Esențial COVID-19. Organizația Mondială a Sănătății: UEFA Euro 2020 ar putea contribui la apariția unui nou val al pandemiei

  • Esențial COVID-19



Accesează Esențial Covid-19

Esential Covid-19: cele mai importante informații
Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19.

Știrile săptămânii 28 iunie – 5 iulie 2021:

OMS: EURO 2020 ar putea contribui la apariția unui nou val al pandemiei COVID-19

Conform OMS (Organizația Mondială a Sănătății), mulțimile de oameni adunate pe stadioanele de fotbal pentru meciurile de la EURO 2020, precum și în barurile din orașele gazdă, determină creșterea actuală a infecțiilor cu SARS-CoV-2 din Europa. Scăderea constantă a numărului de cazuri noi de infecții COVID-19 înregistrată timp de 10 săptămâni în regiunea Europeană s-a oprit săptămâna trecută, atunci când numărul de cazuri noi a crescut cu 10%. Experții OMS consideră că interacțiunile mulțimilor adunate la meciurile de fotbal și pe timpul călătoriilor acestora, precum și reducerea restricțiilor de distanțare socială, au condus la această creștere galopantă a cazurilor de COVID-19.

„Trebuie să privim mult dincolo de stadioane. Trebuie să ne uităm la modul în care ajung oamenii acolo, călătoresc în autobuze aglomerate? Și când părăsesc stadioanele, merg în baruri și pub-uri aglomerate pentru a viziona meciurile? Aceste mici evenimente continue sunt cele care determină răspândirea virusului”, a declarat Catherine Smallwood, ofițer senior pentru urgențe la OMS.

abonare

Această creștere a numărului de noi cazuri COVID-19 se petrece în contextul în care noua variantă virală Delta se răspândește rapid pe teritoriul Europei. Consecințele ar putea fi declanșarea celui de-al treilea val al pandemiei în Europa în toamnă, în special dacă cetățenii europeni nu vor continua să se vaccineze. Experții OMS descriu riscul ca EURO 2020 să devină un eveniment cu potențial de „super-spreader” și avertizează că un val de creșteri semnificative ale cazurilor COVID-19 s-ar putea înregistra chiar mai devreme decât la toamnă.

Testarea rapidă antigenică este la fel de eficientă precum testarea de tip RT-PCR pentru detectarea SARS-CoV-2, dacă este efectuată la fiecare 3 zile

Un nou studiu, finanțat de către NIH (Institutul Național de Sănătate al Statelor Unite), demonstrează o eficacitate similară în detecția virusului SARS-CoV-2 între metoda de testare în laborator prin RT-PCR și testele rapide de antigen, dacă cele din urmă sunt efectuate cu regularitate, la fiecare 3 zile. Aceste rezultate sugerează utilitatea testelor rapide de antigen SARS-CoV-2 în eventuale campanii de screening a persoanelor asimptomatice. În contextul relaxării măsurilor non-farmacologice, astfel de campanii de screening ar putea conduce la izolarea din timp a cazurilor asimptomatice de COVID-19, pentru limitarea răspândirii virusului în comunitate, tocmai datorită rapidității cu care testele de antigen oferă rezultatele, comparativ cu testările RT-PCR.

Obiectivul studiului a fost să compare metodele de diagnostic, testele de antigen rapid cu recoltare nazofaringiană și metoda RT-PCR (atât prin recoltarea probei nazofaringiene, cât și din salivă), în screening-ul pentru cazurile de COVID-19. Au fost raportate rezultatele a 43 de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2, ce au arătat că ambele metode de diagnostic au fost la fel de eficiente în detectarea infecției atunci când testele au fost efectuate la fiecare trei zile. Deși testele RT-PCR reprezintă standardul de aur pentru diagnosticarea infecției COVID-19, fiind mai sensibile decât testele antigenice (în special la începutul infecției), rezultatele studiului indică o sensibilitate de 98% pentru ambele abordări diagnostice, atunci când testările sunt efectuate în mod regulat ca parte a unui program de screening. Avantajele testelor de antigen ca instrument eficient de screening pentru COVID-19 ar fi faptul că se pot efectua oriunde, rezultatele se obțin extrem de rapid, iar costurile sunt considerabil mai mici comparativ cu testele de laborator de tip RT-PCR.

OMS și ECDC lansează o strategie de evaluare a eficacității soluțiilor digitale de urmărire (digital proximity tracing) în domeniul sănătății publice

OMS și ECDC (Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor) au dezvoltat un model de evaluare a eficacității soluțiilor de digital tracing, prin aplicarea mai multor indicatori de performanță în raport cu acestea. Strategia de evaluare astfel propusă oferă statelor o abordare standardizată pentru evaluarea utilizării acestor tehnologii și va investiga totodată măsura în care aceste soluții au ajutat supravegherea epidemiologică a COVID-19 implementată în fiecare țară.

„Tehnologia digitală de urmărire a proximității este un instrument nou pentru o nouă provocare – COVID-19. Este esențial să evaluăm eficacitatea sa în sănătatea publică pentru a înțelege cum să folosim cel mai bine această tehnologie acum și pentru viitoarele pandemii”, a declarat Vicky Lefevre, Head of Unit for Public Health Functions la ECDC.

Strategia de evaluare a fost lansată în contextul în care  se consideră că utilizarea tehnologiei digital tracing a facilitat anchetele epidemiologice efectuate în timpul pandemiei. Indicatorii propuși de către OMS și ECDC vizează furnizarea de informații cu privire la:

  • adoptarea și utilizarea digital tracing în populație;
  • capacitatea acestor tehnologii de a detecta contactele cu risc de infecție;
  • viteza cu care soluțiile digital tracing pot notifica contactele în comparație cu mecanismele tradiționale;
  • bariere și facilitatori ai abordărilor de tip digital tracing.

Soluțiile de tip digital tracing au fost utilizate de multiple state pe timpul pandemiei COVID-19 pentru a sprijini implementarea măsurilor de sănătate publică ce au ca scop limitarea răspândirii virusului. Astfel de tehnologii inovatoare presupun utilizarea smartphone-urilor sau a altor dispozitive pentru capturarea modului de interacțiune interumană în mod anonim, emițând ulterior alerte în cazul descoperirii unui risc de transmitere a SARS-CoV-2.

OMS estimează că populațiile vulnerabile în fața COVID-19 ar putea necesita o doză anuală de vaccin anti-SARS-CoV-2

Conform unui raport intern, OMS preconizează că persoanele cele mai vulnerabile la COVID-19, cum ar fi populația vârstnică, vor necesita un rapel anual al vaccinării anti-SARS-CoV-2 pentru a li se asigura protecția împotriva variantelor virale. Raportul conține mai multe scenarii posibile ale evoluției strategiei de vaccinare, iar scenariul de bază prevede un rapel anual pentru persoanele cu risc ridicat și o doză de rapel la fiecare doi ani pentru populația generală. Aceste estimări s-ar concretiza în cazul în care noi variante virale ar continua să fie descoperite și vaccinurile ar fi în consecință modificate în mod regulat pentru a răspunde acestor amenințări. Cu toate acestea, raportul nu detaliază dovezile sau fundamentele științifice care au condus la aceste concluzii. Totodată, unii producători de vaccinuri împotriva SARS-CoV-2, respectiv Moderna și Pfizer/BioNTech, și-au exprimat deja opinia că lumea va avea în curând nevoie de doze de rapel pentru a menține un nivel ridicat de imunitate, dar datele în acest sens sunt încă neconcludente.

Scenariile descrise de OMS vor fi utilizate pentru a defini strategia globală de vaccinare, însă aceste estimări inițiale se pot schimba pe măsură ce sunt raportate noi date despre durata protecției oferite în urma vaccinării. Au fost evidențiate discrepanțe semnificative între statele lumii în ceea ce privește proporția populației vaccinate anti-COVID-19. Țările mai bogate au fost avantajate, iar acest decalaj s-ar putea lărgi anul viitor, conform previziunilor cele mai pesimiste ale OMS, din cauza necesității administrării unei doze de rapel.

Scenariul optimist descrie o creștere a capacității de producție a vaccinurilor împotriva COVID-19, autorizarea și mai multor astfel de produse și distribuția lor echitabilă în întreaga lume. De asemenea, în scenariul optimist vaccinurile ar oferi o eficacitate satisfăcătoare împotriva variantelor virale, alături de o protecție pe termen lung împotriva virusului și astfel nu ar mai fi necesare dozele de rapel. Rămâne de văzut care dintre aceste scenarii va deveni mai probabil odată cu progresul dovezilor științifice.

Comisia Europeană identifică cinci candidați promițători pentru tratamentul COVID-19

Strategia Uniunii Europene privind Terapiile COVID-19 (EU Strategy on COVID-19 Therapeutics) a publicat primul portofoliu de cinci terapii care ar putea fi disponibile în curând pentru a trata pacienții cu COVID-19 din Uniunea Europeană (UE). Cele cinci medicamente se află într-un stadiu avansat de dezvoltare și ar putea contribui la atingerea obiectivului EU Strategy on COVID-19 Therapeutics, anume acela de a autoriza cel puțin trei noi terapii împotriva COVID-19 până în octombrie 2021. Desigur, condiția preliminară aprobării este ca rezultatele finale să demonstreze siguranța, calitatea și eficacitatea acestor terapii.

„Astăzi facem primul pas către un portofoliu larg de produse terapeutice pentru tratarea COVID-19. În timp ce vaccinarea progresează cu o viteză crescută, virusul nu va dispărea, iar pacienții vor avea nevoie de tratamente sigure și eficiente pentru a reduce povara COVID-19. Obiectivul nostru este clar, ne propunem să identificăm mai mulți candidați în curs de dezvoltare și să autorizăm cel puțin trei noi terapii până la sfârșitul anului”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară.

Patru dintre medicamentele identificate de Comisia Europeană sunt anticorpi monoclonali în curs de revizuire continuă (rolling review) de către Agenția Europeană pentru Medicamente:

Cel de-al cincelea este un medicament imunosupresor, baricitinib, care are deja o autorizație de introducere pe piață ce ar putea fi extinsă pentru a include tratamentul pacienților cu COVID-19.

CE a anunțat că va extinde portofoliul de terapii împotriva COVID-19 la cel puțin 10 potențiali candidați până în octombrie, bazându-se pe activitatea grupului de experți privind variantele SARS-CoV-2 recent alcătuit. Grupul de experți va selecta cei mai promițători candidați terapeutici pentru fiecare populație de pacienți COVID-19, în funcție de stadiile și severitatea bolii, pe baza datelor științifice.