie de slăbit ar putea să determine pierderea în greutate prin mai multe mecanisme, care includ scăderea apetitului, deoarece proteinele incluse în dietă stimulează senzaţia de saţietate, iar corpii cetonici formaţi ar putea să inhibe apetitul în mod direct, să reducă sinteza de lipide şi să crească degradarea acestora, eficientizând metabolismul lipidic. La femeile cu PCOS, dieta keto contribuie atât la pierderea în greutate, cât şi la optimizarea nivelurilor de colesterol şi reglarea ciclurilor menstruale.

Citeşte şi: