#ESCCongres2023. Primul ghid internațional specific pentru bolile miocardului a fost publicat de Societatea Europeană de Cardiologie

  • Cardiologie



Societatea Europeană de Cardiologie (ESC) a publicat primele ghiduri internaționale pentru toate subtipurile de cardiomiopatii în European Heart Journal. Totodată, recomandările incluse au fost prezentate în cadrul conferinței ESC de anul acesta. Elaborarea noilor ghiduri a fost posibilă datorită progreselor metodelor de diagnostic, atât genetic, cât și imagistic, precum și datorită dezvoltării de terapii care țintesc cauzele specifice ale bolilor miocardice. Pentru prima dată, au fost elaborate recomandări specifice pentru alte boli miocardice în afară de cardiomiopatia hipertrofică.

Noile ghiduri cuprind recomandări comune cardiomiopatiilor, precum și recomandări specifice. Managementul tuturor cardiomiopatiilor țintește identificarea și terapia simptomelor, prevenția complicațiilor, screeningul rudelor la risc și identificarea persoanelor cu risc de moarte subită.  Bolile miocardului sunt prezentate de la diagnostic, este descrisă patogeneza acestora și modul în care funcționează cordul afectat. Este subliniat faptul că insuficiența cardiacă poate fi cauzată de cardiomiopatii, iar aceste boli sunt adesea însoțite de tulburări de ritm cardiac.

abonare

Principalele aspecte cuprinse:

  • Diagnosticul de precizie include testarea genetică, evaluarea istoricului familial, utilizarea ecocardiografiei și imagisticii prin rezonanță magnetică a cordului pentru a caracteriza subtipurile
  • Trebuie identificate persoanele diagnosticate cu cardiomiopatii care au risc ridicat de moarte subită
  • Îngrijirea pacienților cu cardiomiopatii ar trebui să fie bazată pe o abordare multidisciplinară
  • Deoarece numeroase afecțiuni ale miocardului se transmit pe model autozomal dominant, este importantă testarea celorlalți membri ai familiei
  • Diagnosticul precoce și administrarea terapiilor recomandate previne progresia afecțiunii și instalarea complicațiilor.

Cardiomiopatiile sunt un grup de afecțiuni ale mușchiului cardiac. Deoarece se asociază cu modificarea structurii cordului, pot să îi afecteze funcția de pompă pentru sânge sau să determine tulburări de ritm. Cardiomiopatiile pot să fie prezente la persoane de orice vârstă și sunt adesea cauzate de modificări genetice. Sunt relativ frecvente, afectând una din 250 de persoane. Anumite tipuri de cardiomiopatii sunt comune, în timp ce altele sunt foarte rare, iar riscurile și complicațiile acestora variază.

Diagnosticul de cardiomiopatie are consecințe atât asupra vieții personale, cât și profesionale (ex. excluderea din sporturile competitive). Unele persoane au simptome ușoare, chiar neobservabile, în timp ce altele prezintă oboseală, dispnee, durere în piept, palpitații și sincope și pot să dezvolte complicații, precum accidentul vascular cerebral. Pacienții pot avea risc de moarte subită sau pot necesita efectuarea unui transplant cardiac. Defibrilatorul implantabil (implantable cardioverter defibrillator, ICD) ar putea preveni cazurile de moarte subită.

#ESCCongres2023. Primul ghid internațional specific pentru bolile miocardului a fost publicat
Sursa foto: Unsplash

Noile ghiduri cuprind recomandări legate de stilul de viață al pacienților diagnosticați cu cardiomiopatii, incluzând informații legate de activitatea fizică, dietă, consumul de alcool, masă corporală, activitatea sexuală și problemele legate de reproducere, medicație și vaccinare, condusul autoturismelor, angajare, zile libere și tipurile de asigurări de călătorie și de viață necesare.

Cardiomiopatiile sunt principala cauză de deces subit la tineri asociat activității fizice. Deși efortul fizic poate fi periculos pentru acești pacienți, sedentarismul nu reprezintă o opțiune, întrucât poate asocia boală coronariană. Noile ghiduri recomandă activitate fizică de intensitate scăzută până la moderată. Evaluarea individualizată a riscului, prevenirea aritmiilor amenințătoare de viață declanșate de sport și managementul simptomelor pot să contribuie la recomandări specifice legate de efortul fizic permis.

De asemenea, este recomandată consilierea genetică pentru a ajuta pacienții și rudele acestora să se adapteze la ceea ce înseamnă diagnosticul de cardiomiopatie. Consilierea genetică ar trebui să înceapă înainte de a decide efectuarea testării și atunci când rezultatele sunt disponibile. De asemenea, toți pacienții cu istoric familial de moarte subită cardiacă și cărora li s-a efectuat implantarea unui ICD ar trebui să primească suport psihologic.

Citește și: